<strong>PÅVIRKER MATVALGENE DINE:</strong> Forskning viser at drikken vi velger til visse typer mat påvirkes av hvilke vaner vi er vant til. Fet, sukkerholdig og kaloririk mat forbindes oftere med brus, og du spiser mer grønnsaker med vann på bordet.  Foto: colourbox.com
PÅVIRKER MATVALGENE DINE: Forskning viser at drikken vi velger til visse typer mat påvirkes av hvilke vaner vi er vant til. Fet, sukkerholdig og kaloririk mat forbindes oftere med brus, og du spiser mer grønnsaker med vann på bordet. Foto: colourbox.com Vis mer

Vann

Derfor bør du alltid drikke vann til maten

Det kan gjøre at du tar sunnere valg på kostholdsfronten.

Publisert
Sist oppdatert
Ny forskning konkluderer med at vann kan endre matvanene våre.

Forskere ved University of Oregon og Michigan State University har gjort flere undersøkelser blant unge voksne og barn, for å finne om det har noe å si hva slags drikke vi velger til maten.

De så også på forholdet mellom ulike drikker og grønnsaksspising. Resultatene ble gjengitt i tidsskriftet Appetite, skriver ScienceDaily.com.

De eldste deltakerne i undersøkelsen likte best kombinasjonen brus servert til salt og kaloririk mat, enn til brus og grønnsaker. Førskolebarna spiste mer rå grønnsaker når de drakk vann, enn når de fikk gulrøtter og paprika sammen med sukkerholdig drikke.

LES OGSÅ: Drikk vann sakte når du er tørst

Mot fedmeepidemien

Forsker T. Bettina Cornwell fra University of Oregon sier at smakspreferansene våre påvirkes sterkt av gjentatt eksponering for bestemte matvarer og drikkevarer.

– Dette starter tidlig, med mat servert hjemme, og med typiske matvarekombinasjoner på restaurantmenyer. Vår enkle anbefaling er å servere vann til alle måltider. Restauranter burde alltid servere vann til barnemenyer, sier Cornwell.

– Å servere vann til maten kan være en enkel og effektiv forandring i kampen mot fedmeepidemien, sier Anna R. McAlister ved Michigan State University.

LES OGSÅ: Seks grunner til å drikke vann akkurat nå

Usunne assosiasjoner

Helt fra de er små, lærer barn å assosiere søt, kaloririk drikke med salt, fet og kaloririk mat som pommes frites og lignende.

Ifølge forskerne er forkjærligheten for den usunne smakskomboen kulturelt betinget, og dersom man merker at drikken på bordet har noe å si for grønnsaksinntaket til de rundt bordet, bør man vurdere vann i stedet.

Man skal også se opp for dehydrering. Det kan ofte føles som et sug etter noe søtt, noe som forsterker problemet.

Tidligere har forskerne funnet ut at barns forkjærlighet for salt, sukker og fett, sammenfalt med deres kunnskap om fast food og forskjellige brustyper.

– Det viser at matvaner i barneårene kan påvirke valgene våre senere i livet, sier McAlister.

LES OGSÅ: - Du kan kutte litt, men ikke alt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer