Krydder

Derfor bør du bruke korianderolje i maten

Ny forskning viser at oljen dreper bakterier, hindrer sykdom og behandler infeksjoner.

GANSKE MAGISK: Korianderolje har bakteriedrepende egenskaper. Foto: Pawel Kryj
GANSKE MAGISK: Korianderolje har bakteriedrepende egenskaper. Foto: Pawel Kryj Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Koriander er en av de vanligste krydderurtene vi har i dag, og er kjent for å sette sterk smak og lukt på ulike matretter.

I tillegg til å være uunnværlig i det meksikanske og asiatiske kjøkken, inneholder også koriander en rekke sunne næringsstoffer, som vitamin A i form av betakaroten, vitamin C, vitamin E og B-vitaminet folat.

Det er imidlertid ikke bare selve planten som er sunn og næringsrik.

LES OGSÅ: Næringsstoffene du ikke bør glemme

Dreper bakterier

Ny forskning har nemlig vist at korianderolje, som er en olje som lages av frøene fra planten, kan ha en svært positiv effekt i matlaging.

Forskere ved University of Beira Interior, i Portugal, gjennomførte nylig en serie tester, hvor resultatene viste at oljen fra korianderfrøene er giftig for flere typer skadelige bakterier.

Ifølge studieleder Fernanda Domingues vil det å bruke oljen i matlaging og medisiner kunne hindre matbåren sykdom, og til og med behandle antibiotika-resistente infeksjoner, skriver Forskning.no (ekstern lenke).

Domingues og teamet hennes testet korianderoljen mot 12 bakterietyper, inkludert Escherichia coli, Salmonella enterica, Bacillus cereus og meticillin-resistente Staphylococcus aureus (MRSA).

Alle viste redusert vekst, og de fleste bakteriene ble drept, i oppløsning med 1,6 prosent korianderolje eller mindre.

- Korianderolje skader membranen som omgir bakteriecellene, noe som fører til at de dør, er blant det Domingues uttaler i forbindelse med studien.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise mer persille

Brukt som «naturmedisin»

At korianderolje har helsefordeler er imidlertid ikke noe helt nytt.

Ifølge en pressemelding fra Society for General Microbiology (ekstern lenke) har oljen nemlig blitt brukt av mennesker i flere århundrer, blant annet til smertelindring, lindring av krampe og brekninger, mot kvalme, for fordøyelsen, og mot soppinfeksjoner.

I tillegg kan korianderolje motvirke dårlig ånde og vond kroppslukt, og én teskje av oljen kan også dempe luftsmerter.

Korianderolje kan kjøpes i noen helsekostforretninger og grønnsaksforretninger. Eventuelt kan du også prøve å lage din egen. Her er en enkel oppskrift fra Dinmat.no (ekstern lenke) :

Ingredienser:
2 dl solsikkeolje
100 g frisk koriander
 • Bruk nøytral olje som solsikkeolje eller maisolje. Velger du olivenolje, stivner den i kjøleskapet og må stå framme en stund før bruk.
 • Ha koriander i blender (hurtigmikser). Hell på olje i en stråle. Kjør glatt i 2 minutter til oljen er skarpt grønn. Hell over i kasserolle. La koke i 20 sekunder. Sil. Avkjøl.
 • Oljen kan oppbevares på tett flaske i kjøleskap opptil flere uker.

  LES OGSÅ: Krydder gjør maten sunnere

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer