Bryster

Derfor blir puppene mindre av trening

- Det finnes ingen måte å unngå dette på, sier eksperten.

MINDRE BRYSTER: Mange kvinner tror at brystene deres er det første som vil forsvinne dersom de går ned i vekt, men ifølge ekspertene er dette veldig individuelt. Foto: PeJo - Fotolia
MINDRE BRYSTER: Mange kvinner tror at brystene deres er det første som vil forsvinne dersom de går ned i vekt, men ifølge ekspertene er dette veldig individuelt. Foto: PeJo - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som du helt sikkert vet kan trening gjøre fabelaktige ting med kroppen din.

Det holder den frisk og spenstig, reduserer risikoen for livsstilssykdommer, du får mer energi og livsglede, og på toppen av det hele kan du bli velsignet med en skikkelig lekker strandkropp.

Det finnes med andre ord svært få negative effekter av å trene.

Likevel er det én ting mange kvinner frykter når de skal begynner å trene - og da særlig om det er styrke og tøff, kaloriforbrennende kondisjon – og det er at brystene deres skal bli mindre.

Men blir de egentlig det?

LES OGSÅ: Hold brystene dine unge

Avhenger av genetiske faktorer

EKSPERTEN: Martin Norum, personlig trener, forfatter og foreleser hos Akademiet for Personlig Trening. Foto: Adéle Cappelen Blystad
EKSPERTEN: Martin Norum, personlig trener, forfatter og foreleser hos Akademiet for Personlig Trening. Foto: Adéle Cappelen Blystad Vis mer

Martin Norum, som er personlig trener, forfatter og foreleser hos Akademiet for Personlig Trening, forteller til KK.no at det ikke nødvendigvis trenger å være slik at brystene er det første som forsvinner når en går ned i vekt.

- Hvor fettet legger seg og forsvinner er høyst individuelt, og avhenger mest av alt av genetiske faktorer. Noen mister fettvev fra brystene ved stor vektnedgang, mens andre ikke.

- Derfor er det dessverre slik at man ikke kan styre selv hvor man skal forbrenne fett fra. Fettet kan for eksempel ikke kun forsvinne fra hoftene og ikke brystene, sier han.

Julie Rafoss, som er personlig trener og coach, forteller til KK.no at hun enig i det Norum sier.

- Hvor fettet slipper først er det kroppen vår som bestemmer, og dette varier fra person til person. Når det er sagt, ser vi hos kvinner at fettet ofte forsvinner først fra overkroppen og sist fra lår og rumpe – men som sagt, dette er veldig individuelt.

GENETISKE FAKTORER: Om brystene dine blir mindre når du trener avhenger av genetiske faktorer.  Foto: pressmaster - Fotolia
GENETISKE FAKTORER: Om brystene dine blir mindre når du trener avhenger av genetiske faktorer. Foto: pressmaster - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Derfor elsker menn pupper

Kan ikke unngå at de forsvinner 

Dersom du er en av dem som mister brystene først som følge av hard trening, mener Norum det ikke er stort du kan gjøre for å unngå dette.

- Det finnes ingen måte å unngå dette på. Dersom du er disponert for at fettreserver ved brystene brukes som energi ved vekttap vil fettet herfra forsvinne, og du kan ikke gjøre noen spesiell treningsform eller øvelse for å forhindre  at dette skjer.

Noen mener at man kan trene brystmusklene større slik at det ser ut som om brystene er større, men dette mener Norum i utgangspunktet er en myte.  

- Det er nemlig ganske vanskelig for kvinner å trene seg til brystmuskler av størrelse som visuelt gjør en forskjell i utseendet til brystene. Årsaken til dette er at det ofte ligger en del fettvev over muskulaturen i dette området, forklarer han.

Rafoss forteller at hun kommer kun på én ting som kan ha en effekt.

- Den eneste måten du kan være sikker på at brystene dine ikke blir mindre, er ved å ikke gå ned i fettprosent, sier hun.  

STYRKETRENING: Styrketrening kan gjøre brystmuskulaturen større og dermed få brystene til å se større ut, men ifølge eksperten er det vanskelig å oppnå et godt resultat.  Foto: Goran Bogicevic - Fotolia
STYRKETRENING: Styrketrening kan gjøre brystmuskulaturen større og dermed få brystene til å se større ut, men ifølge eksperten er det vanskelig å oppnå et godt resultat. Foto: Goran Bogicevic - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Derfor bør du aldri kutte ut styrketreningen

Det eneste som virkelig fungerer

Dersom du har trent vekk mye av brystene dine og ønsker at de skal bli større igjen, er det i realiteten kun ett tips som funker.

- De vil mest sannsynlig bli større igjen om du øker den totale fettmassen gjennom et energioverskudd over tid, har trenings- og kostholdsekspert Ina Garthe tidligere uttalt til KK.no.

«Problemet» med dette er at du fort kan ende opp med å få tilbake fett på andre kroppsdeler også.

Dersom du ønsker å prøve å forme brystene dine ved å trene brystmusklene, bør du prøve disse øvelsene som KK.no tidligere har foreslått.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer