Mynte

Derfor bør du bruke mynte

Smart smaksbombe med masse bra bivirkninger.

DEILIG OG NYTTIG: Mynten lukter og smaker herlig, men er også en nyttig urt å ha på kjøkkenet. Foto: Colourbox
DEILIG OG NYTTIG: Mynten lukter og smaker herlig, men er også en nyttig urt å ha på kjøkkenet. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er vel ingen som ikke liker mintsmak. Og derfor er det heller ingen god grunn til IKKE å ha frisk mynte som fast inventar på kjøkkenet. Det samme gjelder forresten naturellyoghurten.

Og før du sporer av og begynner å dagdrømme om mintsjokolade og annet snask, skal du vite at mynte ikke bare egner seg som smakstilsetning av sjokolade og desserter. Mynten kan nemlig brukes både til det ene og det andre, og har en rekke gunstige helseeffekter.

Først litt om mynten. Det finnes mange varianter av mynte, som opprinnelig kommer fra Middelhavet. Vi kan nevne peppermynte, eplemynte og grønnmynte. Den inneholder dessuten både vitamin A, C og magnesium.

Du kan fint smakssette mynteteen med sitron, honning eller ingefær.  Foto: Colourbox
Du kan fint smakssette mynteteen med sitron, honning eller ingefær. Foto: Colourbox Vis mer

Bra for fordøyelsen

Ved å ha friske mynteblader i en kopp kokende vann lager du din egen, friske mynte-te. (Spesielt lekkert om du har en kopp av glass, og lar bladstengene være hele.) Mynte-te har en gunstig effekt på fordøyelsen, og skal hjelpe mot oppblåsthet. Derfor er det supert å ta seg en kopp etter middag.Mynte-teen trenger ikke være varm, heller. Du kan la noen mynteblader trekke i litt kokende vann, og så ha i litt honning eller sukker om du vil, og så fylle på med kaldt vann og isbiter. Da får du din egenkomponerte mynte-iste, som passer fint på varme dager.

LES OGSÅ: Ta en mini-detox

Tygg for god ånde

Mynte er en populær ingrediens i tyggis og pastiller, og det er fordi den gir god smak og frisk pust. Du kan imidlertid like gjerne tygge myntebladene etter et måltid, for å få god ånde.

Gni for hvitere tenner

Et kjerringråd går ut på å tygge og gni mynteblader på tennene for å gjøre dem hvitere. Mynten skal hjelpe å fjerne flekker fra kaffe og te. Verdt å prøve! Her er flere tips for å få hvitere tenner på naturlig vis.

Lag fine isbiter

Imponer middagsgjestene med isbiter med mynteblader. Ta et blad i hver isbitform, fyll på med vann, og frys.

Ha den i drinken

Veldig mange assosierer mynte med drinken mojito, som mange av oss damer er spesielt glad i. Har du mynte på kjøkkenet kan du servere venninnene dine mojito. Smakssett gjerne med frukt for å gi den en ekstra vri. Du kan også lage en alkoholfri mojito ved å droppe romen.

Her er oppskriften: Del en halv lime, ta en neve mynteblader med stilk og 2 ts sukker og mos med en morter. Ha 4 cl rom i et glass og ha i mynteblandingen. Bland godt. Ha i isbiter, og fyll opp med club soda.

LES OGSÅ: Hvor mye drikker du, egentlig?

Hold den i potte

Mynte i potte, som du kan kjøpe i butikken, trives godt ved kjøkkenvinduet eller på balkongen om sommeren, så lenge den får både sol og skygge. Pass på at jorden holder seg fuktig. Hvis du vil ha en virkelig stor og fin plante, flytter du den i en større potte og fyller på med mer jord. Ikke plant mynte i bed, for den sprer seg som ugress.

Du kan fint fryse mynteblader i en plastpose med luft, eller du kan tørke bladene.

LES OGSÅ: Dette ugresset kan du spise

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer