Sykdom

Derfor blir du kald på hendene

Det er ikke tilfeldig at kvinner fryser lettere.

FRYSER DU? Det har naturen en helt bestemt mening med, ifølge forskere. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
FRYSER DU? Det har naturen en helt bestemt mening med, ifølge forskere. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Han åpner vinduet, du lukker det. Han må kaste jakka, mens du må låne den. Hvorfor er det sånn at kvinner fryser lettere enn menn?

Dette er noe forskere verden over har brukt mye tid på å finne ut. En del svar har de funnet, men fremdeles er det enkelte momenter man ikke har klart å finne helt sikkert ut av.

Noe skyldes det åpenbare, altså at menn er større enn kvinner. Noe skyldes eggløsning og noe skyldes muligens evnen til å bli gravid.

LES OGSÅ: Skylder du på PMS?

37 GRADER: Én gang i måneden er kroppen litt ekstra kald. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
37 GRADER: Én gang i måneden er kroppen litt ekstra kald. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer

Eggløsning får deg til å fryse

Fra naturens siden er det én viktig grunn til at menneskekroppen holder cirka 37 grader, og ikke 30 grader eller 20 grader. Det er for at vi mest mulig effektivt skal kunne flykte dersom farer oppstår.

Og selv om vi sier at kroppstemperaturen ligger på 37 grader, så er det slik at den varierer mellom 0,6 og 0,7 grader gjennom døgnet.

– Det er ikke noe man normalt legger merke til, men det er altså et faktum, forteller professor Jan Pravsgaard Christensen, immunolog og biolog ved universitetet i København, til Videnskab.dk.

Tidlig på morgenen, etter at vi har ligget i ro en hel natt og sovet, er temperaturen lavest. Etter at vi senere på dagen har beveget oss og spist, er den høyere.

I tillegg er det slik at kroppstemperaturen også påvirkes av dagsformen din.

Hvor du er i menssyklusen har også betydning.

Som KK.no tidligere har skrevet har du mer østrogen i kroppen i forbindelse med eggløsning. Det gjør at kroppstemperaturen din også er en halv grad høyere enn ellers i tiden mellom eggløsning og menstruasjon.

Dette gjør at mange kvinner, selv om de kanskje ikke har tenkt over sammenhengen, lettere fryser i perioden mellom eggløsning og menstruasjon.

Det er også forklaringen på hvorfor mange kvinner opplever hetetokter i overgangsalderen.

LES OGSÅ: Slik påvirker hormonene deg

Kalde kvinner og varme menn

Det er kanskje nærliggende å tro at kroppstemperaturen også endrer seg når vi fryser. Men sånn er det ikke.

Selv etter en time med det som kjennes ut som dypfrosne fingre, så er fremdeles kroppstemperaturen 37 grader - i alle fall i de viktigste delene av kroppen.

Det som skjer når vi begynner å fryse, er at kroppen reagerer med å «stenge av» de kroppsdelene som er minst vitale. Som fingre og tær.

Forskere har klart å finne ut at den prosessen går raskere hos kvinner enn hos menn. Noe av grunnen er fysisk, altså at kvinner er mindre og har mindre muskler.

I tillegg mener forskere at kvinner fryser raskere på fingre og tær, fordi det fra naturens side er viktig å holde de reproduktive kroppsdelene varme.

LES OGSÅ: Slik påvirker stress deg

Feber og immunforsvar

Enkelte ganger svinger temperaturen i kroppen mer enn de normale 0,6 til 0,7 gradene, og det er når en infeksjon herjer kroppen.

Det du kanskje ikke er klar over, er at temperaturstigningen og feberen du får når du er forkjølet eller har influensa, er en god ting.

Feberen styrker nemlig immunforsvaret og gjør kroppen klar til å ta opp kampen med bakteriene.

– Cellene i kroppen deler seg raskere når kroppstemperaturen øker, og da «spiser» de bakterier raskere, sier professor Jan Pravsgaard Christensen.

Det er imidlertid viktig at feberen ikke er for høy over for lang tid. Det er veldig energikrevende for kroppen, og vil etter en tid være skadelig og farlig.

LES OGSÅ: Brygger du på noe? Slik unngår du at det bryter ut

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer