Vinterhud

Derfor blir huden rødmusset nå

Tørr, kløen, rødsprengt og gusten i ansiktet? Sjekk hva du bør gjøre!

PLEI HUDEN: Det er ekstra viktig med god hudpleie på vinterstid. Sjekk hvilke grep du bør ta for å få tilbake gløden i denne saken! Foto: imagebroker / Alamy/All Over Press
PLEI HUDEN: Det er ekstra viktig med god hudpleie på vinterstid. Sjekk hvilke grep du bør ta for å få tilbake gløden i denne saken! Foto: imagebroker / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Føler du deg relativt blek og gusten i huden om dagen? Kanskje du opplever at øynene renner, at huden «stivner» litt og at du får en heller ukledelig rødmusset farge når du går rundt ute i kulda?

Ja, da kan vi informere deg om at vintersesongen har begynt å sette sine spor i ansiktshuden din.

- Vi er inne i den kjøligere tiden av året, og den myke, fuktede huden du hadde i sommer er ikke til å kjenne igjen. For huden din er dette den tørre sesongen, og rensegeleen og den lette fuktighetskremen fra i sommer er ikke lenger nok, sier Ann-Kristin Stokke som er fagsjef hos Skintific AS, med faglig ansvar for hudpleie og seriene Dermalogica, Clean Start og Jane Iredale, til KK.no:

- Huden er i ubalanse, med tørre flekker og områder som klør og er røde. Det du opplever kalles gjerne «vinterhudkløe», selv om den mer korrekte terminologien er klimatisk dermatit.


LES OGSÅ: Trikset som tar knekken på megakvisen

BYTT KREM OG SMØR DEG: Det lønner seg å bytte til en litt mer fuktighetsgivende krem på vinteren. Og husk å smør deg ofte! Foto: Getty Images/Goodshoot RF
BYTT KREM OG SMØR DEG: Det lønner seg å bytte til en litt mer fuktighetsgivende krem på vinteren. Og husk å smør deg ofte! Foto: Getty Images/Goodshoot RF Vis mer

Lav luftfuktighet inne

Blek, tørr og rødmusset hud er kanskje noe av det vi liker minst med denne årstiden. Men dersom du tror at det er minusgradene alene som er skyld i endringene i ansiktshuden din, så tar du faktisk litt feil.

- Det er ikke nødvendigvis de store klimatiske forholdene og temperaturen vi ser på værkartet, som påvirker huden vår mest. De omgivelsene vi oppholder oss i til enhver tid, vil påvirke huden i størst grad - for eksempel i bilen, på kontoret, eller i et fly. Når vi er ute på flyreise er det ikke de 50 minusgradene utenfor flykroppen som påvirker huden vår, men den tørre luften inne i flyet, forklarer Stokke:

- Om vinteren er også luftfuktigheten inne i husene våre svært lav. Dette skyldes fyring og oppvarming, samt godt isolerte hus. Mange merker stor forskjell på fuktighetsnivået i huden før og etter at sentralfyr og panelovner er slått på. For dem av oss som faktisk tilbringer en del tid ute selv om gradestokken passerer 10-15 minus, så er det greit å være oppmerksom på at kraftig vind og tørrluft også skader huden mer enn mange minusgrader gjør alene.


LES OGSÅ: Derfor bør du droppe kuldekrem

STØRRE TEMPERATURFORSKJELLER: Det er temperaturforskjellene mellom ute og inne som er en av hovedårsakene til at huden blir tørr og rødmusset på vinteren. Derfor lønner det seg å ta noen grep - og husk alltid å ha på godt med klær som beskytter nå du er ute.  Foto: Colourbox
STØRRE TEMPERATURFORSKJELLER: Det er temperaturforskjellene mellom ute og inne som er en av hovedårsakene til at huden blir tørr og rødmusset på vinteren. Derfor lønner det seg å ta noen grep - og husk alltid å ha på godt med klær som beskytter nå du er ute. Foto: Colourbox Vis mer

Store temperaturforskjeller påvirker

Det at det er såpass stor forskjell på innetemperatur og utetemperatur er også noe av årsaken til at huden reagerer som den gjør.

- En annen faktor som påvirker huden, er de store temperaturforskjellene. Om vinteren kan forskjellen mellom ute- og innetemperatur være så mye som 40-50 grader. Det er en stor utfordring for huden å tilpasse seg så store forandringer, sier Stokke.

- Hudens naturlige barrierefunksjon utsettes for stor belastning når vi forflytter oss fra kulden ute til den varme peisen inne. Huden mister huden sin naturlige fuktighet. Prosessen kalles gjerne transepidermalt vanntap, fordi hudens fuktighet går tapt til de tørrere omgivelsene. Slik etterlates huden bokstavelig talt uttørket, stram, og til slutt flassende og irritert. Dette vil i sin tur gjøre huden mindre fleksibel, og små sprekker i hudbarrieren oppstår lettere.


IKKE BRUK FOR VARMT VANN: Når du vasker ansiktet på vinteren bør du bruke lunkent, ikke veldig varmt vann - da det varme vannet tørker ut huden fortere.  Foto: Getty Images
IKKE BRUK FOR VARMT VANN: Når du vasker ansiktet på vinteren bør du bruke lunkent, ikke veldig varmt vann - da det varme vannet tørker ut huden fortere. Foto: Getty Images Vis mer

Vintereksem og sykdom

Ifølge hudpleieeksperten sliter stadig flere nordmenn med vintereksem. Og årsaken er gjerne det tørre inneklimaet, og at vinterhuden vår pakkes inn i varme, tette klær som gnisser mot kroppen.

Også forkjølelse og influensa kan være noe av årsaken til tørrheten.

- Om vinteren er vi mer disponert for forkjølelse og influensa. Medikamentene vi bruker for å tørke ut slimhinnene i luftveiene virker også uttørrende på huden. Midler som efedrin og lignende virker dehydrerende, og kan føre til dermatitt-lignende tilstander på hele kroppen, forklarer Stokke:

- Langtidsvirkningen av vinterhud i ubalanse vil være raskere aldring. Kontinuerlig ubalanse og irritasjon av huden stimulerer hudens immunforsvar og aktiverer samtidig hudens egne nedbrytende enzymer. Bindevevet svekkes, og fibrene kryssbindes og blir tykkere og mer uelastiske, slik at linjer og rynker trer fram.


LES OGSÅ: Mat for tørr hud

Tips for å passe på huden om vinteren:


Bruk luftfukter både hjemme og på arbeidsplassen for å kompensere for fuktighetstap i omgivelsene. Dette vil hjelpe både slimhinnene og huden. Selv en enkel bolle med vann ved radiatoren kan hindre vann fra å lekke ut fra dine verdifulle fuktighetslagre.

Unngå sterke vaskepreparater. Bytt gjerne til et mildere, mer krembasert renseprodukt om vinteren, og for all del unngå såpe! Ved å bruke milde renseprodukter uten kraftige vaskestoffer kan du lettere bevare hudens naturlige fuktighetsfaktor.

Bruk lunkent vann, ikke glovarmt. Glovarmt vann vil få fuktigheten til å prelle av huden din.

Bruk en fuktighetsspray så ofte som mulig. Særlig dersom du sitter mye foran pc-skjermer. En fuktighetsbindende spray vil hjelpe til med å forsegle fuktighet i huden.

Bruk fuktighetskrem! Den påføres helst mens huden er fuktig. For alle med sensitivitet og eksem gjelder 3-minuttersregelen etter dusj og bad for påføring av fuktighetskrem. Bytt gjerne til en rikere fuktighetskrem med mer beskyttelse enn den du brukte i sommer. Se etter barrierekremer som inneholder organisk silikon, som beskytter huden mot kulde og uttørring uten å framkalle kviser og tilstopninger.

Ikke glem leppene. Velg en god leppepomade uten mineraloljer. Mineraloljer vil bare gjøre leppene tørrere ved å hindre hudens egenproduksjon av barrierestoffer.

Beskytt huden når du er ute. Bruk votter, skjerf og lue for å beskytte huden. På eksponerte områder som nese, kinn, hake og lepper vil en egen klimastift fungere som et ekstra lag med beskyttelse.

• Bruk UV-beskyttelse også om vinteren!

• Og for mannfolka, barbering svekker også hudens barrierefunksjon, så unngå barbering om morgenen før du skal ut i kulda!

Vær nøye når du velger eksfoliant. Finn en som er tilpasset din hud, eksfolianter med korn er som regel for kraftige for en sensitiv vinterhud. Unngå å eksfoliere før du går ut i vinterkulda.

- Det er heldigvis mulig å unngå for store hudplager om vinteren. Dersom huden din allerede er veldig sensitiv og irritert, er det viktig at hudpleierutinen er enkel, med noen få beskyttende produkter. Mindre er bedre, unngå friksjon, varme og overstimulering. Forebygge er alltid det beste, sier Stokke:

- Det kan du gjøre ved å passe godt på huden din ved å innlemme noen enkle steg i den daglige rutinen, og ved riktige hudpleiebehandlinger. Slik kan du nyte en sunn og strålende hud hele vinteren.

LES OGSÅ: Ansiktsmaskene du trenger nå

KULDA PÅVIRKER: Lave temperaturer og tørr luft gjør at huden din ikke får like godt med fukt på vinterstid som ellers på året.  Foto: Pavel Filatov / Alamy/All Over Press
KULDA PÅVIRKER: Lave temperaturer og tørr luft gjør at huden din ikke får like godt med fukt på vinterstid som ellers på året. Foto: Pavel Filatov / Alamy/All Over Press Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer