Duft

Derfor blir vi parfymebomber

Depresjon kan få deg til å miste luktesansen, mener forsker.

Derfor blir vi parfymebomber
Publisert
Sist oppdatert
Kvinner som dynger seg ned i parfyme er kanskje uvitende om hvor overveldende godlukten kan være for omgivelsene.

Det mener i alle fall Yehuda Shoenfeld, som forsker på autoimmune sykdommer ved Universitetet i Tel Aviv. Han har fordypet seg i autoantistoffer.
Det er en type kjemikalier som angriper kroppens celler og kan forårsake sykdommer som for eksempel lupus, hvor immunforsvaret motarbeider kroppens funksjoner. Autoimmun sykdom rammer i hovedsak kvinner.

 • Godlukt skjerper hjernen

 • - Våre vitenskapelige funn antyder at deprimerte kvinner også mister luktesansen, og at de derfor overdriver parfymebruken, sier Shoenfeld til nyhetsnettstedet msnbc.com.

 • De beste parfymene

 • Forskeren og hans kolleger brukte autoantistoffer til å skape depresjon hos hunmus, og oppdaget at stoffene satte de cellene som sørger for at luktesansen fungerer ut av spill.
  Musene kunne dermed ikke lenger lukte, og de gikk ned i vekt.

  - Vekttap er et av de første tegnene på depresjon hos pasienter med autoimmune sykdommer. Når du ikke kan lukte spiser du heller ikke, fordi du blir ute av stand til å nyte maten, forteller Shoenfeld.

  Han mener imidlertid ikke at man må ha en autoimmun sykdom for å miste luktesansen av depresjon.

  - Depresjon arter seg likt hos folk med og uten autoimmune sykdommer. Det kan forklare hvorfor noen menn også klasker på seg for mye godlukt.

  Shoenfeld mener forskningsresultatene hans viser at man i langt større grad må se på luktesansens betyding for helsen vår.

  LES OGSÅ:
 • Stjernene rike på velduft
 • Den store parfymeguiden
 • Vil du vite mer om parfyme? Dette er duftenes ordliste

 • Derfor blir vi parfymebomber
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer