<strong>BYTT OFTE:</strong> Dersom du opplever å få urenheter og kviser i ansiktet, så kan det faktisk lønne seg å bytte putetrekk hver uke.  Foto: Getty Images/iStockphoto
BYTT OFTE: Dersom du opplever å få urenheter og kviser i ansiktet, så kan det faktisk lønne seg å bytte putetrekk hver uke. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Velvære

Derfor bør du bytte putetrekk én gang i uka

Sminke, svette og talg setter seg i trekket og tetter porene.

Publisert
Sist oppdatert
Å skifte på sengen kan være noe skikkelig herk. Likevel har de fleste av oss faste rutiner på hvor ofte vi bytter og vasker sengetøyet vårt, og det er få ting som slår det å legge seg i en herlig nyoppredd seng.

Det er imidlertid ikke bare for din egen personlige velvære at det er lurt å skifte sengetøy ofte (helst annenhver uke).

LES OGSÅ: Hvilken farge har soverommet ditt?

Kan føre til urenheter og kviser

Etter hvert som svette og skitt samler seg i laken, dynetrekk og putetrekk, kan det danne seg store mengder bakterier der du hviler hode og kropp om natten, og særlig putetrekket kan bli en «bakteriefest» av uante dimensjoner.

Som KK.no tidligere har skrevet blir hodeputen din fort offer for bruk av hårprodukter, ansiktskremer, selvbruning og sminke, og sammen med varmen fra kropp og hode danner dette et grunnlag for vekst av en rekke ulike bassilusker.

Og selv om disse ikke vil kunne utgjøre noen helsefare, så vil de faktisk kunne øke utviklingen av urenheter og kviser i ansiktshuden din.

LES OGSÅ: Isbittriks hjelper mot kviser

Bør byttes hver ukeHvor ofte bytter du sengetøy?
Ingvild Sætherhaug, som er hudpleier på Afroditeklinikken i Oslo, har tidligere kommet med følgende råd til KK.nos lesere:

– For det første vil jeg anbefale alle jenter der ute til å rense huden grundig før de legger seg. Sminke, svette og talg gror seg raskt inn i putetrekket og lager flekker. I tillegg er dette noe som legger seg oppå stoffet og vil selvfølgelig kunne smitte av neste gang man går og legger seg, har hun uttalt.

Yngre kvinner og menn, særlig de i puberteten, har også høyere talgproduksjon enn de som er eldre, og Sætherhaug anbefaler derfor disse å skite putetrekk ofte.

Ønsker du å unngå kviser fra putetrekket kan det faktisk være lurt å bytte trekket på puta én gang i uka.

– Voksne med tørrere hud kan godt skifte etter en til to uker, har Sæterhaug uttalt.

LES OGSÅ: Derfor bør putetrekket være av silke

Annenhver uke
 
(35%)
Én gang i uken
 
(19%)
Hver fjerde uke
 
(15%)
Hver tredje uke
 
(15%)
Annenhver måned
 
(7%)
Sjelden
 
(3%)
Svært sjelden
 
(3%)
Flere ganger i uken
 
(1%)
Jeg vet ikke
 
(1%)

Så ofte bør du vaske puten

Det er imidlertid ikke bare putetrekket som bør rengjøres regelmessig. Også selve puten har godt av å få seg en vask en gang i blant – gjerne én gang i måneden.

Studier har nemlig vist at hodeputen din kan være utsatt for så mye som 16 ulike former for sopp. I tillegg finnes det flust av midd i den.

Her er Norges Astma- og allergiforbunds tips for å ta knekken på midd i sengetøyet ditt:

• Unngå bruk av kjemikalier som kan inneholde irritanter for å fjerne midden.
• Skift sengetøy hver uke
• Sørg for god utlufting. Romtemperaturen på soverommet bør ligge under 18 ºC.
• Unngå støvsamlere som kosedyr, åpne hyller og heldekkende tepper.
• Det er lurt å la sengen stå uoppredd i noen timer slik at fuktigheten luftes ut fra madrass og sengetøy.
• Hvis man kan holde luftfuktigheten under 40 % RF i tre måneders tid i vinterhalvåret, pleier midden å dø ut.
• Ikke bruk vifteovner eller annet som blåser opp støvet i luften.

LES OGSÅ: Så ofte bør dyna di vaskes

Husk overmadrassen også

Et annet godt tips, hvis du ønsker en ren og deilig seng, er å skifte overmadrassen en gang i blant.

Med tanke på at vi svetter omkring en halv liter per natt, er det også ganske naturlig at denne svetten og skitten setter seg i madrassen du ligger på – ikke bare sengetøy.

- I snitt svetter alle omkring en halv liter i løpet av en natt. Dette tilsvarer omkring 180 liter svette i året, som sirkulerer gjennom madrassen din. Det samler seg også mye døde hudceller. Vi gir fra oss omtrent tre kilo i året. Ettersom disse ikke veier mye, vil tre kilo fylle opp en søppelsekk., har Jørn Pettersen, som er salgssjef i Jensen Norge, tidligere uttalt.

Han anbefaler derfor at du skifter ut overmadrassen én gang i løpet av sengens levetid. Det vil si at du bør bytte den etter 7 til 10 år.

LES OGSÅ: Kreppsengetøy er trendy igjen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer