BRUK NOK KREM: Benytt enhver anledning til å gi hendene dine sårt trengt fukt og pleie i vinter. Her er det ingen grunn til å være sparsommelig – du trenger mer krem enn du tror, sier hudlegen.  Foto: All Over Press
BRUK NOK KREM: Benytt enhver anledning til å gi hendene dine sårt trengt fukt og pleie i vinter. Her er det ingen grunn til å være sparsommelig – du trenger mer krem enn du tror, sier hudlegen. Foto: All Over PressVis mer

Håndkrem

Derfor bør du bruke litt mer håndkrem

Du trenger sannsynligvis mer krem enn du tror for å unngå tørre, sprukne vinterhender.

Det er liten tvil om at mange av oss bruker mye tid og penger på å ta vare på huden i ansiktet. Vi skrubber og peeler, smører og renser, tar masker og kurer, sminker og styrer.

Men hvor mye tid bruker du egentlig på hendene dine?

Bitende kuldegrader og tørr luft gjør hendene spesielt utsatt for uttørking og sårhet nå om vinteren.

LES OGSÅ: Derfor bør håndkremen din ha solfaktor

Holder hendene unge

I verste fall blir hendene så tørre og såre at huden sprekker og blør. De kan fort bli både tørre, misfargede og rynkete, og dermed få deg til å se eldre ut enn du egentlig er.

Heldigvis er det ting du kan gjøre for å holde hendene unge. En av disse tingene er nettopp å smøre dem jevnlig med en god håndkrem.

KK.no TESTER: Her er den beste håndkremen

Vinteren er verst

Hudlege Kjetil Guldbakke, som er en av ekspertene på Lommelegen.no, forklarer hva som skjer når du opplever tørr hud, det som på fagspråket kalles xerose:

– Det er flere faktorer som er medvirkende til at huden blir tørr. Kulde og lav luftfuktighet er medvirkende faktorer om vinteren, sier han:

– Overdreven bruk av såpe, håndvask og arvelige faktorer er også medvirkende.

Ole Martin Rørdam, hudlege på Dermatologi.no oppsummerer hvorfor huden blir tørrere om vinteren:

– Man produserer mindre svette og talg på grunn av kulden, sier han.

Slik unngår du tørr hud

Du bør derfor bruke en god fuktighetskrem oftere, aller helst mens huden fortsatt er fuktig.

– Er du plaget med tørr hud er det viktig å bruke rikelig med fuktighetskrem. En vanlig feil vi ser er at man bruker for lite av fuktighetskremen, sier Guldbakke.

Hudlege Rørdam sier du må tilføre huden fuktighet for å unngå at den tørker ut – så enkelt er det faktisk.

– Bruk en god fuktighetskrem og badeolje eller dusjolje, foreslår han.

Også han bekrefter at mange nok bruker for lite krem.

– Det stemmer nok. De fleste liker ikke den klissete følelsen kremer av til gir. Sørg derfor å kjøpe en krem du liker og faktisk bruker. Blir den stående hylla har den liten nytte, sier han.

Håndkrem er med andre ord ikke et produkt du bør være sparsommelig med. Benytt heller enhver anledning til å gi huden din fukten den så sårt trenger nå om vinteren.

Ha alltid en krem i veska og smør hendene mens du sitter på bussen eller toget, står i kø i butikken eller venter på tur på postkontoret. Ha en håndkrem ved siden av godstolen, så du kan smøre deg mens du ser på tv.

Å smøre inn hendene bør også være noe av det siste du gjør før du legger deg. Bruk gjerne en ekstra fet og kraftig håndkrem om natta, så får den god tid til å trekke inn i huden mens du sover.

Guldbakke anbefaler deg også å sjekke ingrediensene på håndkremen din.

– Kremer med karbamid og propylenglykol kan øke hudens evne til å holde på fuktighet.

LES OGSÅ: Hanskene vi elsker nå

Hjelper det ikke?

Men selv om du er flink til å smøre deg med håndkrem er det ikke sikkert det er nok for å få bukt med problemet.

– Hvis en vanlig fuktighetskrem ikke er tilstrekkelig, og du er plaget med utslett, kløe og sprekker, er det tilrådelig å la en lege vurdere huden – gjerne en hudlege, sier
Guldbakke:

– En hudlege vil vurdere om det foreligger en grunnlidelse som er medvirkende til symptomene. Hos enkelte kan det være aktuelt å utrede med såkalt lappetesting med tanke på kontaktallergener. De fleste tilfeller av tørr hud er dog irrritative og skyldes ikke allergi.

LES OGSÅ: Dette er det verste for huden din nå

Kan være tegn på sykdom

Han forklarer videre at hudens evne til å holde på fuktighet reduseres med alderen.

– Noen er disponert for tørr hud, og har en hudsykdom som bidrar til tørrhet og håndeksem. Vanligst er atopisk eksem og psoriasis, sier Guldbakke.

Han anbefaler deg å lese mer om håndeksem på Dermatologi.no.

Hvis du har en hudlidelse som eksem og psoriasis, vil bruk av kremer som kortisonkremer, protopic og elidel på resept kunne vurderes. Da kan også lysbehandling og tablettbehandlinger være aktuelt, forklarer han.

LES OGSÅ: Slik holder du hendene dine unge

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: