Smittespredning

Derfor blir du syk av flyreisen

Det er ikke bare aircondition som spiller en rolle.

SMITTEFARE: Å bli syk på feriereisen din er noe de fleste helst vil unngå. Men når vi samles på steder med mye mennesker er vi særlig utsatt for smitte. Som for eksempel på et fly.  Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press
SMITTEFARE: Å bli syk på feriereisen din er noe de fleste helst vil unngå. Men når vi samles på steder med mye mennesker er vi særlig utsatt for smitte. Som for eksempel på et fly. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å bli syk på ferien er noe de fleste helst vil unngå. Hvem vil vel tilbringe ferien under dyna når strand og blått hav frister utenfor?

Likevel er ikke dette noe vi tenker så ofte på i løpet av sommeren, det er jo tross alt vinteren som er sesongen for både omgangssyke og forkjølelse. Men sommerforkjølelsen kan faktisk vare lengre enn vinterversjonen.

I tillegg trekkes vi mot sosiale sammenhenger på sommeren, og det er nettopp når vi samles på steder med mye mennesker at vi er særlig utsatt for smitte. Som for eksempel på et fly.

Småsyke medpassasjerer som hoster og nyser, skitne dørhåndtak med bakterier og et kjølende airconditionanlegg – det er mange farer som lurer.

LES OGSÅ: Nå er det større fare for smitte

Smittes av syke passasjerer

Den vanligste måten å bli syk på er jo å bli smittet fra en annen syk person. Den største risikoen for å bli syk etter en flytur skyldes derfor først og fremst at mange mennesker sitter tett innpå hverandre, ifølge Torsten Lindgren, professor ved Arbets- og miljømedisin ved Medisinska Fakultet, Universitetet i Uppsala.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer