Kaffe

Derfor bør du drikke en kopp kaffe i dag

Har 5 svært positive helseeffekter.

START DAGEN MED KAFFE: Visste du at kaffe har en rekke positive helseeffekter?  Foto: clownbusiness - Fotolia
START DAGEN MED KAFFE: Visste du at kaffe har en rekke positive helseeffekter? Foto: clownbusiness - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Kaffe har som du sikkert vet en unik effekt på morgentrøtte tryner. Men visste du at det er mye annet som er bra med den sorte drikken også - for helsen din? 

Nedenfor finner du en liste over fem av dem!

LES OGSÅ: Så varm bør kaffen din være

1. Positiv effekt på hukommelsen

Kaffe kan bidra til å minske risikoen for Alzheimers og demens. Dette ble gjort klart i en studie som ble utført i Sverige over 20 år. Deltakerne ble fulgt over to tiår hvor inntaket deres av kaffe ble nøye målt.

Deltakerne som drakk fem kopper om dagen reduserte risikoen for å få Alzheimers eller demens med hele 65 prosent.

ALZHEIMERS: Studier har vist at kaffe kan redusere risikoen for Alzheimers.  Foto: volff - Fotolia
ALZHEIMERS: Studier har vist at kaffe kan redusere risikoen for Alzheimers. Foto: volff - Fotolia Vis mer

Forskerne mener det skyldes at kaffe har en betennelsesdempende effekt og blokkerer kolesterol som samler seg opp i hjernen.

2. Reduserer risikoen for depresjon

En større forskningsstudie fra Harvard University konkludererer med at det er 50 prosent mindre sjanse for at en person tar sitt eget liv dersom han eller hun drikker mellom to og fire kopper kaffe om dagen.

Forskere ved Harvard School of Public Health har analysert data fra tre tidligere amerikanske studier, og konkluderer med at kaffe kan fungere like bra mot depresjoner som de mildeste formene for antidepressiva.

Koffein stimulerer sentralnervesystemet og det er derfor forskerne mener at kaffe kan fungere som en mild antidepressiva.

Blant annet så øker koffein frigjøringen av stoffet dopamin i hjernen. Dopamin er på mange måter kroppens eget rusmiddel. Og rusen vi får av stoffer som dopamin kan gi en mild følelse av oppstemthet. Det samme gjelder hormonet serotonin.

REDUSERER RISIKOEN FOR DEPRESJON: Koffein stimulerer sentralnervesystemet og det er derfor forskerne mener at kaffe kan fungere som en mild antidepressiva. Foto: Chris Rout / Alamy/All Over Press
REDUSERER RISIKOEN FOR DEPRESJON: Koffein stimulerer sentralnervesystemet og det er derfor forskerne mener at kaffe kan fungere som en mild antidepressiva. Foto: Chris Rout / Alamy/All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Nyt latten med god samvittighet

3. Motvirker diabetes type 2

Forskning har også vist at kaffe kan spille en viktig rolle i forhold til å redusere risikoen for å rammes av diabetes 2 – og dette gjelder både ved inntak av vanlig og koffeinfri kaffe.

Type 2 diabetes oppstår når kroppen ikke klarer å produsere nok insulin til at den fungerer ordentlig, og undersøkelser har altså vist at noen av komponentene/ekstraktene som finnes i kaffe kan motvirke dette, ved å forhindre insulinproduserende celler fra å bli ødelagt.

En studie gjennomført av forskere i Kina har også avdekket at det er tre komponenter som har denne effekten, og det er koffein, kaffesyre og klorogensyre, skriver forskningsnettstedet Sciencedaily.com.

Det er Kun Huang, forsker ved Huazhong University of Science and Technology Lead, som har ledet studien, som har sett nærmere på effekten av kaffe på diabetes 2.

- Vi fant ut at det er tre komponenter i kaffe som kan reversere den giftige prosessen og som kan forklare hvorfor det å drikke kaffe ofte er knyttet opp lavere risiko for å utvikle diabetes 2, sier forskeren.

DIABETES TYPE 2: En studie viser at både vanlig og koffeinfri kaffe kan redusere risikoen for å då Diabetes type 2.  Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press
DIABETES TYPE 2: En studie viser at både vanlig og koffeinfri kaffe kan redusere risikoen for å då Diabetes type 2. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: PMS-plaget? Da bør du droppe kaffen

4. Holder hjertet sunt

En studie som er gjennomført ved det medisinske senteret Beth Israel Deaconess i Boston, har vist en sammenheng mellom daglig inntak av kaffe og en lavere risiko for hjertesvikt. Og forskerne mener derfor at én til to kopper om dagen kan være nøkkelen til å holde hjertet sunt.

Ved å se på resultatene av fire tidligere studier som involverte nesten 150.000 menn og kvinner, kunne forskerne se at personene som drakk én til to kopper kaffe hver dag hadde 11 prosent mindre sannsynlighet for å utvikle hjertesvikt - i motsetning til de som ikke drakk kaffe.

Forskerne er ikke helt sikre på hvordan kaffe kan redusere risikoen på denne måten, men mener det kan ha noe å gjøre med det faktumet at kaffe også kan redusere risikoen for diabetes og høyt blodtrykk - som øker risikoen for hjertesvikt.

HOLDER HJERTET SUNT: En studie viser at det er en sammenheng mellom daglig inntak av kaffe og en lavere risiko for hjertesvikt.  Foto: Fotolia
HOLDER HJERTET SUNT: En studie viser at det er en sammenheng mellom daglig inntak av kaffe og en lavere risiko for hjertesvikt. Foto: Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Så mye kaffe er det greit å drikke

5. Bra for leveren

Som om ikke dette var nok, så viser en annen studie at kaffe kan ha en positiv effekt på leveren og redusere risikoen for den vanligste formen for leverkreft - hepatocellular carcinoma (HCC), med hele 50 prosent.

Det er forskere ved universitetene Istituto di Ricerche Farmacologiche Mario Negri og Università` degli Studi di Milano i Italia, som står bak disse funnene (Les mer om studien her!).

– Den fordelaktige effekten til kaffe på leverkreft kan skyldes den forebyggende effekten kaffe har på diabetes, en kjent risikofaktor for leverkreft. Eventuelt de fordelaktige effektene kaffe har på skrumplever og leverenzymene, sier Vecchia.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer