Forstoppelse

Derfor blir du forstoppet

Det kan være flere årsaker til det – blant annet stress og lite mosjon.

FORSTOPPET: Hele 20 prosent av befolkningen sliter med forstoppelse, og plagen er tre ganger så vanlig hos kvinner som hos menn. Foto: Scanpix/NTB
FORSTOPPET: Hele 20 prosent av befolkningen sliter med forstoppelse, og plagen er tre ganger så vanlig hos kvinner som hos menn. Foto: Scanpix/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Magen og fordøyelsen er kanskje ikke noe vi tenker så mye over så lenge alt fungerer som det skal, det er først når den skaper problemer at vi merker hvor viktig den er.

Noen ganger kan alt stoppe opp i tarmen, som gjør dobesøkene til en langtekkelig og slitsom affære.

Forstoppelse er slett ikke en uvanlig plage. Ifølge Norsk Helseinformatikk sliter hele 20 prosent av befolkningen med forstoppelse, og plagen er tre ganger så vanlig hos kvinner som hos menn.

– Noen kan slite med kronisk forstoppelse, mens andre kanskje bare opplever det av og til. For eksempel er det ikke uvanlig at en forstoppelse oppstår på en feriereise, sier lege ved A Klinikken, Anne Marthe Boldingh til KK.no.

Hun er spesialist i barnesykdommer og har mye kunnskap om magesmerter og fordøyelsesproblemer.

LES OGSÅ: 9 matvarer som er bra for urolig mage

Do-stress og endring av vaner

Feriemage er riktignok ofte forbundet med diaré, men det kan også ende med det motsatte hos noen, og grunnene til dette kan være flere.

VONDT: Utsetter du do-turene kan dette gi deg problemer med hard mage senere.  Foto: Plainpicture
VONDT: Utsetter du do-turene kan dette gi deg problemer med hard mage senere. Foto: Plainpicture Vis mer

– Tarmsystemet er normalt programmert etter dine vaner; hva du spiser, når du spiser og når du går på do. Når du er ute og reiser blir disse vanene gjerne endret, sier hun og forklarer videre:

– Kanskje er det litt stress i forbindelse med reisingen, du spiser en annen type mat og får andre rutiner, og noen opplever også litt do-stress på fremmede steder.

Utsetter du å gå på do fordi du kvier deg for å gå på toaletter du ikke har vært på før, kan det få konsekvenser for fordøyelsen. 

– Dersom du for eksempel drikker mindre vann for å slippe å gå på do så ofte, så vil avføringen bli hardere, og den blir ofte hardere jo lenger den blir liggende i tarmen. Å utsette å gå på do kan gjøre det vanskeligere å kvitte seg med det senere, sier legen.

LES OGSÅ: 7 magesykdommer du bør kjenne til

Medisiner og gener spiller en rolle

På samme måte som antibiotika ofte kan føre til diaré siden det forskyver balansen i tarmfloraen, kan også enkelte medisiner og legemidler forårsake forstoppelse.

– Dersom du går på medisiner og er plaget med forstoppelse så skal du ikke se bort ifra at dette kan ha en sammenheng, sier Boldingh.

VÆSKE: For å holde fordøyelsen i gang er det viktig at du får i deg nok med væske, og vann er selvsagt best. Foto: Scanpix/NTB
VÆSKE: For å holde fordøyelsen i gang er det viktig at du får i deg nok med væske, og vann er selvsagt best. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Dette kan for eksempel være smertestillende preparater, hostemedisiner, angstdempende midler og hjertemedisin.

Noen er derimot plaget med hard mage litt oftere enn andre, og for noen kan det være snakk om kronisk forstoppelse. 

– Her kan arv og gener spille en rolle, men miljø og vaner er heller ikke utelukket som årsak. Igjen er det viktig at man tar seg tid til å gå på do når man kjenner at man må, og at man sørger for å få i seg nok væske, anbefaler hun.

Hun anbefaler derfor at man lytter til kroppens signaler – føler du at du må på do bør du gå på do. Ta deg god tid og ikke stress med det. Venter du for lenge kan det fort utvikle seg til en forstoppelse. 

LES OGSÅ: Grønnsakene som setter fart på magen

Bevegelse, vann og mye fiber

Det er ikke alltid at det er tilstrekkelig å sette av godt med dotid for å kvitte seg med forstoppelsen. Årsakene kan tross alt være flere, og kanskje er det derfor flere ting du bør endre på.

– Forstoppelse kan selvsagt behandles, men hva slags behandling du trenger kommer jo an på hva som er årsaken til forstoppelsen. Likevel er det noen råd som gjelder for alle; det er å spise regelmessig, å få i seg godt med fiber og nok med vann, forteller hun.

Mangel på fysisk aktivitet kan også være årsaken til at det stopper opp i tarmen. Å gå seg en tur eller sørge for litt mosjon kan derfor også sette i gang bevegelse i tarmen og gjøre det lettere å gå på do. 

– Det beste er å prøve seg på disse vanlige rådene først, og eventuelt naturlige preparater som for eksempel svisker som også hjelper på fordøyelsen.

- Men hvis du sliter veldig kan klyster eller lakserende midler brukes for å sette ting i gang, forklarer Boldingh.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer