SKYLL BÆRENE GODT: Det er ikke bare viktig for å bli kvitt sprøytemidler, men minst like viktig for å bli kvitt parasitter, bakterier og virus som kan ha fulgt med fra høstingen.  Foto: Andy Dean - Fotolia
SKYLL BÆRENE GODT: Det er ikke bare viktig for å bli kvitt sprøytemidler, men minst like viktig for å bli kvitt parasitter, bakterier og virus som kan ha fulgt med fra høstingen. Foto: Andy Dean - Fotolia Vis mer

Mat

Derfor bør du alltid vaske jordbærene

Og det er ikke bare på grunn av sprøytemiddelrester.

Publisert

Jordbær er en av sommerens store favoritter. Og ikke bare smaker det godt, men det er også bra for helsen din. Faktisk må du gjerne spise opp mot et halvt kilo om dagen!

Et regelmessig inntak av jordbær kan nemlig forhindre kreft og for tidlig aldring.

Nye undersøkelser viser imidlertid at de røde, søte bærene er sprøytet med en hel rekke sprøytemidler, skriver Forskning.no.

LES OGSÅ: Derfor bør du ha okra på menyen

Inneholder 30 ulike sprøytemidler

Rapporten - som er utført av Bioforsk, viser at 95 prosent av de norske jordbærne vi koser oss med gjennom sommeren er sprøytet med plantevernmidler.

Plantevernmidlene er kjemiske forbindelser som blir brukt for å holde insekter, gnagere, sopp og ugress unna avlingene.

Norske helsemyndigheter sier at tillatte nivåer av sprøytemiddelrester i mat ikke utgjør noen helsefare for oss, men det er likevel lurt å skylle godt.  Foto: natasnow - Fotolia
Norske helsemyndigheter sier at tillatte nivåer av sprøytemiddelrester i mat ikke utgjør noen helsefare for oss, men det er likevel lurt å skylle godt. Foto: natasnow - Fotolia Vis mer

Ifølge Verdens Helseorgnasisasjon (WHO) er disse av natur giftige for andre organismer - inkludert mennesker. Norske helsemyndigheter sier imidlertid at tillatte nivåer av sprøytemiddelrester i mat ikke utgjør noen helsefare for oss.

- Det er viktig å huske på at det påvises veldig lave restnivåer av plantevernmidler i jordbær, forteller Birgitte Lyrån i Mattilsynet, seksjon for planter og vegetabilsk mat.

Likevel er jordbær en av matvarene som er aller mest sprøytet her i landet.

I Norge er det tillatt med bruk av 30 ulike sprøytemidler i produksjonen av bær. Undersøkelser Mattilsynet har utført viser at ikke alle midlene blir brukt under produksjon, men at det varierer ut i fra avling, klima og lokale åkerforhold.

Det er er gjort funn av syv forskjellige stoffer på bær, der to av dem er hyppigst brukt.

I utlandet - hvor det er andre regler for dette, er det som regel mer, samt andre plantevernmidler. Dersom du ikke velger økologisk - som skal være fritt for sprøytemidler, gjelder det derfor å se etter norske bær.

LES OGSÅ: Har du blitt bitt av kesam-basillen?

Vask alltid bær, frukt og grønnsaker

Selv om det er veldig lave nivåer av rester fra plantevernmidlene på jordbær i Norge, er det alltid lurt å vaske dem - samt annen frukt og grønt.

Og det er ikke bare fordi de er sprøytet.

- Skylling av bær og frukt handler først og fremst om å få bort bakterier, virus og parasitter. Selv om frukten, bærene eller grønnsakene ser rene og pene ut, kan det være bakterier, virus og parasitter på dem, forteller Lyrås.

SKYLL GODT: Ifølge eksperten er det ikke plantevernmidlene som er hovedårsaken til at du skal skylle jordbærene, men eventuelle bakterier, parasitter og virus som kan ha fulgt med fra åkeren.  Foto: angiolina - Fotolia
SKYLL GODT: Ifølge eksperten er det ikke plantevernmidlene som er hovedårsaken til at du skal skylle jordbærene, men eventuelle bakterier, parasitter og virus som kan ha fulgt med fra åkeren. Foto: angiolina - Fotolia Vis mer

Disse kan komme fra fra vanningsvann, dyr i åkeren eller dårlig håndhygiene ved høsting, og ved å vaske dem reduserer du risikoen for å bli syk av smittestoffer.

Og alt som skal til for å bli kvitt stoffene, er en runde under iskaldt vann.

- Hvis bærene skylles godt vil eventuelle stoffer som sitter på overflaten av bærene forsvinne. Dersom en forbruker vil være 100 prosent sikker på ikke å få i seg rester av plantevernmidler kan de velge økologiske produkter, sier Lyrås.

På grunn av ulike reglementer er det - som nevnt over, ekstra viktig å skylle bær, frukt og grønnsaker når de du kjøper ikke er norske.

- Frukt, bær og grønnsaker fra varmere land kan utgjøre en større risiko pga. klima, liten tilgang på rent vanningsvann, bruk av naturgjødsel og gjerne mange små uavhengige produsenter med mangelfull kunnskap om hygienisk produksjon.

LES OGSÅ: Slik holder bærene seg lenger

Ingen grunn til å droppe jordbærene

Lyrås understreker imidlertid at det ikke er noen grunn til at forbrukere trenger å bekymre seg når de spiser jordbær eller annen frukt og grønnsaker på markedet.

- Overvåking viser at rester av plantevernmidler på det norske markedet generelt er lavt.

Og med tanke på det høye antioksidantinnholdet i jordbær, er det mange grunner til å spise masse røde, søte bær gjennom sommeren.

SPIS JORDBÆR: De er proppfulle av antioksidanter og tidligere studier har blant annet vist at det er bra for hjertehelsen.  Foto: Brent Hofacker - Fotolia
SPIS JORDBÆR: De er proppfulle av antioksidanter og tidligere studier har blant annet vist at det er bra for hjertehelsen. Foto: Brent Hofacker - Fotolia Vis mer

For tiden blir det faktisk gjennomført studier ved Florida State University som ser om jordbær kan bidra til å senke blodtrykket, skriver Daily Mail. Resultatene er foreløpig ikke klare, men med tanke på de positive effektene som allerede er oppdaget ved antioksidanter og hjertehelse, ser det lovende ut.

Høyt blodtrykk er en av de største helserisikoene i verden - og et stort problem i Norge. 

Det er faktisk så alvorlig at ekspertene antar at omtrent én av ti personer har et såpass høyt blodtrykk at de burde vært hos legen.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer