Mat

Derfor blir pastaen klissete og overkokt

Selv om du har fulgt anvisningen på pakken.

PASTA: Hender det ofte at pastaen blir overkokt? Det er kanskje ikke så rart. Til tross for anvisningen på pakken, så er det mange faktorer som avgjør hvor lenge den skal koke. Foto: Joshua Resnick - Fotolia
PASTA: Hender det ofte at pastaen blir overkokt? Det er kanskje ikke så rart. Til tross for anvisningen på pakken, så er det mange faktorer som avgjør hvor lenge den skal koke. Foto: Joshua Resnick - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Matlaging er ikke «rocket science». Eller?

Noen ganger kan det nesten virke slik - hvert fall når du etter å ha laget pasta, ris og poteter hundrevis av ganger, fremdeles ender opp med at det blir overkokt. 

Til tross for at du har fulgt anvisningen helt nøyaktig, sitter du igjen med en sammenklistret klump med pasta på tallerkenen.

Så, hva er det som går galt?

LES OGSÅ: 7 matvarer du bør spise hver dag

Innholdet av stivelse varierer

- Når det står 12-15 minutter koketid på pakningen, så er det fordi produsentene heller ikke har helt peiling, siden det er så mange variabler, forteller Olav Birkeland, matspaltist og skribenten bak matbloggen Hobbykokken.no.

For når det kommer til matlaging kan disse 2-3 minuttene være ganske avgjørende.

Og variablene han snakker om? Det handler om stivelse. Både ris, pasta og poteter inneholder stivelse, og selve kokeprosessen handler om å løse opp denne stivelsen.

HANDLER OM STIVELSE: Det er innholdet av stivelse i ris, poteter og pasta som avgjør hvor lenge det må koke, og dette er avhengig av flere forskjellige faktorer.  Foto: fotoXS - Fotolia
HANDLER OM STIVELSE: Det er innholdet av stivelse i ris, poteter og pasta som avgjør hvor lenge det må koke, og dette er avhengig av flere forskjellige faktorer. Foto: fotoXS - Fotolia Vis mer

Hvor raskt dette skjer - og dermed hvor raskt potetene eller risen blir ferdig kokt, vil imidlertid avhenge av en rekke variabler, som Birkeland kaller det. For innholdet av stivelse vil variere etter sesong, hvor lenge det er siden poteten ble høstet og om risen er fra Kina eller om pastaen er fra Italia.

- Hadde dette vært det samme, så kunne produsenten skrevet at det tar 14 minutter uansett, men det avhenger av hvor mye stivelse som må brytes ned i hvert produkt, sier Birkeland.

LES OGSÅ: Ikke kast de ytterste løkringene

Andre forhold som påvirker innholder av stivelse, er produksjonen i seg selv.

- Det vanlige forholdet når du lager pasta er et egg (60 gram) mot 100 gram mel. Da blir den forholdsvis våt, og tar 2-3 minutter å koke. For å spare penger, øke holdbarheten og for riktig smak, bruker produsenter en del vann. Det vil påvirke forholdet mellom tørt og vått i røren og dermed stivelsen, som igjen påvirker koketiden.

Og dersom du har tenkt at det er med pasta som med egg - som fortsetter å «koke» etter du har tatt det ut av kjelen, så er du faktisk inne på noe selv om poteter og ris ikke er like sensitive:

- Desto kortere koketid noe har, desto mer sensitiv er den for overkoking. Det handler om prosenter og dersom fersk pasta - som opprinnelig skal koke i 2-3 minutter, blir stående i 6 minutter, har du raskt fordoblet koketiden. Hvis en potet skal koke i 20 minutter, men koker i 21 minutter, så vil det ikke utgjøre så stor forskjell.

LES OGSÅ: Disse er helt geniale på tur

Hold deg til samme merke

Nei, det er kanskje ikke «rocket science», men å koke ris, pasta og poteter virker ikke så langt unna heller. Så, hvordan kan det bli litt lettere?

Til å starte med råder Birkeland deg til å forholde deg til samme produsent.

- Da har du allerede tatt vekk noen av variablene. For eksempel kan koketiden ved Jasminris variere fra 11 til 20 minutter avhengig av merke, forteller han.

En mye viktigere huskeregel er imidlertid noe absolutt alle nordmenn kan bli flinkere til når de lager mat - nemlig å smake på den underveis.

- Hvis det står i kokeboken at potetene skal koke i 15 minutter, så tar de fleste potetene ut etter 15 minutter uten å ha smakt på dem. Når de kommer på tallerkenen så er de kanskje underkokt, forteller Birkeland.

- Det finnes imidlertid 3000 forskjellige typer poteter, forskjellige størrelser, i tillegg til at stivelsesnivået vil variere - ja, noen deler de til og med i to, og da vil også koketiden variere. En stor feil er derfor at de ikke smaker på det. Gjør du det med ris, pasta og andre kilder til karbohydrater, og kjenner på forskjellene så tror jeg det vil gjøre stor forskjell.

Han forklarer at hvis det står 12-15 minutter på pakningen, så er det nok ikke nødvendig å smake før det har gått 10 minutter i hvert fall.

Og dersom du har tenkt at det er med pasta som det er med egg - som fortsette å koke etter at du har tatt det ut av kjelen, så er du faktisk inne på noe, men poteter og ris er som regel ikke like sensitivt.

LES OGSÅ: Sunne pannekaker med ny vri

Dropp smør og olje i kjelen

Det er et kjent fenomen at pasta pleier å klistre seg sammen når du tar det ut av kjelen, men ifølge Birkeland, bør du ikke tilsette smør eller olje slik mange gjør.

- Stivelsen vil gjøre at pasta klistrer seg fast. For å unngå dette, må du enten bruke mye vann, eller så må du røre i gryten hele tiden mens det koker, forteller han.

noodles with spinach Foto: Dar1930 - Fotolia
noodles with spinach Foto: Dar1930 - Fotolia Vis mer

Det kan kanskje være en litt strevsom måte å tilberede pasta, så alternativet er mye vann.

- Hvis du bare vil at det skal stå og koke for seg selv, så må du ha ti ganger så mye vann (vekt) i kjelen som du har pasta. Hvis du skal lage pasta til hele familien på fire, blir det altså 400 gram pasta og 4 liter vann, forklarer han.

Årsaken til at du bør droppe smør og olje - eller andre typer fett, er ganske enkelt at det lager en hinne over pastaen som gjør at den ikke trekker til seg noe saus etterpå.

- Det er stivelsen som er problemer, så det eneste som gjelder er å få den ut av pastaen, og ha nok vann som den kan samle seg i.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer