Alkohol

Derfor blir du sulten av alkohol

Det er ikke uten grunn at du blir sugen på fet mat.

SULTEN: Når vi drikker alkohol blir vi ofte veldig sultene på vei hjem fra byen, og ender derfor fort opp med en fet kebab eller en hamburger. Hva kommer egentlig denne plutselige sulten av?
SULTEN: Når vi drikker alkohol blir vi ofte veldig sultene på vei hjem fra byen, og ender derfor fort opp med en fet kebab eller en hamburger. Hva kommer egentlig denne plutselige sulten av? Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klokken er langt over midnatt, du har drukket flere alkoholenheter enn du kan telle på en hånd og nå har du automatisk styrt deg inn mot nærmeste kebabsjappe hvor du skal skaffe deg litt nattmat.

Høres dette kjent ut?

Hvorfor er det egentlig så fristende å dytte i seg en diger kebab med masse dressinger og fyll på vei hjem fra en fuktig kveld på byen? Vi har spurt eksperten.

LES OGSÅ: Disse drinkene gjør deg mer sulten

Slipper en del hemninger

Ifølge Tine Sundfør, som er klinisk ernæringsfysiolog, har alkohol en «sløvende effekt» som gjør at du fort kan bli mindre påpasselig med hva du spiser når du drikker.  

- For mange skyldes nok dette psykiske årsaker, da de antageligvis i hverdagen ellers holder litt igjen bevisst når det kommer til hva de spiser og hvor store porsjoner de tar.  

- Det som skjer når man drikker alkohol er at man slipper en god del hemninger, og sånn sett også noen av disse hemningene som sier at man skal passe på å ikke spise for mye.

Men burde man ikke bli ganske mett av å drikke så mye?

- Når man drikker alkohol så får man ofte i seg veldig mange flere kalorier enn man ellers er vant til. Det er slik at flytende kalorier gir i svært liten grad metthetsfølelse, så kroppen vår blir rett og slett lurt. Den oppfatter ikke de flytende kaloriene, og registerer ikke at den har fått i seg mer energi enn den tror.

LES OGSÅ: Drikker du for mye alkohol?

SLIPPER EN DEL HEMNINGER: Når vi drikker har vi en tendens til å slippe alle hemninger og gjøre det som faller oss inn der og da. Derfor ender mange opp med å spise mye potetgull og snop på forset før de senere tar seg litt fet nattmat på vei hjem.
SLIPPER EN DEL HEMNINGER: Når vi drikker har vi en tendens til å slippe alle hemninger og gjøre det som faller oss inn der og da. Derfor ender mange opp med å spise mye potetgull og snop på forset før de senere tar seg litt fet nattmat på vei hjem. Vis mer

Skulle vært i seng

Videre forteller Sundfør at en annen årsak til at «fyllehungeren» ofte melder seg på vei hjem fra byen, er at man til vanlig ville vært godt rullet inn i dynen på den tiden.

- For mange er det nok slik at de sist spiste klokken seks eller syv, også er de ute på byen til langt på natt og kjenner sulten melde seg igjen på vei hjem. Og det er jo egentlig ikke så rart, da det er en god del timer siden sist de spiste noe.  

- Hvis man hadde lagt seg for eksempel klokken 23, så ville man jo ikke kjent den sulten i løpet av natten. Da ville man heller ha våknet neste morgen og følt seg sulten og klar for frokost, sier hun.

LES OGSÅ: Du kan drikke alkohol og gå ned i vekt

Får lyst på fet hurtigmat

Om du har vært ute på et par fuktige byturer vet du helt sikkert at kebab, pølse og hamburger frister langt mer enn en grov brødskive når du har litt alkohol i blodet.

Sundfør forteller at dersom du er forsiktig med hva du spiser til vanlig, er det lett å gå på en «smell» når du har drukket alkohol, da du ofte velger de tingene du har lyst på der og da.

- Det er ingen fysiologisk begrunnelse på hvorfor vi får lyst på fet mat når vi drikker, det går nok mer på det psykologiske igjen. Når man drikker får man ofte lyst på de tingene som frister der og da – dette er ofte ting man har hatt lyst på tidligere, men som man da bevisst har holdt igjen og latt være å kjøpe.

- En annen sammenheng mellom alkohol og fet mat, tror jeg er det at mange føler nattmat nesten er en obligatorisk del av det å dra ut på byen. Derfor har de på en måte godtatt det på forhånd og bruker dette som «unnskyldning» til å få lov til å spise slikt, sier hun.

LES OGSÅ: Vin og øl - blir det egentlig krøll?

HURTIGMAT: Når vi drikker spiser vi det som frister der og da, og tenker ikke over at dette er mat vi ellers ikke ville rørt.  Foto: REX/Francis Dean/All Over Press
HURTIGMAT: Når vi drikker spiser vi det som frister der og da, og tenker ikke over at dette er mat vi ellers ikke ville rørt. Foto: REX/Francis Dean/All Over Press Vis mer

Spis før du drar på byen

Om du ønsker å spare deg for de ekstra kaloriene som følger med den fete fyllematen, mener Sundfør det kan være en god idé å spise litt før du drar fra forspillet og ut på byen.

- Ofte er man litt sulten allerede på festen, og da er det viktig at du godtar at du må spise litt slik at du unngår den verste sulten når du er på vei hjem. Jeg anbefaler deg å ta for eksempel et knekkebrød rett før du skal dra fra forspillet, når du fortsatt er fornuftig og klarer å ta gode valg.

- Og hvis du fortsatt er sulten når du kommer hjem fra byen bør du mye heller ta deg en brødskive med gulost enn å gå innom et gatekjøkken eller lignende.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer