Treningskonsept

Denne treningen foregår i 50 grader

Elixias «hotteste» time – bokstavelig talt.

PÅ DETOX: KK.no har testet Elixias splitter nye gruppetime Detox - som foregår i en 50-55 grader varm badstue og varer i 30 minutter.  Foto: Per Ervland
PÅ DETOX: KK.no har testet Elixias splitter nye gruppetime Detox - som foregår i en 50-55 grader varm badstue og varer i 30 minutter. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Mitt første råd til deg som skal teste nye treningstimer er: les timebeskrivelsen nøye før du deltar.

Hvis ikke risikerer du å plutselig befinne deg inne i en 50 graders badstue (det er varmt, tro meg) ikledd ankellange, åletrange treningsbukser som suger seg fast til lårene og en gedigen bomulls-t-skjorte som drar til seg så mye svette at den føles nesten like tung som en liten elefant.

Ja, man kan kanskje si at mitt møte med det nye treningskonseptet Detox på Elixia, var en noe klam og varm opplevelse. Men jeg burde nok gjort litt mer research på forhånd og kan jo bare takke mitt eget småsløve selv.

Elixias hjemmesider (ekstern lenke) står nemlig timen tydelig beskrevet, og til neste gang vet jeg altså at korte shorts, svetteabsorberende overdeler eller bikini er tingen.


Timen omtales som følger:

«Rens kropp og sinn gjennom en 30 minutters DETOX i 50 grader varm badstue. Varmen får blodkarene til å utvide seg og sirkulasjonen i muskulaturen øker. I tillegg kvitter kroppen seg effektivt med giftstoffer og andre avfallsstoffer. Dette leder til mer fleksibel muskulatur, velvære, friskere hud og mer energi. Rens deg selv på 30 minutter – et magisk avbrekk i hverdagen».

LES OGSÅ: Her er vinterens hotteste treningsnyheter

PUSTING OG TØY: Timen er tydelig inspirert av yoga og pilates, og det er mye fokus på pust og rolige tøy/bøy-øvelser som skal løsne opp i muskulatur og få i gang blodsirkulasjon.  Foto: Per Ervland
PUSTING OG TØY: Timen er tydelig inspirert av yoga og pilates, og det er mye fokus på pust og rolige tøy/bøy-øvelser som skal løsne opp i muskulatur og få i gang blodsirkulasjon. Foto: Per Ervland Vis mer

Fjerner avfallsstoffer og renser

Ifølge Kajsa Josefina Finnström, som er instruktør for timen på Elixia Sjølyst, er målet med de 30 minuttene i badstuen at deltagerne skal stresse ned, puste, løsne opp i muskler, samt hjelpe kroppen med å fjerne avfallsstoffer.

- Detox er en time som er hovedsakelig tenkt som en velværetime. Den passer perfekt som kompliment til annen trening for å løsne opp stivheter. I tillegg er timen med på å rense kroppen for slakk og avfallsstoffer, sier hun til KK.no:

- Timen foregår i en badstue som har en varme på 50 til 55 grader, og det er fokus på rensende rotasjoner og pusteøvelser – litt ala yoga. Timen og stillingene skal rett og slett stimulere kroppens naturlige renselsesprosesser ved å øke blodtilførsel og oksygentilførsel til renseorganene lever, nyre, galle og tynntarm.


LES OGSÅ: Detox kan være bortkastet

- En velværstime

Sammenlignet med en del av de andre gruppetreningstimene som tilbys på Elixia – som hovedsakelig går ut på kondisjon og styrke, er dette et konsept som kun er basert på velvære og avslapning.

- Detox skal være en velværetime. Du skal ha mulighet til å slappe av og tenke på pust og velvære fremfor det å prestere rent fysisk. Dersom du ønsker skal du ha mulighet til å trekke sansene innover, lukke øyene og slippe alle tunge følelser, press og ambisjoner, forklarer Finnström:

- Vil du jobbe hardere er det selvsagt fritt fram å gjøre det også, men du kan gjerne bare slappe av og nyte timen.

LES OGSÅ: Du blir ikke mindre støl av å tøye

INSTRUKTØREN: Kajsa Josefina Finnström er instruktør for Detox på Elixia Sjølyst. Timen går også på Elixia CC Vest.  Foto: Per Ervland
INSTRUKTØREN: Kajsa Josefina Finnström er instruktør for Detox på Elixia Sjølyst. Timen går også på Elixia CC Vest. Foto: Per Ervland Vis mer

Perfekt å kombinere med annen trening

Som du sikkert skjønner er ikke Detox en time som vil gi deg bedre kondisjon eller styrke musklene. Som Finnström sier kan det imidlertid være en perfekt kombinasjonstime, som du gjerne kan gjøre etter at du for eksempel har vært på en tøff spinningtime eller styrkeøkt.

De 30 minuttene i badstuen skal nemlig løsne opp og restituere musklene dine, noe som er perfekt etter annen hard trening.

- Detox er en perfekt kombinasjonstime, fordi disse 30 minuttene i badstuen og øvelsene vi gjør vil være med på å løsne opp i stive muskler, gi økt blodgjennomstrømning og hjelpe restitusjonsprosessen, sier instruktøren.


LES OGSÅ: Maten som minsker stive muskler

Passer for alle - uansett alder og nivå

I motsetning til yoga og pilates, som kanskje kan se litt avansert ut for de som ikke har drevet med slik trening før, er Detox-timen enkel å følge med på, og øvelsene er laget slik at de skal passe for alle – uansett nivå og alder.

- Denne timen passer for alle, uansett alder og fysisk nivå. Du kan være supermosjonist eller nybegynner, fordi du kan legge øvelsene og pusten din etter ditt eget nivå, forklarer Finnström.

Ta det rolig i startenKunne du tenkt deg å teste Detox?
Ifølge instruktøren kan det imidlertid lønne seg å være litt forberedt på den høye temperaturen – altså ha på deg passende bekledning (mindre enn det jeg hadde), drikke nok vann, og puste rolig.

- For en nybegynner kan det være lurt å drikke nok vann. Og så vil jeg anbefale deg å begynne forsiktig. Dette er jo en time hvor fokus er på velvære, så første gang lønner det seg å ta det litt med ro. Det er alltid lov å stoppe opp og drikke, og føler du at du bare MÅ ut, så er det fullstendig lov også, sier hun.

Se flere bilder fra Detox-timen på Elixia Sjølyst nedenfor:


Ja, absolutt. Det ser veldig spennende ut!
 
(81%)
Nei, dette er ikke noe for meg
 
(13%)
Nja, vet ikke helt
 
(6%)

LES OGSÅ: Smertene du ikke bør ignorere

KK.no TESTERUtgangspunkt:
Som nevnt var jeg altså 0 prosent forberedt da jeg møtte opp til denne timen. Eller, ok da, jeg visste sånn halvveis hva jeg gikk til, men den delen med at vi skulle være i en badstue hadde jeg tydeligvis fortrengt.
Jeg var på forhånd klar over at timen ville foregå i et varm rom, og tippet det ville bli litt sånn yoga-feel over det. Selv trener jeg Bikram-yoga, som også foregår i et varmt rom, så jeg har heldigvis ikke noe problemer med hete, og gledet meg egentlig litt til å teste denne timen. Som en skeptiker til «vanlig detox», var jeg også ekstremt nysgjerrig på hvordan effekt jeg ville merke av timen.

Totalinntrykk:
Dette er akkurat det Finnström beskriver det som – en velværetime. Her er det null fysisk anstrengelse involvert - kun avslapning, pusting og rolige bevegelser som skal løsne opp i muskulaturen og få blodstrømmen og svetteproduksjonen ekstra i gang.
Øvelsene i seg selv foregår for det meste sittende, og det er mye bøy og tøy av nakke, skuldre, armer og rygg, samt litt på lår, rumpe og legger. Det hele går også meget rolig for seg, og instruktøren forklarer grundig underveis - og i og med at det er ganske hett inne i denne badstuen (særlig hvis du har på deg like mye klær som meg), er dette helt greit.
For min del synes jeg dette ble litt kjedelig og litt for kort, men det tror jeg er mest fordi jeg allerede er vant til Bikram-yogaen, som er mye tøffere, varer i 90 minutter og foregår i et lignende, temperert rom. For personer som sliter med stive og støvle muskler etter trening, eller som ønsker å få løsnet og renset litt opp i kroppen (det er svettingen som gjør dette), kan det imidlertid være et supert tilskudd til annen trening. Husk bare å ha på deg lite klær og ha med mye vann.

PS. Jeg vet heller ikke hvor mye jeg fikk «renset» kroppen på de 30 minuttene, og huden min så ikke særlig mye bedre ut - slik det står i beskrivelsen av timen på Elixias hjemmeside. Jeg ble også mer slapp enn energirik, men det skal sies at svetten silte!

Treningseffekt:
Noen ren treningseffekt i form av bedre kondisjon, eller økt styrke får du ikke med denne timen. Dette dreier som om avslapning, pust, og renselse. Det er en time hvor du bare skal fokusere på deg selv og din egen opplevelse av timen. I og med at det er mye fokus på overkropp, tror jeg også dette kan være en time som passer for deg som sitter mye ved pc-en, eller har stive skuldre, nakke og rygg. Som nevnt går timen også meget rolig for seg, så det er svært vanskelig å gjøre noe «feil» eller få skader, og deltagerne er av alle aldre og nivå.

Hvem passer det for:
Dette er et konsept som passer for absolutt alle – så fremt du ikke får klaustrofobi av små varme rom. Du trenger verken være spesielt myk eller ha god fysikk for å være med på dette, og øvelsene er såpass enkle (mest fokus på pust) at både de yngste og de eldste kan være med.
Er du helt nybegynner når det gjelder trening i varme rom, kan det imidlertid være lurt å ta det rolig i begynnelsen og sørge for at du drikker nok vann. Kjenn litt etter på kroppen, blir du svimmel er det helt lov å gå ut og komme inn igjen.

Karakter:
kkkkkk (3/6)

Mer info

Foreløpig tilbys Detox kun på Elixia Sjølyst (hvor vi testet det) og Elixia CC Vest, men treningskjeden har kanskje planer om å lansere konseptet på andre sentre også.

Mer info om Elixias nyheter og gruppetimer, samt treningsprogram finner du på kjedens hjemmesider (ekstern lenke).

LES OGSÅ: Brenn fett i 24 timer etter trening

Flere treningstester

Interessert i gruppetrening og nye, spennende treningskonsepter? Følg med på KK.no!

Vi har testet flere av de hotteste treningsnyhetene denne sesongen, og nye artikler og vurderinger kommer fortløpende.

Tidligere har vi testet følgende konsepter:

• Chairtease - Nike Blast
• PowerStep - SATS
• Powerstrip - Nike Blast
• Shape - SATS convention
• Zumba - Treningshuset
• Parkour - SATS convention
• Boot Camp - Fitness.xpress
• RåSterk – Treningshuset
• Waterball - Elixia
• SH’BAM – SATS
• FightCircuit - SATS
• IntervallFlex - Friskis&Svettis
• Budokon - Elixia
• Nike Get Fit - SATS
• Burlesque - Elixia
• Cardio Step Interval - Elixia
• Catslide - NIH Fitness Convention
• Pilates Reformer – Pilates Room
• CrossFit – NIH Fitness Convention
• Poledancing – Sometimes poledancing studio
• Kinesis – StudioDay
• ViPR – SATS50-55 GRADER: Detox foregår inne i en 50-55 grader varm badstue. Derfor lønner det seg å ha med nok drikke, og ha på seg lite med klær.  Foto: Per Ervland
50-55 GRADER: Detox foregår inne i en 50-55 grader varm badstue. Derfor lønner det seg å ha med nok drikke, og ha på seg lite med klær. Foto: Per Ervland Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer