Egg

Derfor bør du alltid ha egg i kjøleskapet

- Sunt, godt og kan brukes til så mangt, sier eksperten.

EGG: Visste du at egg fint kan spises et par uker etter de har gått ut på dato?   Foto: Georgi Nachev - Fotolia
EGG: Visste du at egg fint kan spises et par uker etter de har gått ut på dato? Foto: Georgi Nachev - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Egg er en sunn matvare som er godt likt av de aller fleste.

I tillegg til å smake utrolig godt, er også frokostfavoritten en god og billig kilde til viktige næringsstoffer kroppen vår er avhengig av for å fungere.  

- Egg inneholder mange næringsstoffer, og har et høyt innhold av vitamin D, vitamin E, selen, fosfor og B-vitaminene B12, B2 og folat. Egg inneholder også vitamin A og jern, forteller Terese Glemminge Arnesen, som er ernæringsfysiolog hos Opplysningskontoret for Meieriprodukter, til KK.no.

Det finnes altså mange gode grunner til å spise egg, men hvordan er det egentlig med egg som har gått ut på dato? Kan vi spise dem?

LES OGSÅ: Så mange egg kan du faktisk spise

Kan spises lenge etter datostemplingen

Er du en av dem som kaster eggene så fort de har passert holdbarhetsdatoen på kartongen? Da gjør du en stor tabbe, da du kaster fullt brukbar mat.

Ifølge datostemplingen har egg en holdbarhet på 28 dager, men det skyldes et europeisk regelverk. Glemminge Arnesen forteller at norske egg holder seg friske og like gode mye lengre enn det datostemplingen sier.

- Man kan fint spise egg som har gått ut på dato, da de er holdbare i uker og kanskje til og med måneder etter holdbarhetsdatoen – i alle fall hvis de oppbevares kaldt.

Hvordan kan man vite om et egg er dårlig eller ikke?

- Eggets innhold skrumper litt inn når det blir gammelt, men det kan fortsatt brukes så lenge det ikke lukter dårlig - råtne egg kjenner man på lukten, og disse må kastes.

UTGÅTT PÅ DATO: Så lenge eggene ikke lukter råttent kan du fint bruke dem i matlagingen.  Foto: bit24 - Fotolia
UTGÅTT PÅ DATO: Så lenge eggene ikke lukter råttent kan du fint bruke dem i matlagingen. Foto: bit24 - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Nå bør du starte dagen med egg

Kjempegodt til alle måltider

Det kan være vanskelig å få brukt opp hele pakken med egg innen den blir dårlig, og det spesielt hvis man mangler litt inspirasjon på kjøkkenet.

Glemminge Arnesen forteller at det er masse godt du kan lage med egg både til frokost, lunsj og middag – og ikke trenger det å være vanskelig heller.

- Til frokost og lunsj egner egg seg kjempegodt i både omeletter og pannekaker. Disse kan du fylle med for eksempel ost og skinke, eller cottage cheese og grønnsaker dersom du ønsker et mektigere måltid.

- Til middag synes jeg det smaker helt nydelig med pai og fiskegrateng, som begge inneholder egg. Kombinerer du egg og melk i matlagingen får du i tillegg i deg kalsium, proteiner, fosfor, jod og B-vitaminer fra melk, samt eggets mange næringsstoffer, forteller hun.  

Jeanette Roede, som er konseptsjef i Grete Roede AS, forteller til KK.no at du i tillegg til de vanlige variantene, som omelett, speilegg, kokt egg og egg i salter, kan du lage en supergod rett hun har lært å lage.

- Stek tomat, basilikum og andre valgfrie grønnsaker i en panne og dryss litt krydderurter over. Ha så egg oppi i blandingen og lag eggerøre slik at ingrediensene binder seg sammen. Da får du et måltid med kjempegode smaker.

DESSERT: Usikker på hvordan du skal få brukt opp eggene? Hva med å lage en skikkelig god dessert.  Foto: marylooo - Fotolia
DESSERT: Usikker på hvordan du skal få brukt opp eggene? Hva med å lage en skikkelig god dessert. Foto: marylooo - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Slik hardkoker du egg i ovnen

Gjør desserten luftig

Videre forteller hun at egg også passer ypperlig i forskjellige desserter.

- Egg, særlig eggehviten, er med å gjøre desserter luftige, samtidig som det gir utrolig god smak. Det er for eksempel kjempegodt å lage sine egne kokosboller eller pavlova hvor man lager marengs av eggehviter. Pisket egg gir mye volum og med kun litt sukker, får man mye søtt for kaloriene.

- Man kan også bruke egg i hjemmelaget iskrem, og styre hvor kaloririk iskremen skal være. Det er lett å lage noe godt med egg, og det uten at det blir altfor kaloririkt, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer