GLIDEMIDDEL: Blir du ikke ordentlig våt? Da bør du bruke et glidemiddel.  Foto: (c) Gregor Schuster/Photo-AG/Corbis/All Over Press
GLIDEMIDDEL: Blir du ikke ordentlig våt? Da bør du bruke et glidemiddel. Foto: (c) Gregor Schuster/Photo-AG/Corbis/All Over Press Vis mer

Sex

Derfor bør du bruke glidemiddel

- Mange kvinner sliter med å bli ordentlig våte, sier eksperten.

KK.NO: Du og partneren din har vært sammen en god stund, og er nesten hundre prosent lykkelige. Det er bare et problem: du blir ikke ordentlig våt når dere har sex - og dette til tross for at du er skikkelig kåt.

Høres dette ut som ditt tilfelle? Da er du langt fra alene, forteller eksperten.  

LES OGSÅ: Stillingene du garantert vil elske

Mange kvinner sliter med å bli våte

Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, forteller at det slettes ikke er uvanlig at kvinner sliter med å bli ordentlig våte.

- Dette kan for eksempel henge sammen med stress, menssyklus og ikke minst alder. Mange kvinner opplever dette når de kommer litt opp i åra.

- Dette er nemlig en normal utvikling som har med endringer i hormonnivå å gjøre, og trenger altså ikke ha noe med parforholdet å gjøre.

Tror du mange synes det er flaut?

- Det er det nok mange som synes, for det passer jo ikke med idealet om at man skal være «på» og klar hele tiden. Særlig ille er det hvis hun faktisk er kåt, men likevel ikke våt, og partneren tror at hun egentlig ikke er så tent, sier han.

FLAUT: Mange synes det er flaut å ikke bli våt nok under sex.  Foto: WavebreakMediaMicro - Fotolia
FLAUT: Mange synes det er flaut å ikke bli våt nok under sex. Foto: WavebreakMediaMicro - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Derfor bør dere ha morgensex

Ikke bra å ha «tørr» sex

Dersom du har problemer med å bli våt, anbefaler Kjøs deg å ikke ha såkalt «tørr» sex. Dette kan nemlig være ødeleggende for sexlivet ditt i lengden.

- «Tørr» sex er sjelden særlig godt, ikke for noen av partene, så det er uheldig, særlig fordi man da begynner å forbinde sex med noe som blir vondt, vanskelig og kanskje pinlig.

- Frykten for at det skal gå dårlig gir et stress som i seg selv øker faren for at det skal gå dårlig. Både kåthet og våthet kan utebli hvis du er stresset og bekymret, sier Kjøs.

Videre forteller han at tørrhet kan sammenliknes med impotens hos menn.

- Det blir verre av at man blir redd for at det skal skje, og da skjer det, og så blir det enda verre neste gang, forklarer han.

GLIDEMIDDEL: Et glidemiddel kan ha en positiv effekt på sexlivet deres.  Foto: Igor Mojzes - Fotolia
GLIDEMIDDEL: Et glidemiddel kan ha en positiv effekt på sexlivet deres. Foto: Igor Mojzes - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Har han sluttet å ta initiativ til sex?

Bedre sex med glidemiddel

EKSPERTEN: Peder Kjøs.  Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr
EKSPERTEN: Peder Kjøs. Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr Vis mer

Heldigvis trenger ikke problemet å resultere i sex-stopp. Løsningen er nemlig noe så enkelt som å gå til innkjøp av et glidemiddel.  

- Ut fra de enorme mengdene glidemiddel som selges, kan man nesten garantere at dette har en positiv effekt! Det er veldig vanlig å bruke glidemiddel, enten hver gang eller av og til.

Noen merker for eksempel at det er ulikt hvor våte de blir ulike steder i menssyklusen, og da er det uproblematisk å bruke glidemiddel på de litt mindre våte dagene.

Videre forteller han at det også er mange som synes glidemiddel er turn-on i seg selv. Noen par smører hverandre inn og har stor glede av det, som en viktig del av forspillet.

- Når man gjør dette sammen, i stedet for at kvinnen liksom lurer seg til det, er det enda en ting mindre å bekymre seg for. Og ved analsex er det en nødvendighet, siden vi ikke har de samme slimhinnene i rumpa.

Kan kvinner få orgasme lettere hvis de bruke glidemiddel?

- Jeg har ikke hørt noe om dette, men det er klart at hvis du vanligvis er litt for lite våt, vil det være mye bedre å ha sex med glidemiddel – og da blir det også lettere å få orgasme. Det er overhode ikke lett å komme hvis det gjør vondt å ha seg, det sier vel seg selv.