Ferie

Deppa fordi ferien er over?

Slik får du tilbake gnisten!

TILBAKE PÅ JOBB ETTER FERIEN:  Å begynne på jobb igjen kan være veldig slitsomt, men prøv å snu det om til noe positivt! Foto: Farina3000 - Fotolia
TILBAKE PÅ JOBB ETTER FERIEN: Å begynne på jobb igjen kan være veldig slitsomt, men prøv å snu det om til noe positivt! Foto: Farina3000 - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kanskje har du hatt tre uker ferie i sommer, og var heldig å ha fri akkurat da været var på sitt fineste og sola skinte over hele landet. Blåmandag får en ny betydning etter en lang og fin sommerferie. 

Tanken på å skulle sette alarmen på 06.00 igjen er forferdelig! Hva skjedde med late frokoster på verandaen og boklesing i ettermiddagsolen? 

Feil innstilling

Vel, hverdagen er her igjen, og det eneste du kan gjøre er å gjøre det beste ut av det. 

- Det er ikke hverdagene som er feil, det er innstillingen til hverdagene, sier Christine Otterstad, som er utdannet NLP-coach (nevro lingvistisk programmering) og KKs faste livsstilscoach.

Det gjelder å tenke annerledes, og å sette ting i perspektiv. 

- Hvor mye ville du satt pris på å ha ferie hver dag? Hvor godt ville sjokolade smakt om du hadde spist det hver dag til frokost, lunsj og middag? Vi elsker ferie fordi det er noe helt annet enn det vi pleier å gjøre, sier hun. 

LES OGSÅ: Få bedre flyt i hverdagen

VANSKELIG Å GI SLIPP: Hvis du først har kommet deg inn i feriemodus, gjør det ganske vondt å komme seg tilbake til hverdagen.  Foto: grafikplusfoto - Fotolia
VANSKELIG Å GI SLIPP: Hvis du først har kommet deg inn i feriemodus, gjør det ganske vondt å komme seg tilbake til hverdagen. Foto: grafikplusfoto - Fotolia Vis mer

Kroppen liker struktur

- Kroppen vår elsker å koble av, men den er også glad i rutiner og struktur. Derfor er hverdager kjærkomment for mennesket, sier Otterstad. 

For det er faktisk slik: de aller fleste av oss trives godt i en rutinepreget hverdag. Det er godt å vite hva som skjer i løpet av uken, og da slipper vi å stresse så veldig med å planlegge og finne ut hva som skal skje.

Otterstad sier at det gjelder å finne tilbake til den gode følelsen av hverdag, og at det overhodet ikke hjelper å grue seg. 

- Å grue seg er noe av det mest bortkastede jeg vet om, i likhet med å bruke tid på noe man ikke får gjort noe med. Det beste er ofte å kaste seg uti det uten å gruble for mye, sier hun. 

Tenk positivt!

- Du gleder deg vel til å se kollegaer igjen? Er det ikke litt godt å ta fatt?

Mye å være takknemlig for

Det er ikke alle som trives på jobb, men dersom du er så heldig at du gjør det, er det mye du kan tenke over for å få opp humøret.

- Vær glad for at du er behøvd et sted, og for at du har en jobb du liker! Det er mye du kan være takknemlig for, og hvis du snur det negative tankesettet til et positivt, vil du nok innse at du ikke har så mye å være deppa for. 

Otterstad understreker at det samme kommer til å skje år etter år, og at vi like så godt bare kan vende oss til det med en gang.

- Det handler som sagt bare om innstillingen din. Og der er det bare du som kan legge føringene!

LES OGSÅ: - En del gleder seg bare til ferien er over

SETT PRIS PÅ KOLLEGAENE DINE: Hvis du er så heldig å være omgitt av gode kollegaer, prøv å fokuser på nettopp det! Foto: puhhha - Fotolia
SETT PRIS PÅ KOLLEGAENE DINE: Hvis du er så heldig å være omgitt av gode kollegaer, prøv å fokuser på nettopp det! Foto: puhhha - Fotolia Vis mer

Ta det litt gradvis

Tidligere har profesjonell coach Ellen Vahr uttalt til KK.no at det ikke er så veldig lurt å snu helt om på alt på en gang. Ikke sett igang med en hard slankekur rett etter ferien, og ikke kutt konsekvent ut all kos. Ta det litt etter litt! 

Etter ferien er det nok en gang tid for å gå tilbake til trening og sunne matvaner. Og fordi vi kanskje har litt dårlig samvittighet for alle glassene med vin og maten vi har kost oss med, prøver mange å kutte ned på akkurat dette.

Ifølge Vahr kan det lønne seg å heller lytte litt ekstra til kroppen etter ferietiden.

– Ta det gradvis og lytt til kroppen. Det den forteller deg er at den har hatt det godt, den likte å ha ferien, den likte at du tok livet med ro og ikke stresset, forklarer Vahr.

Hennes råd er derfor å «ta litt ferie hver dag».

– Gi deg selv en pause, fem eller ti minutter, hver dag hvor du roer helt ned og nyter litt stillhet. Vi kan lære av ferien, den har sannsynligvis prøvd å fortelle oss noe, sier Vahr.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer