Forebygge Rynker

Denne sovestillingen bør du unngå

Å sove på magen kan faktisk gi flere rynker, ifølge ekspert.

GIR RYNKER: Å sove på magen er kanskje din favoritt når du skal sove, men vær obs på at dette kan gi deg rynker raskere. Foto: Scanpix/NTB
GIR RYNKER: Å sove på magen er kanskje din favoritt når du skal sove, men vær obs på at dette kan gi deg rynker raskere. Foto: Scanpix/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Et slapt, rynkete og hengende ansikt er ikke akkurat noe vi ønsker å ende opp med, men dessverre kan vi ikke bekjempe tyngdekraften. Og på ett eller annet tidspunkt vil tiden ta innersvingen på oss.

Men det betyr ikke at vi bare skal måtte gi helt opp. Det er tross alt noen råd man kan følge for å utsette prosessen, eller i det minste ting man kan gjøre for å unngå å fremskynde prosessen.

Her er noen enkle tips til hvordan du best kan holde huden sprek og fin så lenge som mulig.

LES OGSÅ: Tabben som gir rynkete lepper

Sov på ryggen

Du har kanskje hørt det ryktet som sier at det er best å sove på ryggen dersom du vil unngå å få rynker tidlig?

Dette skyldes at ansiktet ofte moses ned i puta når vi sover på magen eller på siden, og noen ganger kan vi våkne og finne sovemerker over halve ansiktet. 

Men er det egentlig noen sannhet i denne myten?

Ifølge kosmetisk lege på BeWell klinikken i Stavanger, og forfatter av boken «Frisk Hud», Rolah O. Lønning, er det faktisk det. 

PÅ MAGEN: Dersom du ofte sover på en bestemt side vil denne siden av ansiktet gjerne vise mer rynker. Foto: Scanpix/NTB
PÅ MAGEN: Dersom du ofte sover på en bestemt side vil denne siden av ansiktet gjerne vise mer rynker. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

– Det stemmer at man får mer rynker av å sove på ansiktet. Gjentatte bevegelser eller gjentatt trykk, og dermed folder i ansiktet vil etterhvert bli værende igjen som linjer og rynker, sier hun til KK.no. 

Dette har med strekk av huden å gjøre, og avhenger selvfølgelig også av hudkvalitet og alder. 

– Et yngre ansikt vil som regel ikke merke spor av varige skrukker fra natten, men et eldre ansikt har både mindre, samt skjørere kollagen og elastin fibre, og derfor mindre elastisk kapasitet, forklarer legen. 

Dersom du ofte sover på en bestemt side vil denne siden av ansiktet gjerne vise mer rynker en motsatt side, det samme gjelder ved mimikk. 

– Har man en for vane å lage en sinnarynke, som ofte er en fure mellom øyenbrynene, vil denne etterhvert bli værende om man rynker pannen eller ikke. Det er derfor best å sove på rygg om man kan, forteller hun.

Husk solkrem

Det er ingen nyhet at overdreven soling ikke er bra for huden i lengden. Ikke bare når det gjelder risikoen for hudkreft, men også med tanke på hudens elastisitet og utseende. 

LES OGSÅ: Virker behandlingene mot rynker?

FAKTOR: Solens sterke stråler har skylden for 90 prosent av den ytre aldringsprosessen - det er en god grunn til å bruke solfaktor. Foto: Scanpix/NTB
FAKTOR: Solens sterke stråler har skylden for 90 prosent av den ytre aldringsprosessen - det er en god grunn til å bruke solfaktor. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Hudens bindevev, kollagen, vil gradvis brytes ned etter hvert som vi eldes, men UV-strålene fra solen vil kunne framskynde denne prosessen. Resultatet er at huden ikke har like mye støtte lenger, og det vil derfor oppstå rynker. 

– Aldringsprosessen er delt inn i ekstern aldring og intern aldring (external/ internal aging) Solstrålene står for 90 prosent av den eksterne aldringsprosessen, og er dermed den største faktoren i denne kategorien, sier Lønning.  

Selv om du kanskje ikke soler deg mye til vanlig må du ikke glemme at ansiktet ditt utsettes for UV-stråling hver gang du er ute i frisk luft. Ja, selv på gråværsdager vil UV-stråler kunne trenge seg gjennom skylaget. Det er derfor er det er svært viktig å bruke solfaktor hver eneste dag.

Unngå sukker og sigaretter

Når det gjelder den interne delen av aldringen vår er det to andre ting som kan ha en stor negativ påvirkning; røyk og sukker.

– Røyk er størst i den interne delen av aldringen vår. Kutter man røyken, og beskytter seg mot solen vil dette forebygge tidlig aldring, men det er viktig at man begynner tidlig for å unngå mest mulig skade, sier hun og legger til: 

RØYK: Sigaretten er en stor synder som fremskynder aldringsprosessen av huden fra innsiden av. Foto: Scanpix Denmark
RØYK: Sigaretten er en stor synder som fremskynder aldringsprosessen av huden fra innsiden av. Foto: Scanpix Denmark Vis mer

– Sukker er en annen stor hud-skader, og man bør være oppmerksom på å holde sukkerinnholdet lavt i maten man spiser om man vil holde seg ung og rynkefri lengst mulig. 

Nå er det selvsagt ikke bare livsstilen din som har noe å si for hvor raskt du får rynker, og hvor mange rynker du får, genene dine spiller også en rolle.

Svenske forskere har blant annet funnet ut at din mors gener kan ha mye å si for hvor raskt du eldes.

– Rynker, hudkvalitet, og aldring har et genetisk utgangspunkt, som så mye annet. Det er dog kjent at man kan gjøre mye selv for å forebygge tidlige aldringstegn, forteller legen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer