Fisk Og Skalldyr

Denne østersen får du helt gratis!

Luksusmaten du kan plukke så mye du vil av - med god miljøsamvittighet.

DELIKATESSE: Østers regnes som den ypperste gourmetmat - og du finner den i fjæra, klar til plukking. Foto: Colourbox
DELIKATESSE: Østers regnes som den ypperste gourmetmat - og du finner den i fjæra, klar til plukking. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Østers er luksusmat og et kjent afrodisiaka. Det er ikke akkurat hverdagskost for de fleste av oss, men du kan faktisk meske deg med østers helt gratis.

Nei, det er nok ingen fine gourmetrestuauranter som serverer deg østers uten å ta betalt. Men det er fritt fram å plukke den fra sjøen selv.

Faktisk oppfordres vi alle til å gå på østersjakt - på stillehavsøstersjakt!

PLUKK I VEI: SLik ser stillehavsøstersen ut. Gå på østersjakt, og få et herremåltid helt gratis! Foto: Torjan Bodvin/Havforskningsinstituttet
PLUKK I VEI: SLik ser stillehavsøstersen ut. Gå på østersjakt, og få et herremåltid helt gratis! Foto: Torjan Bodvin/Havforskningsinstituttet Vis mer

Ønsker at den plukkes

Havforskningsinstituttet vil nemlig veldig gjerne at stillehavsøstersen plukkes og spises.

Det er fordi den er en fremmedart i Norge, og truer båe den vanlige østersbestanden vår, og blåskjellbestanden, skriver Ren Mat (ekstern lenke).

Østerstypen som tilhører Norge heter flatøsters, mens stillehavsøsteren egentlig hører hjemme i Stillehavet, som navnet forteller. Mens den vanlige østersen lever på litt dypere vann, koser stillehavsøstersen seg på grunna. Derfor er den ganske lett å få tak i.

Slik ser den ut

Stillehavsøstersen er større enn flatøstersen, og er litt avlang i formen. Skjellet har ganske grov struktur, og den kan bli opptil 25 cm stor og veie inntil 1,5 kilo! Du kan godt finne den helt inni fjæra, og gjør du det, så plukk den med deg, unsett om du har tenk å spise den eller ikke - da gjør du miljøet en tjeneste.

LES OGSÅ: Spis deg til bedre sex

Legg den på grillen

Siden stillehavsøstersen lever på grunt vann, er det større sjanse for at den er forurenset enn østers som lever på dypere vann. Derfor anbefales det ikke at du spiser den rå, men at du vamebehandler den først. Vipp opp skallet og legg østersen på grillen i et par minutter, så har du skikkelig sunn luksusgrillmat.

Østers inneholder nemlig sunt fett av typen omega-3, og også mye sink, som hjelper huden å reparere seg selv og får små sår til å pent og fort.

LES OGSÅ: Slik blir grillmaten sunnere

Meld fra til Havforskningsinstituttet

Hvis du finner stillehavsøsters, ber Havforskningsinstituttet deg om å ta bilde av den og sende dem en e-post der du forteller akkurat hvor du fant den. E-posten kan sendes til: torjan.bodvin@imr.no.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer