Rynkekrem

Denne rynkekremen virker faktisk

Fungerer like bra som legemiddel.

VIRKER: Kampen mot rynkene blir stadig lettere. Nå har ett anti-rynkeprodukt blitt sammenlignet med et reseptbelagt legemiddel mot aldring av huden, og vist like bra resultat.
VIRKER: Kampen mot rynkene blir stadig lettere. Nå har ett anti-rynkeprodukt blitt sammenlignet med et reseptbelagt legemiddel mot aldring av huden, og vist like bra resultat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
For første gang har en anti-rynke produkt blitt sammenlignet med et reseptbelagt legemiddel mot aldring av huden. Begge syntes å være like effektive for å redusere rynkenes dybde, ifølge New Scientist.

Det er firmaet Procter & Gamble (P&G) som står bak undersøkelsen. Lignende studier har blitt gjort tidligere, men de har ikke vært i nærheten av å oppnå samme resultat.

Les også: Denne kaffen gir deg facelift

Kosmetisk revolusjon

- Jeg tror disse studiene vil høyne stadarden fordi de viser at du kan prøve disse produktene på samme måte som du prøver et rusmiddel, noe som tidligere aldri har latt seg gjøre i kosmetikkindustrien, sier Christopher Griffiths, ved the University of Manchester.

Han rådet P&G på utformingen av studien, men var selv ikke med på å utføre den.

Les også: Slik finner du den riktige ansiktskremen


Tror du rynkekremer virker?
Nei
 
441 (58%)
Ja
 
165 (22%)
Vet ikke
 
160 (21%)

Forhørte seg med hudleger

For å utvikle kremen, som består av tre kremer solgt som «Olay Pro-x», brukte firmaet P&G DNA-teknologi for å identifisere en rekke kosmetiske ingredienser. På denne måten kunne de identifisere stoffene som har med hudens aldring å gjøre.

Deretter forhørte firmaet seg med et panel bestående av åtte hudleger om hvilke bevis de var sikker på ville fungere. Dette gjorde de før de begynte å teste produktet de satt igjen med. Christopher Griffiths var en av disse åtte legene.

En av hudlegenes første forslag var at produktet skulle være testet over en lengre tidsperiode, cirka åtte uker. Men de ønsket også at de skulle gå opp mot den kliniske referanseporteføljen: tretinoin [trans-retinoic-acid].

Les også: Røyking gir rynker tidligere

Nesten 200 frivillige

I undersøkelsen fikk 99 frivillige kvinner tre «Olay Pro-x»-produkter, mens 97 kvinner fikk foreskrevet tretinoin. Før og etter behandlingene ble dypden på kvinnenes rynker vurdert, og de som vurderte dette hadde ikke kjennskap til hvilket produkt kvinnene hadde brukt.

Etter åtte uker viste kvinner som brukte «Olay Pro-x» en betydelig forbedring i utseendet, i forhold til de som brukte tretinoin. Flere kvinner fikk også hudirritasjoner som følge av å bruke tretinoin. Noen av kvinnene ble fulgt i 16 uker ekstra, siden begge behandlingene gav like bra resultat.

Les også: - Rynkekrem øker kreftfaren

Selges i USA

- Dette er første gang at et kosmetisk produkt har blitt testet mot et legemiddel over lengre tid og vist likhet, sier Steven Mandy, som også var med i hudlegepanelet.

Selv om «Olay Pro-x» virker like bra som et medikament så slipper P&G å klassifisere det som et i USA, hvor det allerede selges som kosmetikk. Nylig ble nemlig komponentene klassifisert som kosmetiske ingredienser, noe som betyr at det kan markedsføres som et kosmetisk produkt.

Likevel er det ikke sikkert at «Olay Pro-x» blir lansert som et kosmetisk produkt i Europa. Det er fordi det europeiske kosmetikkdirektivet kan slå ned på faktummet om at retinoic syre er et reseptbelagt stoff.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer