Kjæreste

Derfor blir det HAM

Å velge kjæreste er egentlig litt som å kjøpe seg et nytt kjøleskap, mener eksperten.

FORELSKET: Kjekk mann. Og så skader det jo ikke at han har god utdannelse og penger heller, da. Foto: All Over Press
FORELSKET: Kjekk mann. Og så skader det jo ikke at han har god utdannelse og penger heller, da. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Hjertets lov er vel noe helt annet enn praktiske, smarte vurderinger. Eller hva?

KKs sex- og samlivsekspert, Peder Kjøs, er tilbøyelig til å mene at det å gå inn i et parforhold godt kan ses på som en slags investering. Vi satser hvis vi tror at det vil komme mer godt enn dårlig ut av det.

Han siterer en av sine favorittforskere, psykolog Samantha Joel ved universitetet i Toronto, som har undersøkt nærmere hvordan folk velger kjærester, sammenlignet med hvordan vi tar valg som gjelder helse, karriere og innkjøp.

Hun mener at tidligere forskere i altfor stor grad har ment at avgjørelser i kjærlighetslivet tas på en annen måte enn andre viktige valg.

LES OGSÅ: Slik finner du den rette

Håpet om å bli elsket

Vi tenker gjerne at det er noe annet å velge partner enn for eksempel å kjøpe kjøleskap, fordi det har en mye større følelsesmessig betydning.

Det vi tenker på når vi velger kjæreste, handler om følelser – vi håper å bli elsket, å bli anerkjent og akseptert, å ha det godt sammen, å føle tilhørighet.

Men så er spørsmålet: Er ikke disse følelsene med også når vi kjøper kjøleskap? Jo, forteller Kjøs, mye forskning tyder på det. Vi har med oss det mellommenneskelige også når vi handler hvitevarer.

Byline Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr
Byline Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr Vis mer

– De fleste av oss må nok innrømme at vi er ganske opptatt av hva andre vil synes om tingene våre. Når vi velger et dyrt, lekkert designkjøleskap, har vi med oss hva andre vil synes om det, og om oss.

– Vi vurderer hverandre ut fra tingene vi omgir oss med. Og vi vurderer oss selv på samme måte. Det vi kjøper, skal gjerne også passe inn i den sosiale sammenhengen vi har lyst til å være i.

Når vi ser for oss ungene våre hente seg et glass juice, liker vi at kjøleskapet i visjonen vår er fint.

Og ikke nok med det – det kan også være slik at vi tillegger tingene i seg selv en slags mellommenneskelig kvalitet.

- Det finnes for eksempel forskning som viser at folk som har problemer med nære relasjoner, har en tendens til å sette prisen høyere når de skal selge noe de eier. Det er som om tingene gir en slags trygghet, og at det er litt vondt å skilles fra dem, sier Kjøs.

LES OGSÅ: Han ble så tjukk at jeg mistet lysten på ham

Ting er som mennesker

Relasjonene våre til ting ligner altså litt på dem vi har til mennesker. Slik blir det fordi hjernen vår sannsynligvis ikke har egne beslutningssystemer for ulike typer beslutninger og tilknytninger.

Vi velger på mer eller mindre samme måte, uansett. Vi er mer økonomiske og realistiske enn vi kanskje tror når vi velger kjæreste, og vi er mer romantiske enn vi tror når vi velger ting.

Og hvor ofte er det ikke slik at valg på ulike områder påvirker hverandre? Er det ikke naturlig at det sosiale betyr mye når vi velger jobb? Er det ikke kjekt hvis en mulig partner også har god økonomi?

LES OGSÅ: Slik blir du en datingekspert

Valget av kjæreste påvirker jo alle livets områder, så det er lurt å bruke hele hodet når vi velger, og kanskje også innrømme for oss selv at det er det vi gjør, ifølge KK-psykologen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer