SENKER RISIKOEN MED 13 PROSENT: Det viste seg at ved å besøke tannlegen regelmessig, kan du redusere risikoen for hjertesykdom med 13 prosent. Foto: Colourbox.com
SENKER RISIKOEN MED 13 PROSENT: Det viste seg at ved å besøke tannlegen regelmessig, kan du redusere risikoen for hjertesykdom med 13 prosent. Foto: Colourbox.com Vis mer

Tannhelse

Derfor bør du dra til tannlegen ofte

Besøket kan senke risikoen for hjertesykdom.

Du har helt sikkert hørt at det er viktig å pusse tenner, bruke tanntråd og gå til tannlegen regelmessig?

Men det finnes mange flere forholdsregler enn dette når det kommer til tannhygiene.

Visste du for eksempel at tannpussen ikke har noen effekt hvis du skyller munnen etterpå? Eller at du ikke skal pusse tenner rett etter et måltid, siden det kan føre til skader på emaljen?

God munn- og tannhygiene er faktisk langt viktigere enn mange tror, og kan ha en stor innvirkning på din generelle helse.

En ny studie viser at hvor ofte du besøker tannlegen faktisk kan påvirke risikoen for hjerte- og karsykdom, skriver Daily Mail (Ekstern lenke).

LES OGSÅ: Slik unngår du rødvinstenner

Så ofte bør du besøke tannlegen

Forskere fra Taiwan så nærmere på pasientjournaler fra mer enn 100.000 voksne over syv år og noterte seg hvor ofte de besøkte tannlegen eller en tannpleier.

Det viste seg at ved å besøke tannlegen regelmessig, kan du redusere risikoen for hjertesykdom med 13 prosent.

Hvis du ikke pusser tenner ordentlig vil det bygge seg opp plakk på tennene, som kan føre til tannkjøttsykdom. Bakterier vil deretter bevege seg inn i blodstrømmen gjennom tannkjøttet, og det blir antatt at dette kan gjøre blodårene betent, som kan utløse hjerteinfarkt eller slag.

Bakteriene kan også bidra til fettavleiringer i blodet (åreforkalkning), som kan føre til hjerteproblemer.

- Man kunne se en større beskyttelse mot hjertesykdom og slag hos de pasientene som besøkte tannlegen eller tannpleieren en gang i året, forteller lederen av studien, Emily Chen, fra Veterans General sykehus i TaiPei.

LES OGSÅ: Dette er «verre» for tennene enn cola

Bakteriene går inn i blodet

Forskerne fant ut at bare ved å besøke tannlegen en gang i året, og få tennene undersøkt og renset, kunne man redusere risikoen for hjertesykdom relativt mye.

- Det er allerede kjent at dårlig munn- og tannhygiene kan være assosiert med mer kjente risikofaktorer for hjertesykdom som røyking og et dårlig kosthold, forteller Natasha Stewart, senior sykepleier ved den britiske foreningen for hjertesykdom, til nettsiden.

Hun understreker hvor viktig det er med god personlig hygiene som en del av en generell sunn livsstil.

- Det er selvfølgelig viktig å holde tennene rene og besøke tannlegen for å ta vare på hjertet ditt, men hvis du virkelig vil redusere risikoen din bør du i tillegg spise en balansert diett, slutte å røyke og mosjonere regelmessig, forteller hun.

LES OGSÅ: Sliter du med vonde blemmer i munnen?

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: