Helse & Livsstil

Derfor blir du syk av trening

En klassisk skivebom. Men du kan til en viss grad unngå den.

Foto: 6PA/MAXPPP
Foto: 6PA/MAXPPP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Mange ser viktigheten av å holde seg aktiv for å unngå sykdom, men en New York Times-blogger kommer med et varsko. Å kjøre på med hardtrening for å unngå influensa og forkjølelse kan virke mot sin hensikt.

 • Så mye må du trene

  Immunforsvaret går ned

  Det som skjer etter harde treningsøkter, er at antallet hvite blodlegemer faller. Det kan innebære at du blir mer utsatt for infeksjoner umiddelbart etter en hard trening, fordi det er de hvite blodlegemenene som bekjemper bakterier og virus.

  Dette fallet i hvite blodlegemer kan være forårsaket av adrenalinkicket og ekstra rask blodgjennomstrømming som følge av treningen.

  Undersøkelser om immunforsvareret viser at de som driver med fysisk aktivitet av middels belastning, det vil se god gammeldags trim, har det beste immunforsvaret.
 • Lurer du deg selv?

  Ja til moderat trening

  I en studie eksponerte man mus for influensavirus, noen av musene hadde «jogget» nylig og noen som hadde løpt i flere timer. 70 prosent av de som hadde løpt i flere timer døde under eksperimentet, mot 12 prosent av dem som «bare» hadde jogget.

  I en annen studie fikk man 24 mannlige fotballspillere til å avlegge spyttprøver før og etter en kamp. De viste seg å ha færre antistoffer i kroppen etter kampen enn før.
 • Sannheten om trening

 • Viktig nedvarming

  Det kan vise seg hensiktsmessig å også «varme ned» og ikke bare tøye ut, etter hard trening, for da skjer ikke det samme fallet i hvite blodlegemer. Dersom du nedvarmer med en intenstitet som ligger på 60-70% av maks innsats, skjer det et mye raskere fall i melkesyreverdiene enn når du brått avslutter en hard treningsøkt.

  Du kan også trygt trene på moderat nivå gjennom vinteren, for eksempel ved å gå turer. Gode tips som gjør gåturen til en ekte treningsøkt finner du her.

 • 15 friske influensa-råd
 • Dette trikset holder deg frisk denne vinteren


 • Er forkjølelsen et faktum? Slik kan du spise deg frisk igjen.


  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer