Sjokolade

Derfor blir du hekta på kombinasjonen av søtt og salt

Har en smakskombinasjon som gjør den unik i godteskålen, ifølge ernæringsfysiologene.

ER BÅDE SALT, SØT OG FET - OG VI BARE MÅ HA MER OG MER: Skal du kose deg med saltsøt sjokolade i sofaen ikveld, kan du regne med at den går unna - på null komma niks. Foto: Cecilie Leganger
ER BÅDE SALT, SØT OG FET - OG VI BARE MÅ HA MER OG MER: Skal du kose deg med saltsøt sjokolade i sofaen ikveld, kan du regne med at den går unna - på null komma niks. Foto: Cecilie Leganger Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Du er ikke alene om å tømme godteposen lørdag kveld. Hos mange av oss går sure føtter, toffee og salt sild ned på høykant.

Og dukker det opp en pose med M Filmsjokolade, en Snickers eller en bolle med Smash!, tar det ikke lang tid før det er tomt.

En sjokoladeglasert liten peanøtt eller en sprø maiskjegle blir raskt til flere, og vi klarer ikke å stoppe.

Hva er det som gjør at vi blir så gira?

Derfor vi ha det

Grunnen til at vi fråtser mer i karamell enn makrell, har med matvarens sammensetning å gjøre - og spesielt hvis den inneholder tre ting, ifølge Lise von Krogh, som er ernæringsbiolog og en av ekspertene på BraMat.no.

For vi vet at om maten har èn ren distinkt smak, som av eksempelvis fisk eller av råvarer med en naturlig balanse av næringsstoffer, vil vi normalt slutte å spise når vi er mette.

Men snop og ferdigmat som har en «perfekt» blanding av søtt, salt og fett, vil få oss til å ville spise mer, selv om vi er godt forsynt.

- Matvarer vi synes er skikkelig godt og lett å spise, er ofte bearbeidet av matvareindustrien. Den er satt sammen av en bestemt mengde av ulike kilder til fett, salt og søtt og er skreddersydd for at vi skal nyte den, og vi spiser dermed mer, sier von Krogh, som blant annet har studert David A. Kesslers bok «The end of overeating».

HER KLAFFER ALT: Ifølge ernæringsfysiolog i Grete Roede, Kari Bugge, er Snickers et genialt eksempel på en matvare som har en perfekt kombinasjon av søtt, salt og fett. Foto: Cecilie Leganger
HER KLAFFER ALT: Ifølge ernæringsfysiolog i Grete Roede, Kari Bugge, er Snickers et genialt eksempel på en matvare som har en perfekt kombinasjon av søtt, salt og fett. Foto: Cecilie Leganger Vis mer

Saltet får fram smaken

Ja, smaker sjokoladen både søtt og salt, blir den desto vanskeligere å legge fra seg. Er balansen god, vil saltet forsterke smaken, uten at det blir for søtt, mens fettet gjør at alt smelter på tungen og glir ned i magen uten motstand. 

- To gode eksempler på sjokolader med en passe mengde søtt, salt og fett, er Smash og Snickers. Får du ikke mer enn en bit, føler du deg snytt, sier von Krogh.

«Det skal godt gjøres å bare spise én!» heter det dessuten i maissjokoladens reklame. Og siden bitene er så sprø og knasende, blir vi ikke mette med det første, heller. Snarere tvert imot så stimulerer den appetitten vår, ifølge ernæringsbiologen.

- Vi overser at vi er mette, og fortsetter å spise, å spise og spise. Matvaren er satt sammen på en måte som gjør at vi får lyst på mer, fordi det er så godt. Vi kaller dette hypersmakelig mat og mat som øker nytelsen.

Ernæringsfysiolog i Grete Roede, Kari Bugge. Foto: Svein Brimi
Ernæringsfysiolog i Grete Roede, Kari Bugge. Foto: Svein Brimi Vis mer

Mange smaker øker lysten

Mens is og sjokolade var renere i smaken før, og gjerne bare søtt, lages det nå med lag på lag av fett, salt og søtt, samt andre smaksstoffer.

Det samme finner vi når vi ser på iskrem, kjeks, pizza og annen industrimat. Ja, det blir stadig mer sirkus i godtehyllene.

- Forskning viser at jo flere smaker en matvare inneholder, jo mer trigges  ved at hjernens belønningssenter respondere sterkere, sier ernæringsfysiolog i Grete Roede, Kari Bugge.

Og gjennom dyreforsøk ser de at dyrene vil jobbe hardere for å skaffe seg den maten som har flere smaksstoffer enn den med færre, forklarer hun, og henviser til samme bok fra David A. Kessler - «The end of overeating»

Hun trekker spesielt fram nevnte Snickers og Smash, samt Oreo Cookies, med sine sprø, salte kjeks, som gode eksempler på dette.

- Snickers er et genialt eksempel på en matvare som har en perfekt kombinasjon av søtt, salt og fett. Sukkeret løser seg opp, fettet smelter og karamellen «plukker opp» nøttene sånn at alt blandes til en smakfull masse som samtidig er lett å svelge, sier hun.

Og ved å putte inn saltet, en ekstra smak, vil vårt ønske om å spise mer, øke.

Snop, is og snacks må heller ikke være kjedelig. Vi skal stimuleres og underholdes av smaksbomber, og slår oss ikke til ro med noe som bare smaker en ting.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt søtsuget

IS IKKE LENGER BARE IS: Har den mange uliker smaker, både søtt og salt, vil nytelsen øke. Her er isen toppet med jordbær- sitron- og blåbærtopper, smartis, karamellfudge og mini marshmallows.  Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
IS IKKE LENGER BARE IS: Har den mange uliker smaker, både søtt og salt, vil nytelsen øke. Her er isen toppet med jordbær- sitron- og blåbærtopper, smartis, karamellfudge og mini marshmallows. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer

Lett å tygge

Chips, sjokolade og mye av den industrifremstilte maten vi får i hyllene idag har dessuten en konsistens som er myk og mer lettspist enn matvarer av renere råvarer.

Ifølge Bugge finnes det forskning som viser at amerikanere tygger maten mindre i dag enn tidligere.

- Jo mer lettspist maten er, jo lettere er det å overspise før metthetssignalene har mulighet til å slå inn, sier hun.

Slik er det fort gjort å få i seg mange kalorier. Og selv om en pose chips opplyser om at det er 300 kalorier per porsjon, hjelper det lite når den inneholder fire porsjoner, all den tid vi ikke klarer å stoppe og spise.

EN USLÅELIG KOMBINASJON: Smaker sjokoladen både søtt og salt, vil vår opplevelse av nytelse ved å spise den, trigges. Foto: Grete Roede AS/Inkognoto, Baard Næss
EN USLÅELIG KOMBINASJON: Smaker sjokoladen både søtt og salt, vil vår opplevelse av nytelse ved å spise den, trigges. Foto: Grete Roede AS/Inkognoto, Baard Næss Vis mer

Mulig å bli avhengig?

En som mener vi faktisk kan bli fysisk avhengige av fet mat og snop med masse salt, fett og sukker, er psykolog og professor Ashley Gearhardt ved University of Michigan.

- Når jeg sitter i et rom med klienter, hører jeg aldri noen si at de bare ha brokkoli og blomkål, har hun tidligere sagt til Huffington Post.

Overinntak av mat med et høyt innhold av søtt, salt og fett, kan skape avhengighetslignende tilstander i hjernen.

LES OGSÅ: Maten du kan trøstespise med god samvittighet

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer