Neseblod

Derfor blør du neseblod

Skjer det ofte? Da bør du lese dette.

NESEBLOD: Begynner du ofte å blø neseblod? Da kan det være du har for høyt blodtrykk.  Foto: ia_64 - Fotolia
NESEBLOD: Begynner du ofte å blø neseblod? Da kan det være du har for høyt blodtrykk. Foto: ia_64 - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hender det av og til at det begynner å dryppe blod fra nesen din helt uten noen logisk forklaring? 

Blødninger fra nesen kalles også «epistaxis», som er gresk og betyr «å dryppe på». Neseblod forekommer hyppigst hos barn, men plagen er heller ikke uvanlig i voksen alder.

LES OGSÅ: Derfor får du buser i nesa

Kan skyldes at du har høy blodtrykk

Kirsten Hannisdal, som er spesialist i øre-, nese- og halssykdommer, forteller til KK.no at det kan være flere årsaker til at blødningene oppstår.

- Neseblødninger kommer vanligvis fortil i nesen, og kalles derfor fremre neseblødninger. Cirka én centimeter innenfor nesebordsåpningen har vi et krysningspunkt av blodårer, også kjent som Kiesselbachs plexus, og disse blodårene ligger veldig overfladisk da neseslimhinnen vår er svært tynn, noe som gjør at de lett kan begynne å blø helt av seg selv.

Hva kan blødninger fortil i nesen skyldes?

- Ofte kan man begynne å blø neseblod når man er forkjølet, for da oppstår det gjerne lokal irritasjon i nesen. I tillegg hovner blodårene litt opp og blir mer markerte når man er varm, noe som øker sjansen for at det kan oppstå blødninger.

SNYTE SEG: En av årsakene til at man begynner å blø neseblod kan være at man snyter seg for hardt når man er forkjølet.  Foto: goodluz - Fotolia
SNYTE SEG: En av årsakene til at man begynner å blø neseblod kan være at man snyter seg for hardt når man er forkjølet. Foto: goodluz - Fotolia Vis mer

- Personer med høyt blodtrykk kan også være utsatt for å blø neseblod, da disse har for mye trykk i blodårene. Ellers så kan også blødningene som kjent skyldes nesepilling eller at man pusser nesen for hardt. Neseblod kan også forekomme ved bruk av nesespray, og da spesielt Otrivin og lignende preparater. Noen kan også begynne å blø neseblod helt spontant uten noen logisk forklaring, sier hun.

I noen tilfeller kan blødningene oppstå baktil i nesen, og disse kommer fra større blodkar som er vanskeligere tilgjengelig for behandling enn de fremre neseblødningene. De bakre blødningene kommer fra noe større kar som igjen kommer fra de store halsarteriene.

I noen tilfeller vil de bakre blødningene kreve innleggelse på sykehus, da de kan oppfattes som dramatiske fordi blødningen også kommer ned mot svelget og ned i luftveiene.

LES OGSÅ: Tette bihuler? Slik blir du kvitt problemet

Len deg fremover, ikke bakover

Pleier du å lene deg bakover når du blør neseblod i god tro om at dette skal stoppe blødningen? Da må du tro om igjen, for ifølge Hannisdal kan dette gjøre vondt verre.

- Dersom blødningen stammer fra fremst i nesen anbefaler jeg deg å ta et godt tak på hver side av nesen, klype den hardt sammen og lene deg fremover - ikke len deg bakover, da renner blodet ned i halsen og videre ned i magen, noe som ofte gjør at du blir kvalm og kaster opp.

- I tillegg til å lene deg fremover, kan det også være en god idé å legge en kald klut eller noe lignende over nesen. Når du kjøler ned området vil nemlig blodårene trekke seg sammen og blødningen vil lettere avta, forklarer hun.

STOPPE BLØDNINGEN: Når du blør neseblod er det viktig at du lener deg fremover og ikke bakover. Lener du deg bakover vil blodet renne ned i magen din og du vil bli kvalm og kaste opp.  Foto: lightwavemedia - Fotolia
STOPPE BLØDNINGEN: Når du blør neseblod er det viktig at du lener deg fremover og ikke bakover. Lener du deg bakover vil blodet renne ned i magen din og du vil bli kvalm og kaste opp. Foto: lightwavemedia - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: - Jeg var som en narkoman med nesesprayen

Flere behandlingsmetoder

Dersom du ofte blør neseblod og føler at dette er et problem, mener Hannisdal at du gjør lurt i å oppsøke en øre-nese-halsspesialist.

- Det kan være lurt å oppsøke en spesialist slik at han eller hun kan sjekke om blødningene skyldes en eller annen underliggende årsak – som for eksempel hvis man skulle være så uheldig å ha en svulst i nesa, men dette skjer vel å merke svært sjeldent.

- I tillegg vil en spesialist kunne finne ut hvilken behandling som passer best for deg og ditt problem. Noen kan man for eksempel behandle med en salve som man smører i nesa, mens andre kan man behandle ved hjelp av å brenne blødningspunktet. Da går vi inn med en liten perle med ulike etsestoffer som vi holder mot det aktuelle punktet.

Dersom blødningen stammer fra lengre bak i nesen er det ifølge Hannisdal vanskelig å brenne blødningspunktet, og de må derfor ty til andre behandlingsmetoder.

- Hvis dette er tilfelle pleier vi ofte å putte inn en slags tampong i nesa på pasienten, for da sveller den litt opp og skaper trykker på blødningspunktet slik at det stopper å blø, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer