Hjernen

Derfor blir du lurt

Går det rundt for deg når du ser dette bildet? Nå vet forskerne hvorfor. Sjekk årsaken!

Dette bildet får det til å gå rundt for de fleste.
Dette bildet får det til å gå rundt for de fleste. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Bildet Enigma ble malt av den spanske kunstneren Isia Leviant i 1981, og har siden vært gjenstand for debatt i forskningsverdenen.Hvorfor ser det ut som om sirklene i maleriet roterer? Er det øynene våre, eller hjernen, som spiller oss et puss?
 • Test hjernen din her!
 • Gåten er løst

  En studie publisert i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Science viser at det er ørsmå, ubevisste og nærmest umerkelige bevegelser i øyet som forårsaker vår oppfatning av at sirklene i Enigma går rundt og rundt.Disse bevegelsene er avgjørende for vårt normale syn, men bidrar altså til at vi blir lurt når vi ser bilder med optiske illusjoner. Øyebevegelsene kalles på fagspråket mikrosakkader.Når vi ser på Enigma virker det som om at sirklene i bildet roterer og pulserer. Den takten vi oppfatter at sirkelbevegelsene har, er den samme takten som mikrosakkadene har.

  Øyet er forstyrret, ikke hjernen

  Forstyrrelsen skjer med andre ord i selve øyet, og ikke i hjernens fortolkning av synsinntrykk, slik mange tidligere har trodd.Resultatet ble klart etter at synsforskere ved Barrow Neurological Institute målte øyebevegelsene til en rekke forsøkspersoner som gransket bilder som Enigma.TØR DU TESTE?
 • Test deg selv: Er du en slappfisk
 • Test deg selv: Hvor forfengelig er du?
 • Test deg selv: Test din penis-IQ
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer