Sukkerfri Saft

Derfor bør du begrense inntaket av sukkerfri saft

Inneholder ikke sukker, men kan likevel gi omfattende og kostbare skader på tennene.

SUKKERFRI SAFT: Det er riktignok et godt alternativ til de sukkerholdige variantene - ikke minst sukkerholdig brus, men den lave pH-verdien gjør likevel at drikken ikke er bra for tennene dine. Foto: Václav Mach - Fotolia
SUKKERFRI SAFT: Det er riktignok et godt alternativ til de sukkerholdige variantene - ikke minst sukkerholdig brus, men den lave pH-verdien gjør likevel at drikken ikke er bra for tennene dine. Foto: Václav Mach - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange av oss velger lettprodukter for å spare kalorier - også når det gjelder drikke. 

Men, det vi ofte glemmer å tenke på oppi hele denne debatten om sukker versus søtningsstoffer, er hva slags effekt væsken du drikker har på tennene dine. 

Det er jo en kjent sak at sukker ikke er særlig gunstig, men visste du at også drikker av det sukkerfrie slaget kan være dårlig nytt for perleraden?

LES OGSÅ: Så mye søtt kan du spise

Et utbredt problem blant nordmenn

- Sukkerfri saft vil påvirke tennene på lik linje med sukkerholdig saft når det kommer til syreskader på tennene, forteller tannpleier Renate Nylund Derås til KK.no. 

Det skyldes i hovedsak surhetsgraden på saften - også kalt pH-verdien. 

- Saft - som har en pH-verdi på 3,2, er riktignok ingen versting sammenlignet med cola, som  har en pH-verdi på 2,6, men alt som har en pH-verdi under 4,5 vil løse opp emaljen og øke faren for syreskader, sier Derås. 

ØKENDE PROBLEM: Syreskader er i ferd med å bli et økende problem i Norge - spesielt blant ungdommer. Faktisk viser en studie blant ungdom i Oslo at hver tredje person hadde problemer med syreskader. Foto: Thinkstock
ØKENDE PROBLEM: Syreskader er i ferd med å bli et økende problem i Norge - spesielt blant ungdommer. Faktisk viser en studie blant ungdom i Oslo at hver tredje person hadde problemer med syreskader. Foto: Thinkstock Vis mer

Hun forklarer at syreskader er i ferd med å bli svært utbredt i befolkningen - særlig blant ungdom. En klinisk undersøkelse utført blant 18-åringer i Oslo viser at hver tredje 18-åring i hovedstaden har syreskader på tennene. 

- Det første tegnet på syreskadet er groper i tyggeknutene i jekslene, spesielt i underkjeven. I tillegg blir emaljen tynnere, slik at biter i tyggekanten på tennene lett kan knekke av.

Det er ikke alltid så lett å oppdage disse skadene selv, men du kan kjenne det i form av ising når du drikker noe varmt eller kaldt. Eventuelt vil en tannlege eller tannpleier oppdage det under en kontroll. 

LES OGSÅ: Det du faktisk bør vite om antibiotika

Kan gi dyre og omfattende skader

Sukkerfri saft er heller ikke den eneste årsaken til syreskader. Også juice kan skade tennene, og derfor er det lurt å begrense inntaket av dette også - spesielt hvis du snart skal ta tannpussen.

Og du bør faktisk ta grep allerede nå. Syreskader kan på lang gi omfattende skader som kan ende opp med å koste dyrt å rette opp. 

- Når tennene utsettes mye for syre, kan det føre til at emaljen etser bort. Dette kalles syreskader - eller erosjoner på fagspråket. Hvis skadene er store, må tannlegen erstatte den tapte tannsubstansen med plastfyllinger og kroner, forklarer Derås. 

Men hva ligger egentlig i at tennene utsettes for mye syre?

- Et normalt inntak av saft - hvor du kun drikker det til måltider, vil ikke utgjøre stor fare for tennene våre, men hvis du til stadighet småspiser/-drikker, vil munnen og tennene være under et konstant syreangrep, og det er da faren for syreskader øker.

Dersom du begrenser inntaket til ett måltid, vil imidlertid spyttet i munnen bidra til å nøytralisere syreangrepet i løpet av 30-60 minutter. 

Det er likevel sukkerholdig brus som er det absolutt verste når det kommer til drikke og skader på tennene. Vanlig brus har en lav pH-verdi og inneholder sukker, som i tillegg bidrar til hull i tennene. 

Derås kan fortelle at en undersøkelse fra 2011 viste at nordmenn i gjennomsnitt drikker 500 millioner liter brus i året - som tilsvarer nesten 100 liter per person i året

VERSTINGEN: Den desidert verste drikken for tennene dine er uten tvil sukkerholdig cola. Ikke bare har den en enda lavere pH-verdi enn saft, men den er også proppet med sukker. Foto: martiapunts - Fotolia
VERSTINGEN: Den desidert verste drikken for tennene dine er uten tvil sukkerholdig cola. Ikke bare har den en enda lavere pH-verdi enn saft, men den er også proppet med sukker. Foto: martiapunts - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Derfor bør du drikke te hver dag

Slik kan du begrense skadene

Den beste løsningen for å begrense skadene på tennene og forebygge skader i fremtiden, er naturligvis å begrense inntaket, men det finnes også noen andre gode råd. 

Som nevnt over, er det ikke nødvendigivs hvor mye sukkerfri saft du inntar som er avgjørende, men hvor ofte - ettersom det avgjør hvor lenge syreangrepet pågår. 

- Smådrikking gjør at tennene blir utsatt for syre gjennom hele dagen. Ikke ha en flaske med skrukork, men skjenk deg et glass og drikk det over en kort periode, sier Derås. 

- Hvis ikke du begrenser inntaket kan det være en god idé å skylle med fluorskyll flere ganger om dagen. Fluor vil hjelpe spyttet å nøytralisere syreangrepet. I tillegg kan det hjelpe å drikke et glass melk eller skylle munnen med vann. 

Melk vil i likhet med fluor bidra til å nøytralisere syren, mens vann skyller bort noe av syren.

- I tillegg blir god tannhygiene essensielt. Rengjøring mellom tennene med tanntråd hver kveld og grundig tannpuss to ganger om dagen med fluortannkrem, sier tannpleieren. 

LES OGSÅ: Spis deg til et hvitere smil

10 tips for å unngå syreskader på tennene

 • Unngå overdrevent inntak av sitrusfrukter og sure drikker. Drikk vann som tørstedrikk.
 • Unngå å fruktjuice, kullsyreholdig og sure drikke mellom måltider og rett før sengetid.
 • Drikk melk, vann eller te i stedet for fruktjuice og kullsyreholdige, sure drikker.
 • Unngå å småspise eller smådrikke hele dagen. Dette gjelder også light-produkter.
 • Bruk sugerør. Da vil ikke drikken i like stor grad komme i kontakt med tennene.
 • Skyll med vann etter inntak av sure drikker og frukt.
 • Ikke puss tennene rett etter inntak av sure drikker/mat, eller etter oppkast. Skyll heller med vann eller fluorskylling.
 • Besøk tannlege/tannpleier regelmessig.
 • Bruk en tannkrem med dokumentert effekt mot syreskader, og en myk tannbørste.
 • Bruk fluorskylling eller fluortabletter (2 tabletter á 0,25 mg).

Vær også obs på hvilken pH-verdi maten og drikkene du inntar har. Husk at en pH-verdi lavere enn 5,5 bidrar til skader på tennene.

DRIKK MELK: Melk etter et måltid eller etter at du har drukket saft, vil ikke bare bidra til å skylle vekk syren, men også nøytralisere syreangrepet. Foto: natalyka - Fotolia
DRIKK MELK: Melk etter et måltid eller etter at du har drukket saft, vil ikke bare bidra til å skylle vekk syren, men også nøytralisere syreangrepet. Foto: natalyka - Fotolia Vis mer

 

Her er pH-verdien på en del av versting-drikkene:

(Kilde: Institutt for klinisk odontologi, UiT)

 • Coca cola: 2,6
 • Pepsi: 2,40 
 • Red Bull: 2,60 
 • Pepsi Max: 2,75
 • Kuli Eple: 2,80 
 • Cola light: 2,80 
 • Saft: 3,20 
 • Eplejuice: 3,20
 • Solo: 3,55
 • Nestea Peach: 3,70 
 • Appelsinjuice: 3,70
 • Earl Grey: 5,00
 • Kaffe : 5,50
 • Farris Blå: 5,50 
 • Vann: 6,0
 • Imsdal: 7,10

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer