Forkjølelse

Derfor blir du syk av å være kald

Det har en helt spesiell effekt på kroppen din.

KLE DEG GODT: Ja, mamma hadde rett, du bør kle deg godt før du går ut i snøværet. Vinterkulde kan faktisk øke risikoen for for at du blir forkjølet.  Foto: Colourbox
KLE DEG GODT: Ja, mamma hadde rett, du bør kle deg godt før du går ut i snøværet. Vinterkulde kan faktisk øke risikoen for for at du blir forkjølet. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Blitt forkjølet? Sånn går det når du har gått barbeint på kalde gulv, spasert ute med vått hår eller lagt skjerfet igjen hjemme. Det er hvert fall det våre elskede foreldre har fortalt oss siden vi var barn. Og på et eller annet tidspunkt i livet har vi alle opplevd å dra på oss en lei forkjølelse etter en lettkledd friluftsopplevelse.Men hvorfor blir vi egentlig syke av å fryse? Det har lenge vært mangel på vitenskapelig forskning som kunne bekrefte dette og forklare hvorfor. Inntil for noen år siden.De siste årene har forskere nemlig kommet fram til at kulde kan øke risikoen for å bli forkjølet. Men det er derimot ikke kulden i seg selv som er årsaken, det er et virus som gjør deg syk. Kulden legger bare forholdene til rette.Kanskje er det derfor de kaller forkjølelse for «cold» på engelsk?

Mer mottagelig på vinteren

Det kan føles som om det florerer av forkjølelse og influensa i løpet av vinterhalvåret, og det er kanskje ikke så rart. Virus trives godt i kulde. Så lenge viruset befinner seg i kroppen trives det riktignok best på 37 grader, men utenfor kroppen har viruset lettere for å overleve i kalde temperaturer. Når en smittet person nyser, kan viruset sprutes flere meter ut i lufta. Og så lenge det er kaldt er sjansen større for at viruset overlever til det når fram til en ny kropp. – Forkjølelse forårsakes av en virusgruppe som heter rhinovirus. Når det gjelder hvorfor man lettere blir forkjølet om vinteren, så har det å gjøre med at kroppen er mer mottagelig for luftveissmitte på denne årstiden. Det er jo også allment kjent at avkjøling av kroppen gjør at man blir mer mottagelig for infeksjoner, sier Doktor Sverre Dølvik ved Agro øre-nese-halsklinikk, til KK.no.Gode og varme klær er altså ingen dum idé på vinterstid. Og du bør være særlig flink til å kle deg godt dersom du tar treningsøkten ute i kulda.

Lettere syk med kald nese

Alle forkjølelses- og influensavirus trenger inn i kroppen vår via nese eller munn. Heldigvis sitter det immunceller i slimhinnene som skal hjelpe til med å bekjempe slike virus. Ifølge Jan Pravsgaard Christensen, lektor i infeksjonsimmunologi ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, på Universitetet i København, kan denne prosessen påvirkes når du er ute i kaldt vær.– Når slimhinnene blir kalde får du dårligere blodgjennomstrømning i nesen, og dermed også færre immunceller, T-celler og antistoffer de steder hvor de helst skal sitte, har han forklart til Videnskab.dkNår vi utsettes for kulde fokuserer altså kroppen på å holde våre vitale organer varme, og blodet trekkes dermed vekk fra områder som hender, ører og nese. Og siden antistoffene fraktes via blodet betyr dette at det er lettere for viruset å infisere celler og gjøre oss syke når vi fryser. LES OGSÅ: Derfor blir jenter fortere kalde

Hold deg varm på beina

Hos Common Cold Centre ved Cardiff University, et verdensledende kompetansesenter for kliniske studier og forskning rundt forkjølelse og influensa, vier de sin tid til utprøving av nye behandlingsmetoder. Og gjennom sin forskning har de også oppdaget en liten sannhet i det våre mødre lenge har påstått, nemlig at kalde føtter faktisk kan være en utløsende faktor til at vi blir forkjølet.I 2005 utførte de en studie der 90 personer fikk kjølt ned føttene sine i vann i 20 minutter, mens 90 personer i en kontrollgruppe fikk holde seg tørre.Resultatene viste at i gruppen som hadde blitt utsatt for kalde føtter var det dobbelt så mange som ble syke de påfølgende fem dagene, i forhold til kontrollgruppen. Likevel var det bare en liten del av testpersonene som ble syke.Nå har det seg jo slik at noen mennesker blir oftere syk enn andre. Og når en forkjølelse eller influensa er i omløp kan man også bære på viruset uten at man egentlig blir syk eller får symptomer. Men dersom man da utsetter seg for kulde ved å gå ut med vått hår, eller med dårlig fottøy som gjør føttene kalde, kan dette i noen tilfeller være alt som skal til for at viruset skal bryte ut.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer