Hår

Derfor bør du dekke til håret i sola

Sommeren kan slite kraftig på håret, men det finnes gode råd.

BESKYTT HÅRET: En stor solhatt bidrar til å beskytte håret mot sola, men det er ikke det eneste du bør gjøre i sommer. Hvordan du styler håret, hvilke produkter du bruker og når du bruker dem har også mye å si. Foto: Getty Images/Ingram Publishing
BESKYTT HÅRET: En stor solhatt bidrar til å beskytte håret mot sola, men det er ikke det eneste du bør gjøre i sommer. Hvordan du styler håret, hvilke produkter du bruker og når du bruker dem har også mye å si. Foto: Getty Images/Ingram Publishing Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vi er inne i det som kan være en svært tøff årstid for håret ditt. Det utsettes kanskje for sol, saltvann og vind, i tillegg til at det er mye forurensing i lufta ellers.

Mange av oss har også en tendens til å bare måtte få håret vekk fra ansiktet, og hårstrikk sliter - som kjent, mye på håret.

Heldigvis kan du forebygge en del av skadene sommeren (og du) påfører håret ditt.

LES OGSÅ: Slik tar du vare på håret ditt i sommer

BESKYTTELSE: Om du går for å bruke badehette i bassenget, bør du nok putte håret inni den før du hopper i vannet, altså. Foto: All Over Press
BESKYTTELSE: Om du går for å bruke badehette i bassenget, bør du nok putte håret inni den før du hopper i vannet, altså. Foto: All Over Press Vis mer

1. Dekk deg til!

For å beskytte håret, er kanskje det aller beste du kan gjøre å dekke det til. Da beskytter du det mot både sol, vind og forurensing.

Bruk en lekker solhatt eller lær deg turbantrikset for å beskytte håret når du oppholder deg i sola. Du kan også knyte et skjerf eller tørkle rundt håret for å dekke det til.

Dette er dessuten et supert triks hvis du ikke har tid til å vaske håret en dag.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om håret ditt2. Prøv badehette

Om du farger håret, er du ekstra utsatt for skade fra sol, saltvann og klorvann. Sola er farget hårs verste fiende, faktisk.

Og blondiner må i tillegg til slitasje bekymre seg for å få grønt hår. Dette skyldes ofte kopper i vannet, noe som oppstår om du dusjer i vann fra kopperrør, men også klorvann i bassenget kan gi blondt hår grønnskjær.

– Jeg er så redd for å få grønt hår at jeg vasker håret, tar i en god hårkur og samler håret i en badehette før jeg hopper i bassenget, har Lise Holm-Glad, frisør og leder av Defines frisørteam, tidligere fortalt KK.no.

LES OGSÅ: Blond? Da bør du vite dette!

3. Bruk riktig sjampo

– En god rensesjampo kan dempe gul- eller grønnskjær i bleiket hår, har Lene Skaug, frisør hos Clou i Oslo, tidligere forklart.

Bruk rensesjampo med jevne mellomrom. Mye solkrem og andre solbeskyttende produkter, hemningsløs styling før grillfesten eller strandbaren, samt slurving med hårvasken, er ingen vidunderkur for håret. Få hår og hodebunn helt rent, slik at det lettere får nytte av pleieproduktene du har kjøpt inn.

Ser du at fargen begynner å bli i overkant varm, kan du også gjøre den kaldere ved å bruke en lilla sjampo. De lilla pigmentene motvirker de gule pigmentene som oppstår i bleket hår over tid, så om du bleker håret, bør du investere i et slikt produkt med en gang.

LES OGSÅ: Feilen «alle» blondiner gjør

HUSK DETTE: En god hårkur bør brukes minst én gang i uka. Om sommeren kan du gjerne bytte ut balsam med hårkur, bare det er en fuktgivende kur som ikke krever balsam etter bruk. Foto: Getty Images
HUSK DETTE: En god hårkur bør brukes minst én gang i uka. Om sommeren kan du gjerne bytte ut balsam med hårkur, bare det er en fuktgivende kur som ikke krever balsam etter bruk. Foto: Getty Images Vis mer

4. Bruk hårkur

Selv om du ikke går for Holm-Glads superkombo med hårkur og badehette ved bassenget, kan du mer enn gjerne ta i en hårkur og dekke til håret med et silketørkle mens du oppholder deg i sola.

Det er kanskje ikke realistisk for de fleste av oss å gjøre dette før vi går ut i sola, men ikke slurv med kuringen om sommeren likevel. Sliter du med å finne tid, kan du faktisk sove med kur i håret for å få tida til å strekke til.

(Saken fortsetter under bildet.)


LES OGSÅ: 10 ting du bør vite om hår

Tipsene som redder håret ditt fra sommerslitasje:

 • Bytt ut balsamen med hårkur i sommermånedene, eller la hårkuren virke mens du sover.
 • De fleste hårkurer trenger ikke å følges opp med balsam, men det er heller ikke noe i veien for å bruke hårkuren din som stylingprodukt.
 • Skyll alltid håret i ferskvann etter du har badet i salt- eller klorvann.
 • Ikke la deg friste til å bruke saltvann fra sjøen som stylingprodukt. Invester heller i en saltvannsspray beregnet på dette, siden de ikke er så skadelige for håret.
 • Bruk produkter med UV-beskyttelse. Mange sjampoer og balsamer, for eksempel alle fra Defines siste serie, har dette i seg. I tillegg finnes det egne sprayer som beskytter mot solskader.
 • Sørg for at du alltid bruker varmebeskyttende produkter når du føner eller styler håret med varme, enten det er krølltang, rettetang eller varmruller.
 • Vask håret bare når du trenger det – det er slettes ikke sikkert du trenger å vaske håret hver dag. For å unngå at håret blir fort fett, bør du unngå å påføre balsam for nærme hodebunnen. Lær deg hestehaletrikset og påfør balsam bare i hårlengdene.
 • Bruk heller mindre sjampo og vask to ganger, da blir håret renere og luftigere.
 • Varier hvilke sjampoer du bruker, avhengig av hvordan du skal style håret. Du trenger minst to forskjellige sjampoer, råder frisøren.
 • Vent med hårklippen til etter sommeren. Uansett hvor godt du tar vare på håret, vil det slites i de varmeste månedene, så du kan med hell drøye neste stuss til seinsommeren eller høsten.

 • LES OGSÅ: Ta vare på sommerhåret

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer