Langrenn

Denne skismøringen er alt du trenger

Har du disse tre typene er du klar for det meste.

RIKTIG SMØRING: Riktig smøring er viktig for å få en best mulig opplevelse.  Foto: Thinkstock
RIKTIG SMØRING: Riktig smøring er viktig for å få en best mulig opplevelse. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er få ting som er så irriterende og frustrerende som å legge ut på en skikkelig lang og deilig langrennstur for så å finne ut at du verken har tatt på, eller tatt med, riktig skismøring.

Det å velge riktig smøring etter vær og forhold kan nemlig være en relativt komplisert affære, hvertfall dersom du er nybegynner. Og det er lett å bli forvirret i den grønne, blå, røde, grå, lilla og svarte smøringsverdenen som befinner seg i sportsbutikken.

LES OGSÅ: - Ikke kjøp langrennsski i matbutikken

KJØP DISSE TRE: Blå ekstra (for eksempel en blå Swix) passer best til temperaturer på minus to grader og kaldere. En rød/lilla-smøring vil være bra på null-føre, mens universalklister er supert på mildere føre - plusstemperaturer (som når det er sen påske og slapseføre).  Foto: Adéle Cappelen Blystad
KJØP DISSE TRE: Blå ekstra (for eksempel en blå Swix) passer best til temperaturer på minus to grader og kaldere. En rød/lilla-smøring vil være bra på null-føre, mens universalklister er supert på mildere føre - plusstemperaturer (som når det er sen påske og slapseføre). Foto: Adéle Cappelen Blystad Vis mer

Tre smøringer holder

Heldigvis trenger du faktisk ikke flust av ulike smøringer for å stille godt forberedt til langrennsturen.

Ifølge ekspertene holder det nemlig med tre typer smøring – og med disse vil du være nærmest garantert feste, så fremt du bruker dem riktig.


- Det er tre smøringer alle bør ha, og som vil gjøre at du er ganske dekt sånn vær- og forholdsmessig. Det er en blå ekstra, en rød- eller lilla smøring og universalklister, har Jonas Strømberg, produktsjef for ski og sykkel på Torshov sport i Oslo, tidligere uttalt til KK.no.

Blå ekstra (for eksempel en blå Swix) passer best til temperaturer på minus to grader og kaldere. En rød/lilla-smøring vil være bra på null-føre, mens universalklister er supert på mildere føre - plusstemperaturer (som når det er sen påske og slapseføre).

LES OGSÅ: Brenn kalorier i løypa

FÅ HJELP: Når du kjøper ski i en sportsbutikk husk å spørre butikkmedarbeiderne om hjelp til å sette opp en smørelomme - slik at du vet hvor det er best å påføre smøringen.  Foto: Adéle C. Blystad
FÅ HJELP: Når du kjøper ski i en sportsbutikk husk å spørre butikkmedarbeiderne om hjelp til å sette opp en smørelomme - slik at du vet hvor det er best å påføre smøringen. Foto: Adéle C. Blystad Vis mer

Rens skiene regelmessig


I tillegg til dette kan det være lurt å kjøpe rensespray og papir, slik at du får renset skiene regelmessig.

Gjør du dette ofte vil skiene også holde seg i god stand lenger.

- Du bør rense skiene dine relativt ofte – og enda oftere dersom du bruker klister. Det er veldig enkelt og du kan gjøre selv med rensespray og papir, forklarer Strømberg.

LES OGSÅ: Julegavene som øker treningsmotivasjonen

Slik bør du smøre skiene

Påføring av smøring kan også være litt forvirrende, og det verserer mange ulike meninger om hvor på skien du bør legge smøringen og hvor mange lag som er best.

- Det beste er å smøre flere tynne lag på skiene dine, gjerne fem-seks lag. Altså, ikke smør ett tjukt lag med blå ekstra – men mange tynne, sier Strømberg:

- Når du kjøper et par ski i en sportsbutikk, som her, får du også hjelp til å sette opp smørelommer på skiene dine. Og disse er som regel fra hælen og 40-50-60 centimeter frem. Det skal også stå merket på skien (dette gjør de i butikken), slik at du vet hvor du skal smøre.

Skismøring, klister og rensespray får du tak i i de fleste sportsforretninger som selger ski.

LES OGSÅ: Her er dagsmenyen til Marit Bjørgen

Følg med på KK.no.Vi kommer med flere tips og råd når det gjelder kjøp av langrennsutstyr, alpinutstyr og bekledning i tiden fremover.

LES OGSÅ: Klærne som skal vinne afterski'n

Denne artikkelen har tidligere vært publisert på KK.no, men har blitt funnet frem for å glede nye lesere.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer