SEXLYST: Mange opplever at sexlysten deres øker når solen skinner og luften blir varmere.  Foto: Syda Productions - Fotolia
SEXLYST: Mange opplever at sexlysten deres øker når solen skinner og luften blir varmere. Foto: Syda Productions - Fotolia Vis mer

Sexlyst

Derfor blir vi ekstra yre nå

Og nei, lettkledde kropper er ikke den eneste årsaken.

KK.NO: Når temperaturen på gradestokken kryper oppover, dagene varer lengre og parkene fylles av lettkledde kropper, opplever de fleste av oss at det oppstår gode kriblinger i kroppen.

Om sommeren ønsker vi å tilbringe mer tid ute på en gressflekk med pils, engangsgrill og godt selskap– men det er ikke det eneste vil ha mer av.

BAR HUD: Økt sexlyst kan også ha sammenheng med at vi viser mer hud nå enn ellers på året.
BAR HUD: Økt sexlyst kan også ha sammenheng med at vi viser mer hud nå enn ellers på året. Vis mer

Som du kanskje har merket så øker også sexlysten vår betraktelig på denne tiden av året, og følelser som var ikke-eksisterende for noen måneder siden står nå i fyr og flamme.

LES OGSÅ: Har du hørt om swingers?

Mindre klær – mer lyst

Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, forteller til KK.no at den økte sexlysten kan skyldes at det er varmere i luften og vi har det mer behagelig – noe som igjen gjør at vi slapper mer av, blir på bedre humør og får mer energi.

- I tillegg ser vi jo mer kropp om sommeren, da alle har betydelig mindre klær på seg og er mer synlige for hverandre.

- Begge kjønn tenner på bar hud, men effekten er nok antakelig sterkere for menn enn for kvinner, da menns tenning generelt er mer påvirket av visuell stimuli, har han forklart. 

- Mennesker har, i motsetning til mange andre dyr, ikke noen «parringssesong» - mennesker og aper bruker sex til å bekrefte en monogam relasjon, vi uttrykker følelser overfor hverandre med sex, og dette gjør vi hele året - ikke bare én gang i året slik elg og torsk gjør.

Blir du mer yr om sommeren? (Avsluttet)

Kjøs forteller at det likevel hender at vi er mer seksuelt aktive i noen perioder enn andre.

- Den sterke sommersolen påvirker oss ved at vi blir varme, kler oss lettere og ser hverandre bedre. I tillegg blir vi mer våkne om kveldene enn i vinterhalvåret og drikker mer alkohol, noe som resulterer i at vi hopper i høyet oftere enn ellers, sier han.

LES OGSÅ: Behold sokkene på i senga 

Sollyset påvirker hormonene våre - særlig blant kvinner

Maria K. Ebbestad, som er nettredaktør og presseansvarlig hos Kondomeriet, forteller til KK.no at det ikke bare er varmen og lettkledde kropper som øker lysten vår.

Lengre dager med mer dagslys har nemlig en stor innvirkning på hormonene våre.

LETTKLEDDE: Om sommeren kler vi oss i mindre klær enn ellers og er mer synlige for hverandre, noe som igjen øker sexlysten vår.  Foto: Syda Productions - Fotolia
LETTKLEDDE: Om sommeren kler vi oss i mindre klær enn ellers og er mer synlige for hverandre, noe som igjen øker sexlysten vår. Foto: Syda Productions - Fotolia Vis mer

- Følelsene er mest biologi, mens den ordentlige forklaringen på yrheten ligger hos en gruppe hormoner og stoffer som vi har i kroppen. Produksjonen av søvnhormonet melatonin stopper når dagslys treffer øyet, så jo tidligere det blir lyst, jo mindre trøtte og mer opplagte blir vi. Det motsatte skjer med stoffet serotonin, hvor produksjonen stimuleres av mer sollys, har hun uttalt. 

Serotonin er blant annet viktig for reguleringen av kroppstemperatur, humør, søvn og seksualitet. Har man for lave nivåer av dette kan det føre til en depresjon.

- Dopamin påvirkes også av økende sollys og dette bidrar til lykkefølelse. Dessuten viser en studie at økt sexlyst, som en del av denne yrheten, forkommer oftest hos kvinner.

- Det kan se ut som at kvinner følger lyset når det gjelder sexlyst, og at lysten vår ligger på topp i april og mai. Studien viser at det ikke er samme tilfelle hos menn, hvor lysten ligger på topp i august.

LES OGSÅ: Dette får oss til å miste sexlysten

En god blanding av «kjærlighetsstoffer»

Videre forteller hun at de stoffene og hormonene som gir oss selve våryrhetsfølelsen er en god blanding av endorfiner, testosteron og oksytocin.

SOLLYS: Lyset har en stor innvirkning på hormonene våre, da det blant annet øker produksjonen av testosteron som gjør oss yrere.  Foto: Joshua Resnick - Fotolia
SOLLYS: Lyset har en stor innvirkning på hormonene våre, da det blant annet øker produksjonen av testosteron som gjør oss yrere. Foto: Joshua Resnick - Fotolia Vis mer

- Disse hormonene og stoffene er aktive om våren og bidrar derfor til den gode følelsen av våryrhet. Det er slik at når sollyset kommer øker testosteron-nivået vårt, og dette gjør oss yrere. 

- Blandes det høye testosteron-nivået sammen med endorfiner som er knyttet forelskelsesfølelsen og kjærlighetshormonet» oksytocin som gir følelsen av velvære, vil det absolutt oppstå en følelse av våryrhet.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: