Hjerteinfarkt

Denne testen skal avsløre risiko for hjerteinfarkt

Syv spørsmål skal kunne avsløre om du er i faresonen for å utvikle hjerte- og karsykdommer.

HJERTE- OG KARSYKDOMMER: Er du i risikosonen for å utvikle hjerte- og karsykdommer. Syv testspørsmål skal kunne avsløre det... Foto: ArTo - Fotolia
HJERTE- OG KARSYKDOMMER: Er du i risikosonen for å utvikle hjerte- og karsykdommer. Syv testspørsmål skal kunne avsløre det... Foto: ArTo - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om stadig færre dør av hjerte- og karsykdommer, så er det fortsatt den vanligste dødsårsaken i Norge, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Hvert år dør flere enn 13.000 nordmenn av hjerte- og karsykdommer.

Derfor har Nasjonalforeningen for folkehelsen nå utarbeidet en test de håper kan bidra til at færre får hjerteinfarkt, hjerneslag og andre hjerte- og karsykdommer.

LES OGSÅ: Symptomene du bør kjenne til

Test deg selv

Testen består av syv spørsmål og skal kunne avsløre om du er i faresonen for å utvikle hjerte- og karsykdommer, som for eksempel hjerteinfarkt.

- Ved å svare på spørsmålene kan du vite mer om du bør gå til lege eller ikke, sier fagkonsulent Øyvind Kristensen i Nasjonalforeningen for folkehelsen til KK.no.

Sjekklisten:

1. Har du foreldre eller søsken som har fått hjerteinfarkt, angina eller hjerneslag tidlig? Tidlig er når kvinner rammes før 65 år og menn før 55 år.

2. Røyker du daglig?

3. Er du fysisk inaktiv? Inaktivitet er å være i fysisk aktivitet mindre enn 30 minutter daglig.

4. Er livvidden din for stor? Livvidden hos menn bør være under 102 cm, hos kvinner under 88 cm.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer