Sms

Derfor bør du bruke T9

En god grunn til å lære seg å bruke ordlisten på mobilen en gang for alle.

Derfor bør du bruke T9
Publisert
Sist oppdatert
Du har kanskje fått med deg at mange tekstemeldinger kan føre til såkalt sms-tommel? Men ny forskning viser at man også kan pådra seg skader i nakke og armer. Gjett hva denne mobilen kan gjøre

Gal arbeidsstilling

En ny avhandling fra Sahlgrenska akademiet ved universitetet i Gøteborg viser at halvparten av studiedeltakerne kunne vise til vondter i nakken, armene og hendene som følge av sms-skriving. Disse hadde også noen ting til felles – blant annet brukte de bare én tommel når de skrev sms i stedet for to og denne ble derfor overarbeidet, og de satt med hodet fremoverbøyd og uten å avlaste armene. – Begynn å skrive med begge tomlene, og unngå slike arbeidsstillinger – det blir akkurat som man sitter på jobben, sier ergonom Ewa Gustafsson som har skrevet avhandlingen.Ja, vi leser sms-ene hans

Mobilspill enda farligere

Men hvor mange sms-er må man sende for å være i risikosonen? Dette har forskerne problemer med å svare på, men det er ikke bare sms-teknikken som påvirker kroppen, men også mobilspillingen. – Da har man høyere hastighet på tommelbevegelsene også, sier Gustafsson.
 • Avslør ham med mobilen
 • T9 og touchscreen

  Men en anbefaling på generelt grunnlag har ergonomen. Hun oppfordrer til å bruke T9-funksjonen – ordlisten, på mobilene. – Det reduserer antall tastetrykk ettersom telefonen gjør en del av jobbben for deg, sier hun. Hun tror også at touchscreen er bedre for kroppen, selv om hun ikke har forsket på dette. – De andre fingrene, ikke minst pekefingeren, er jo bedre rustet for rask bevegelse – tommelen er i utgangspunktet ment for å skulle gripe gjenstander, sier hun. 56 personer mellom 18 og 26 år deltok i studien som pågikk i ett år og som kontrollerte arbeidsteknikk, tommelbevegelser og muskelaktivitet.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.