HIT, MEN IKKE LENGRE? Hvis du opplever at håret ditt bare vokser til et visst punkt, er det slettes ikke bare noe du innbiller deg. Håret ditt har faktisk en slags makslengde, men er det veldig slitt, kan du faktisk få det til å bli lengre ved å gi d Foto: Tatyana Gladskih - Fotolia
HIT, MEN IKKE LENGRE? Hvis du opplever at håret ditt bare vokser til et visst punkt, er det slettes ikke bare noe du innbiller deg. Håret ditt har faktisk en slags makslengde, men er det veldig slitt, kan du faktisk få det til å bli lengre ved å gi d Foto: Tatyana Gladskih - Fotolia Vis mer

Hår

Derfor blir ikke håret lenger

Har det sluttet å vokse? Dette kan være årsaken...

Publisert
Mange av oss drømmer om langt, sunt og glansfullt hår, men det er slett ikke alle som opplever at denne drømmen går i oppfyllelse.

Du kan gjøre ditt med pleie og styling for å oppnå et sunnere og mer glansfullt hår, men lengden kan du faktisk gjøre veldig lite med, i alle fall om du faktisk har et sunt og sterkt hår.

– Det er to faktorer som spiller inn her: Hvor raskt håret vokser og hvor lang levetid det har. Dette er genetisk betinget og ikke så mye å gjøre noe med, sier Lise Holm-Glad, frisør og leder for Defines frisørteam.

LES OGSÅ: Ti ting du bør vite om hår

KLIPP, KLIPP: Hårveksten kan ikke påvirkes av klipp, den påvirkes innenfra, men det kan virke slik, fordi håret ikke brekker nederst når du klipper det jevnlig. Det anbefales altså selv om du sparer til lengre hår. Foto: Thinkstock.com
KLIPP, KLIPP: Hårveksten kan ikke påvirkes av klipp, den påvirkes innenfra, men det kan virke slik, fordi håret ikke brekker nederst når du klipper det jevnlig. Det anbefales altså selv om du sparer til lengre hår. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Hårets vekst og levetid avgjør

– Det er også store individuelle forskjeller på hvor langt hår du kan få, sier Holm-Glad.

Eksperten forklarer altså at det er to faktorer som avgjør hvor langt hår du faktisk kan få: hvor fort vokser håret og hvor lang levetid har det?

Hår har en levetid på i gjennomsnitt to til fem år og vokser med en hastighet på gjennomsnittlig én centimeter i måneden.

– I gjennomsnitt vokser håret én centimeter i måneden, men her er det store variasjoner. Det har jeg sett tydelig på kunder som går fast og klipper seg. Noen er helt ute av frisyrefasongen på 4–5 uker, mens noen har et hår som vokser veldig sakte, og kanskje bare under en halv centimeter i måneden.


Når det kommer til hårets levetid, forklarer firsøren at også dette varierer enormt, og alt fra to til fem år er helt normalt.

– Denne levetiden kan variere fra to til fem år, og da sier det seg at det er ekstremt store forskjeller på hvor langt håret kan bli, sier hun.

— Er du av de «heldige» som har et hår som vokser raskt og lever lenge, kan du få ekstremt langt hår.

Håret har en begrenset levetid, og når den tiden er ute, faller håret ut og et nytt kommer til syne. I og med at levetiden varierer, sier det seg at det er ekstremt store forskjeller på hvor langt håret kan bli. Vokser håret ditt sakte og lever kort, klarer du aldri å få lenger hår enn til skuldrene.

LES OGSÅ: Se 10 år yngre ut med disse frisyretriksene

FORSIKTIG: All varmebehandling skader og svekker håret, så om du vil ha et sterkest mulig hår som kan vokse seg lengst mulig, bør du styre unna varmeverktøy. Foto: yuriyzhuravov - Fotolia
FORSIKTIG: All varmebehandling skader og svekker håret, så om du vil ha et sterkest mulig hår som kan vokse seg lengst mulig, bør du styre unna varmeverktøy. Foto: yuriyzhuravov - Fotolia Vis mer

Påvirkes veksten av klipp?

– Så er det jo tilfeller hvor håret virker som det har sluttet å vokse, men at det egentlig blir lett slitt og skadet og derfor brekker, sier frisøren.

Hvis det er tilfellet, vil det hjelpe med produkter som styrker håret. Hun snakker da om sjampo, balsam og hårkur som inneholder proteiner og virker styrkende og gjenoppbyggende på håret.

Dersom du har spart til langt hår og unngått å klippe deg for at det skal bli langt fortest mulig, har du muligens opplevd at det virker som håret bare ikke blir lengre.

Det som ofte skjer når du dropper hårklippen, er at tuppene fliser seg opp, og splittede tupper kan føre til at hårveksten tilsynelatende står på stedet hvil.

Hvis tuppene fliser seg opp, brekker håret ofte av seg selv, så selv om håret vokser, blir det ikke lengre, forklarer frisøren.

Det er store forskjeller på om og når håret splittes. Noen har rett og slett sterkere hår enn andre.

– Dette kan ha sammenheng med proteininnholdet i håret. Det er ofte genetisk betinget.

– Hårveksten kan altså ikke påvirkes av klipp, den påvirkes innenfra. Det kan virke slik, fordi håret ikke brekker nederst.

Derfor bør du klippe håret jevnlig, også når du sparer, råder frisøren.


LES OGSÅ: Neida, hun har ikke klippet seg

NØKKELPRODUKT: Balsam er et viktig produkt, særlig om du sparer til lengre hår. Det gir håret styrke og pleie, og dermed kan du unngå at det brekker. Foto: Fotolia
NØKKELPRODUKT: Balsam er et viktig produkt, særlig om du sparer til lengre hår. Det gir håret styrke og pleie, og dermed kan du unngå at det brekker. Foto: Fotolia Vis mer

Se etter styrkende produkter

Frisøren er selvsagt klar over at det finnes en hel rekke produkter som lover at håret skal vokse raskere, men hun har ennå ikke sett noen som har fått denne effekten av å bruke disse produktene.

– Det man kan oppnå med produkter, er at håret kan styrkes, ikke brekke, dermed vokse lenger, sier hun.

LES OGSÅ: Du ikke klippe deg kort selv når du blir eldre


– Balsam er et «must»

For deg som prøver å spare til lengre hår, er det likevel noen produkter som er viktigere enn andre.

Frisør Holm-Glad anbefaler spesielt ett produkt:

– Balsam er et «must» hvis du sparer, dette gir både beskyttelse og pleie, sier hun.

Balsamens viktigste oppgave er å lukke skjell-laget, altså det ytterste laget på håret, det som beskytter håret mot skader.

Hun anbefaler deg også å være forsiktig med alt som kan skade dette skjell-laget – varme, børsting, tuppering og kjemiske behandlinger.

– For nordisk hår, som er mykt og fint, ville jeg sett etter styrkende proteinprodukter, sier Holm-Glad.

LES OGSÅ: Balsam trenger ikke virketid

Gode tips for langt hår

Dersom du allerede har langt hår eller sparer for å få det, har frisørene Lise Holm-Glad og André Auster, kreativ leder ved Auster Academy, noen gode tips for hvordan du best mulig tar vare på det:

 • Bruk oppbyggende oljer! Disse er mykgjørende og flokeløsende og bidrar til et mye sunnere hår, viktig at det er en blanding av mange oppbyggende ingredienser og ikke kun silikoner.
 • Dropp balsam, bruk heller en kur som er mer pleiende enn balsam. La den virke i 3–5 minutter.
 • Bruk en børste med naturbust når du grer håret. Start alltid i spissene og jobb deg oppover mot hodebunnen når du grer ut flokene.
 • Varmebeskyttende produkter er helt nødvendig når du bruker varmeverktøy som rettetang, krølltang og hårføner.
 • Balsam er nødvendig hvis du sparer, da produktet gir både beskyttelse og pleie. Balsamens viktigste oppgave er å lukke skjellaget, det ytterste laget på håret som beskytter det mot skader.
 • Varme, børsting, tuppering og kjemiske behandlinger kan skade skjellaget, så prøv å begrense hvor ofte du utsetter håret for denslags slitasjeskader.
 • Har du mykt og fint nordisk hår, anbefales styrkende proteinprodukter når du sparer til lengre hår.
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer