Kaloritelling betyr ikke nødvendigvis suksess. En ny studie viser nemlig at det ikke handler om hvor mange kalorier, men hva slags kalorier man har spist. Det kan tyde på at andelen karbohydrater, proteiner og fett du spiser kan avgjøre om vekttapet blir midlertidig eller varig. - Fra et forbrenningsperspektiv er ikke alle kalorier like, sier Boston-legen David Ludwig fra studien. I løpet av et sju måneder langt eksperiment der 21 overvektige menn og kvinner gikk på strengt kontrollerte dietter, viste resultatene at næringsinnholdet har mye å si. En fettfattig diett gjorde forbrenningen etter vekttapet tregere enn hvis man hadde gått på en diett med mye proteiner.
Kvalitetskalorier?
Studien støtter en voksende gruppe forskere som mener at hva mennesker spiser kan være like viktig som hvor mye de spiser.- Kvaliteten på kaloriene vi putter i oss påvirker mengden kalorier som forsvinner, sier Ludwig. Det å opprettholde et vekttap er vanskelig for det store flertallet når det kommer til slanking. Bare en av seks overvektige voksne klarer å holde på vekta i et helt år, ifølge samme rapport.LES OGSÅ: Så mye mat trenger du hver dag300 kalorier i hvilemodus
Legene tok i studien utgangspunkt i tre dietter. Alle testpersonene forbrant færre kalorier i hvilemodus etter vekttapet, enn før de slanket seg. Men i løpet av dagen økte forbrenningen med mer enn 300 kalorier i gjennomsnitt etter lavkarbodietten, enn etter den fettfattige dietten.- Det er omtrent like mye som én time med moderat fysisk aktivitet - uten å løfte en finger, forklarer Ludwig. Etter GI-dietten brant de 200 kalorier mer enn da de spiste mat med lite fett. En GI-diett inneholder mye fullkorn, frukt og grønnsaker, og er designet for å holde blodsukkeret jevnt.Det har lenge vært kjent at du kan gå ned i vekt dersom du spiser flere proteiner og færre karbohydrater.Årsaken til dette er at proteiner aktiverer en liten mengde brune fettceller som finnes i kroppen. I stedet for å lagre energien, brenner de den av i stedet.Dette gjør at dersom du spiser masse proteiner, blir kaloriene omgjort til varme i stedet for at det fester seg til skinkene. LES OGSÅ: Slik fordeler du kaloriene i løpet av dagenAnbefaler GI
- Det er en liten studie, så jeg skulle gjerne sett den i større skala, men jeg har ingen grunn til å betvile resultatene, sier Susan Roberts, professor i ernæring og psykiatri ved Tufts universitet i Boston. Men ernæringsprofessor Joanne Slavin ved universitetet i Minnesota er bekymret for at dette fører til at lavkarbo-dietter blir mer populært. Atkinsdietten i denne studien hadde bare 11 gram fiber, mens voksne burde spise dobbelt så mye fiber. Heller ikke studiens opphavsmann, Ludwig, vil anbefale en lavkarbodiett, fordi noen målinger viste at det kunne gå utover hjertet blant annet på grunn av forhøyede nivåer av stresshormonet kortisol. Da ville han heller anbefale GI-dietten, som ikke viste samme resultat. LES OGSÅ: - Lavkarbo er bortkastetLes artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger