DEPRESJONER: En ny studie utført av franske forskere viser at det sosiale miljøet ditt påvirker deg mer enn du tror - blant annet kan depresjoner faktisk være smittsomt. Foto: All Over Press
DEPRESJONER: En ny studie utført av franske forskere viser at det sosiale miljøet ditt påvirker deg mer enn du tror - blant annet kan depresjoner faktisk være smittsomt. Foto: All Over Press
Depresjon

Depresjon kan være «smittsomt»

Faktisk kan omgangskretsen din doble risikoen for depresjoner.

Depresjon er blitt et økende problem - også her til lands.

Faktisk er det hele 400.000 nordmenn som lider av depresjoner, og en av ti (av disse) får så store problemer at de trenger hjelp til å takle hverdagen.

En amerikansk rapport har også vist at depresjon er i ferd med å bli et større problem enn kreft.

Nå viser en ny studie at risikoen for å rammes av depresjon også kan være smittsom, skriver ScienceDaily.com.

LES OGSÅ: Tre tegn på at du drikker for lite

Blir mer utsatt for depresjoner

Studien - som er utført i samarbeid med universitetsstudenter, viser at en spesiell type tankegang, som gjør personer mer utsatt for depresjon, faktisk kan smitte over på andre.

Bare seks måneder etter den første testen, var symptomene på depresjon større blant deltagerne.

– Vår studie tyder på at kognitiv sårbarhet kan vokse eller avta over tid, avhengig av det sosiale miljøet rundt personen, skriver forskerne i rapporten.

Studien ble nylig publisert i «Clinical Psychological Science», og er utført av forskerne Gerald Haeffel og Jennifer Hames, som har spesialfelt innen psykologi og jobber ved Universitetet i Notre Dame, Paris (les mer om studien her).

– Våre funn tyder på at det kan være mulig å bruke det sosiale miljøet til en person som en del av behandlingsprosessen, enten som et supplement til eksisterende behandlinger, eller muligens alene, skriver Haeffel og Hames.

LES OGSÅ: Glemmer du ofte navn?

Det sosiale miljøet avgjør risikoen

Annen forskning har vist at personer som reagerer negativt på stressende hendelser i livet - spesielt situasjoner de selv ikke kan forandre, er mer utsatt for depresjoner.

Ifølge forskere kan denne kognitive sårbarheten faktisk forutsi hvilke individer som er mer utsatt for å oppleve depresjoner i fremtiden, selv om de kanskje aldri har hatt en slik episode tidligere.

Den kognitive sårbarheten ser ut til å forme seg allerede i ungdosmtiden, men Haeffel og Hames hadde en teori om at den under enkelte omstendigheter fortsatt kan forandres - spesielt som følge av det sosiale miljøet.

De testet derfor teorien på 103 studenter som akkurat hadde begynt på universitetet.

Kort tid etter at de var ankommet skolen svarte deltagerne på spørreskjemaer som handlet om kognitiv sårbarhet og symptomer på depresjon. Dette ble deretter målt igjen tre og seks måneder senere.

LES OGSÅ: Mister du mye hår?

Kan doble risikoen for depresjoner

Resultatene viste at de som bodde med personer som hadde en høyere kognitiv sårbarhet, hadde nærmere dobbelt så stor risiko for å utvikle dette selv over tid.

Blant deltagerne som bodde med en person som hadde lave nivåer av kognivt sårbarhet derimot, så det derimot ut til å synke. Forskerne kunne faktisk se forandringer hos dem både etter tre og seks måneder.

De kunne også se en klar sammenheng mellom kognitiv sårbarhet og depresjoner.

Hos studentene hvor det var en klar økning, kunne også forskerne se nesten dobbelt så mange symptomer på depresjoner etter seks måneder - i motsetning til de andre.

LES OGSÅ: Visste du dette om neglebiting?
Til forsiden