Mobilspill

Derfor blir du hekta på mobilspill

- Er designet for at du skal bli avhengig, sier eksperten.

MOBILSPILL: Har du noen gang lurt på hvorfor du blir så avhengig av mobilspill? Ifølge eksperten er det akkurat dette spillutviklerne ønsker.  Foto: adrian_ilie825 - Fotolia
MOBILSPILL: Har du noen gang lurt på hvorfor du blir så avhengig av mobilspill? Ifølge eksperten er det akkurat dette spillutviklerne ønsker. Foto: adrian_ilie825 - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du blitt helt fullstendig avhengig av Candy Crush Saga, Kim Kardashian: Hollywood, Bubble Witch eller Jelly Splash? Da er du ikke alene.  

Hvorfor blir vi egentlig så hekta på slike gratisspill? Vi har spurt eksperten.

LES OGSÅ: Mobilen forstyrrer nattesøvnen din

Designet for å gjøre deg avhengig

Jan Ove Kjøndal, som er gründer og Head Of Mobile i digitalbyrået Agens, forteller til KK.no at det er langt fra tilfeldig at vi blir avhengige av slike mobilspill.

- Mobilspill, som for eksempel Candy Crush, er kun designet for at man skal bli avhengig av dem. Jo mer bruk, jo mer tipsing og jo flere inntekter til spillutvikleren. Spillene lages slik at du får en umiddelbar mestringsfølelse - samtidig som du alltid alltid kan forbedre deg, låse opp nye brett eller få tilgang til mer innhold. Og så lokkes du alltid med muligheten til å ta en snarvei ved å kjøpe tilgang. 

- Mobilspill er ganske enkelt som oftest ganske kyniske greier. Spillutviklerne lager dem slik at folk vil spille mye og dermed oppnå mestringsfølelse, som igjen gjør at de spiller enda mer. Hjernen vår skiller ut belønningsstoffet dopamin, og når vi tar opp mobilen som en belønning og spiller mye, så trykker man på belønningsrefleksen i ryggraden og sørger for at man spiller mer, forklarer han.

I tillegg til dette, er spillene også varighetsmessig designet slik at det tar kort tid å gjennomføre dem, noe som gjør at en kan spille når og hvor som helst.

- Det betyr at du kan dra frem mobilen og spille hver gang du har en liten pause i hverdagen. De er på en måte konstruert for å fylle disse kjedsomhetshullene som stadig dukker opp i løpet av en dag – og det er jo ganske mange, sier han.

MESTRINGSFØLELSE: Mobilspillene er designet så vi skal oppnå mestringsfølelse og dermed ville spille mer.  Foto: s_l - Fotolia
MESTRINGSFØLELSE: Mobilspillene er designet så vi skal oppnå mestringsfølelse og dermed ville spille mer. Foto: s_l - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Skru mobilen av og på hver uke

Vil at vi skal kjøpe oss videre

Om du er på grensen til avhengig av et av disse gratisspillene, vet du helst sikkert hvor fristende det er å betale litt for å komme deg videre til neste level.

Kjøndal forteller at det er nettopp dette spillutviklerne ønsker å oppnå med spillene sine.

- Såkalte freemium-spill hvor en må kjøpe tilleggsinnhold,  er nå de vanlige spillene på markedet. Disse gir folk spillene gratis slik at de har lavere terskel for å starte – den første dosen er gratis, men så må man betale en liten sum for å få en enda bedre spillopplevelse eller for å komme videre til neste level.

- Det er definitivt mange som går i denne fellen, hvis ikke hadde jo ingen spillutviklere brukt denne modellen. Det handler om å gjøre folk avhengige slik at de bruker penger på å komme seg videre. Og er man hekta kan det jo fort gå med en del kroner, sier han.

TA DEG EN PAUSE: Dersom du ikke klarer å sitte i ro uten å ta opp mobilen for å spille, mener eksperten det er på tide at du tar deg en pause fra mobilen og spillene.  Foto: Sunny studio - Fotolia
TA DEG EN PAUSE: Dersom du ikke klarer å sitte i ro uten å ta opp mobilen for å spille, mener eksperten det er på tide at du tar deg en pause fra mobilen og spillene. Foto: Sunny studio - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Kan du finne kjærligheten via mobilen? 

Ta deg en pause fra mobilen

Dersom du ikke klarer å la mobil ligge i fred når du kjeder deg og tenker på spillet til enhver tid, mener Kjøndal du bør ta deg en pause for da har du mest sannsynlig blitt litt avhengig.

- Dersom du føler at du må fylle hver eneste pause med spill og ikke klarer å se for deg at du kan avinstallere spillet fra mobilen din, så tenker jeg at dette er en god pekepinn på at det er på tide å gjøre noen endringer.

- Jeg tror for eksempel at de aller færreste vil tenke på dødsleiet sitt «søren, jeg skulle spilt mer Candy Crush!»

Hvis du har blitt avhengig av et spill, mener Kjøndal du bør avinstallere det og holde deg unna det en måned slik at du får kjenne på hvordan det føles å være uten.

- Eventuelt kan du gå enda hardere til verks og ta en hvit måned hvor du kutter ut flere ting - for eksempel Instagram, Snapchat, Facebook og Twitter, i tillegg til mobilspillene. Det er både en ganske kjip og befriende følelse. Selv om jeg jobber med disse tingene så tror jeg det er både viktig og sunt å kjede seg inni mellom - og ha hull i hverdagen hvor en har ingenting å gjøre.

- Det å tvinge seg selv til å ikke ta opp mobilen når en kjeder seg er veldig bra, da får hjernen lov til å slappe av. Det er jo som regel i de pausene hvor du får koblet hodet ut at du kan bli inspirert av nye tanker og ideer. Selvfølgelig er det gøy å spille, og det er bra med underholdning i hverdagen, men det går en grense for alt, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer