Overvekt

Derfor blir du sulten av å sove for lite

Søvnmangel kan rett og slett være årsaken til at du går opp i vekt.

MATLYST OG SØVN: Sover du lite, får du større appetitt, og vekta kan krype oppover. Foto: Getty Images/iStockphoto
MATLYST OG SØVN: Sover du lite, får du større appetitt, og vekta kan krype oppover. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Har du noen gang opplevd å våkne etter en natt med altfor lite god søvn og kjenne at du har lyst på alt av mat?

Den økte apetitten vi får når vi føler oss trøtte har en helt naturlig forklaring, viser en ny studie fra University of Chicago.

SOV GODT: De fleste av oss trenger mellom 7 og 8 timer søvn hver natt for å fungere optimalt. Foto: Colourbox.com
SOV GODT: De fleste av oss trenger mellom 7 og 8 timer søvn hver natt for å fungere optimalt. Foto: Colourbox.com Vis mer

Trigger sultfølelsen

Søvnunderskudd trigger nemlig produksjon av molekylet 2-arachidonoylglycerol i blodet. Dette molekylet, også kalt 2-AG, forsterker følelsen av velbehag og belønning når vi spiser.

I studien viste det seg at forsøkspersonene, alle unge og normalvektige, hadde mye høyere nivåer av dette molekylet i blodet etter bare 4 1/2 times søvn, sammenlignet med dem som fikk 8 1/2 timer søvn.

- Tidligere studier har vist at søvnmangel øker sultfølelsen og appetitten. Denne mekanismen kommer mest sannsynlig av det forhøyede nivået av 2-arachidonoylglycerol i blodet, uttalte Erin Hanlon ved University of Chicagos Section of Endocrinology, Diabetes and Metabolism.

Les mer om studien hos Endocrine Reviews.

Det er ikke bare 2-AG som gjør at du har større appetitt om du sover dårlig. Sjekk hvilke andre mekanismer som gjør at søvnmangel fører til vektøkning her.

LES OGSÅ: Sen middag? Derfor våkner du skrubbsulten dagen etter
Søvnmangels negative helseeffekter

For lite søvn kan ikke bare gi deg mørke ringer under øynene og få vekta til å krype oppover. For lite hvile kan også øke risikoen for en rekke andre plager:

 • Sover du mindre enn seks timer hver natt firedobles risikoen for å få hjerneslag.
 • Sover du dårlig mer enn fire netter i uka, øker risikoen for å utvikle livsstilsdiabetes.
 • Lite søvn vil også kunne påvirke hukommelsen din. Én ting er at du har vanskelig for å konsentrere deg og huske ting når du er trøtt, men langvarig trøtthet kan faktisk påvirke din kognitive hukommelse i det lange løp, for det er når vi sover hjernen rydder opp i inntrykk og opplevelser.
 • Søvnmangel kommer ofte fordi vi lever et li med tidspress og stress. Det er ikke gunstig for hjertet, for stress betyr økte kortisolnivåer, og dette påvirker hjertets helse.
 • For lite søvn over lengre perioder kan faktisk senke levealderen din.

  LES DEG I SØVN: Å lese på senga kan hjelpe deg å roe ned. Foto: Colourbox
  LES DEG I SØVN: Å lese på senga kan hjelpe deg å roe ned. Foto: Colourbox Vis mer

  Slik sover du bedre

  Her er gode tips for å få flere timer på øyet:

  Ikke sov på dagen
  Er du så trøtt på grunn av lite søvn om natten at du tar deg en ettermiddagslur? Det burde du ikke. Dette er med på gjøre det vanskelig for deg å sovne om kvelden. Hvis du bare må slappe av litt, så ta en høneblund på maks 15 minutter.

  Dropp koffein etter klokka 18
  Ikke drikk kaffe eller svart te etter klokka seks om ettermiddagen. Koffein holder deg som kjent våken. Sjekk kaffe-appen sier fra når du har fått nok

  Ikke legg deg stappmett
  Å legge seg med stinn mage er ikke behagelig, og du får ikke sove særlig godt. Prøv å ikke spise store måltider etter klokka 19. Men du skal vite at du ikke legger på deg om du spiser sent.

  Ikke legg deg sulten
  Det er også dumt å legge eg med rumlende mage. Da får du heller ikke sove så lett. Spis en banan, en gulrot eller et knekkebrød. Det skal ikke mye til, bare litt mat i magen gjør at du sover bedre. Er du ofte sulten? Sjekk hvordan du stagger sultfølelsen.

  Ikke tren på kvelden
  Trening hjelper på søvnkvaliteten, men det spørs NÅR på døgnet du trener. En løpetur etter ni-nyhetene er sikkert deilig, men den gjør at endorfinene raser rundt i kroppen en stund etterpå og holder deg våken. Hvis du trener skikkelig beinhardt vil du antagelig stupe i seng uansett, men moderat mosjon på kveldstid kan forstyrre søvnen.

  Legg deg til fast tid
  God søvn har mye med rutiner å gjøre - det vet jo alle som er foreldre. Du bør også innarbeide gode søvnrutiner for deg selv, og legge deg til samme tidspukt hver dag (eller i hvert fall i arbeidsuka). Sørg for at du får MINST 6 timer i senga før du må stå opp neste morgen (de fleste trenger mellom 7 og 8 timer).

  LES OGSÅ: Derfor bør du legge deg tidligere  Koble ut
  Når du skal legge deg skal du prøve å roe ned inntrykkene, og koble ut. Det betyr at du ikke bør sitte med laptop, ipad eller smarttelefon og fikle når du har gått til sengs. Les heller en bok, hvis du må ha noe å gjøre før du slukker lyset.

  Ha god lufting på soverommet
  Dårlig luft og for høy temperatur på soverommet ødelegger søvnen. Det sies at den perfekte soveromstemperaturen er rundt 18-20 grader, men dette er veldig individuelt. Ha vinduet på gløtt. Hvis det blir for kaldt eller bråkete, så ha døren litt åpen, så du får litt luft inn fra resten av boligen.

  Skriv liste - fjern stress
  Får du ikke sove fordi du har så mye du skal gjøre og som du ligger og tenker på og stresser over? Ha en blokk og en penn ved senga, og skriv ned det du kommer på at du må huske å gjøre dagen etter. Da har du det svart på hvitt, og det er ikke nødvendig å ligge og tenke på det.

  Ta tak i bekymringene
  Er det mer omfattende bekymringer som plager deg og holder deg våken? Da bør du ta tak i disse. Det kan jo være alt fra en vanskelig situasjon på jobb, at det går dårlig i forholdet, at du er bekymret for økonomien Snakk med en venn om det. Er det mer alvorlig, bør du ta kontakt med en psykolog.

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer