Sjokolade

Derfor blir du hekta på kombinasjonen av søtt og salt

Har en smakskombinasjon som gjør den unik i godteskålen, ifølge ernæringsfysiologene.

ER BÅDE SALT, SØT OG FET - OG VI BARE MÅ HA MER OG MER: Skal du kose deg med saltsøt sjokolade i sofaen ikveld, kan du regne med at den går unna - på null komma niks. Foto: Cecilie Leganger
ER BÅDE SALT, SØT OG FET - OG VI BARE MÅ HA MER OG MER: Skal du kose deg med saltsøt sjokolade i sofaen ikveld, kan du regne med at den går unna - på null komma niks. Foto: Cecilie Leganger Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Du er ikke alene om å tømme godteposen lørdag kveld. Hos mange av oss går sure føtter, toffee og salt sild ned på høykant.

Og dukker det opp en pose med M Filmsjokolade, en Snickers eller en bolle med Smash!, tar det ikke lang tid før det er tomt.

En sjokoladeglasert liten peanøtt eller en sprø maiskjegle blir raskt til flere, og vi klarer ikke å stoppe.

Hva er det som gjør at vi blir så gira?

Derfor vi ha det

Grunnen til at vi fråtser mer i karamell enn makrell, har med matvarens sammensetning å gjøre - og spesielt hvis den inneholder tre ting, ifølge Lise von Krogh, som er ernæringsbiolog og en av ekspertene på BraMat.no.

For vi vet at om maten har èn ren distinkt smak, som av eksempelvis fisk eller av råvarer med en naturlig balanse av næringsstoffer, vil vi normalt slutte å spise når vi er mette.

Men snop og ferdigmat som har en «perfekt» blanding av søtt, salt og fett, vil få oss til å ville spise mer, selv om vi er godt forsynt.

- Matvarer vi synes er skikkelig godt og lett å spise, er ofte bearbeidet av matvareindustrien. Den er satt sammen av en bestemt mengde av ulike kilder til fett, salt og søtt og er skreddersydd for at vi skal nyte den, og vi spiser dermed mer, sier von Krogh, som blant annet har studert David A. Kesslers bok «The end of overeating».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer