Samboerkontrakt

Derfor bør dere ha samboerkontrakt

Du tar en stor risiko om du ikke har dette i orden.

ENIGHET: En samboerkontrakt er ikke akkurat så veldig romantisk, men det er svært fornuftig, og noe alle bør ha. Foto: (c) Wavebreak Media Ltd./Corbis/All Over Press
ENIGHET: En samboerkontrakt er ikke akkurat så veldig romantisk, men det er svært fornuftig, og noe alle bør ha. Foto: (c) Wavebreak Media Ltd./Corbis/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Å flytte inn sammen med kjæresten er et stort og hyggelig framskritt for forholdet. Nå kan dere legge dere sammen, våkne sammen, og sette pris på hverandres selskap hver eneste dag.

I nyforelskelsens rus går alt som er «mitt» over til å bli «vårt», og vi elsker det. For det siste du tenker på akkurat nå er en samboerkontrakt – det er ikke akkurat så veldig romantisk. 

Derimot er en samboerkontrakt veldig fornuftig. Så fornuftig at det faktisk er noe alle samboere bør ha. Og det er flere grunner til det.

LES OGSÅ: Slik snakker dere bedre sammen

EKSPERTEN: Birgitte Schjøtt Christensen er advokat og fagansvarlig for familie- og arverett hos Help Forsikring. Foto: Help Forsikring
EKSPERTEN: Birgitte Schjøtt Christensen er advokat og fagansvarlig for familie- og arverett hos Help Forsikring. Foto: Help Forsikring Vis mer

Ofte kvinner som går i fella

Birgitte Schjøtt Christensen, advokat i Help Forsikring, forteller til KK.no at det er svært få som ikke behøver kontrakt.

Det gjelder dem som ikke har noe økonomisk fellesskap, eller de som har veldig klare grenser mellom mitt og ditt, der det faktiske eierskapet er likt det som er registrert.

– Vi andre behøver samlivsavtale. Da skapes det klarhet om eierskap og gjeldsforhold, og samboerne oppnår forutsigbarhet med tanke på hvordan delingen skal skje når samlivet opphører. Avtale forebygger senere konflikter. 

Har man en slik avtale er det altså ingen tvil om boligen eies av den ene eller dem begge, og ingen av partene vil få store ubehagelige overraskelser ved et brudd. 

Christensen ser ofte at den som flyttet inn til den andre feilaktig mener å ha blitt eier, typisk er dette for yngre kvinner som flytter inn til eldre og veletablerte menn. 

– Siden han har bolig fra før og lite lån, velger paret å leve godt med et høyt forbruk. Hadde kvinnen forstått at hun går tomhendt ut, ville hun ha disponert annerledes; spart penger eller kanskje kjøpt seg en hytte eller utleieleilighet, forklarer hun.

TAPEREN: Det er ofte yngre kvinner som går tomhent fra et samliv. En samboerkontrakt kan forebygge slike ubehagelige overraskelser ved et brudd.  Foto: Vibe Images / Alamy/All Over Press
TAPEREN: Det er ofte yngre kvinner som går tomhent fra et samliv. En samboerkontrakt kan forebygge slike ubehagelige overraskelser ved et brudd. Foto: Vibe Images / Alamy/All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Samboere for første gang?

Lurt å få hjelp av fagfolk

På nettet vil du kunne finne en rekke maler på samboerkontrakter, som enkelt kan lastes ned og fylles ut. Men vær obs på at disse bør revideres for å passe akkurat dere.

– Jeg opplever at samboere som gjør det selv ofte misforstår og skriver noe annet enn de har ment. Dette oppdages ikke før bruddet er et faktum, og slike kontrakter skaper flere konflikter enn de forebygger, sier Christensen og legger til at hun anbefaler at man går til advokat.

– Ja, helst. Bruk fagfolk. Jeg forsøker ikke å fikse bilen selv, men legger igjen noen tusen på verkstedet. Huset mitt er da mye mer verdt enn bilen min! En samboerkontrakt om eierskap og gjeldsforhold har stor økonomisk betydning og da bør en investere i en skikkelig kontrakt.

ADVOKAT: Det er en fordel å oppsøke fagfolk for å få hjelp til å skreddersy en samboerkontrakt. Foto: REX/Voisin/Phanie/All Over Press
ADVOKAT: Det er en fordel å oppsøke fagfolk for å få hjelp til å skreddersy en samboerkontrakt. Foto: REX/Voisin/Phanie/All Over Press Vis mer

Det er stor økonomisk risiko knyttet til å gjøre feil. En advokat vil kunne skreddersy en avtale til dere, og ofte behøves også et testament – og det mener hun at man i hvert fall ikke bør gjøre selv.

Dette skal kontrakten inneholde

Det er i hovedsak to elementer i samboerkontraktene:

1. Hva eier vi per i dag hver for oss, hva eier vi sammen og hva er eierforholdet (brøk/prosent)? Hvilken gjeld har vi i dag hver for oss, og hvilken gjeld er vi begge skyldnere til og hva er da det interne gjeldsansvaret?

2. Hva med senere anskaffelser? I hovedregelen ene-eie, men kanskje skal felles innbo og løsøre være sameie 50/50?

For noen kan en 50/50-ordning være en felle. Har partene ulik betalingsevne, eller den ene har mer egenkapital, bør dette speiles i eierforholdet.

BRUDD: Alle samliv vil opphøre en dag, enten ved brudd eller dødsfall. Og er det barn i bildet er det desto viktigere med en kontrakt. Foto: (c) Eric Audras/Onoky/Corbis/All Over Press
BRUDD: Alle samliv vil opphøre en dag, enten ved brudd eller dødsfall. Og er det barn i bildet er det desto viktigere med en kontrakt. Foto: (c) Eric Audras/Onoky/Corbis/All Over Press Vis mer

– Paret bør drøfte hvordan boliglånet skal betales ned, sett opp imot andre felles utgifter. Hvis den ene betaler mer enn den andre, spør jeg om verdien av dette skal deles likt, eller om den som betaler mest skal få mer igjen senere.

– Par der den ene jobber mindre på grunn av felles omsorgsforpliktelser for barn, bør passe på at den som jobber minst blir kompensert.

Hjemmeværende og deltidsarbeidende bør også tegne privat pensjonsforsikring.

LES OGSÅ: Derfor skiller norske par seg

Hvis samboeren dør

Når du er forelsket og lykkelig vil man kanskje ikke tenke for mye på de alvorlige tingene – de tingene som du blir pent nødt til å tenke på ved et brudd. Og alle samliv vil opphøre en dag, enten ved samlivsbrudd eller dødsfall. 

Er det i tillegg barn i bildet er det særlig viktig at man har en kontrakt og et testament. 

– Hvis din samboer har barn fra før og så faller fra, så er det ikke han eller hun som er din motpart, men barna fra tidligere forhold. Hvis disse er under 18 år, er det den andre forelderen, altså samboers eks. som er din «motpart» når delingen skal skje. 

– Da er det greit å ha en samlivsavtale og gjerne et testament på plass. De fleste som ber om min hjelp har kun døden for øye, men avtalen får samme virkning når samboerne går fra hverandre så da er de dekket. 

Barnløse har heller ingen arverett etter hverandre, i slike tilfeller vil alt gå til avdødes slekt. Har dere felles barn arver dere kun 4G etter hverandre, altså kr 353.000 – uansett hvor rik avdøde var. Alle etablerte samboere bør derfor ha testament. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer