Melk

Derfor bør du drikke øl og melk

Inneholder stoff som bekjemper overvekt og gir mer muskler, viser forskning.

ØL OG MELK: Forsking viser at øl og melk innholder et stoff som kan være med på å bekjempe overvekt. Så langt har imidlertid dette kun blitt testet på mus.  Foto: Getty Images/iStockphoto
ØL OG MELK: Forsking viser at øl og melk innholder et stoff som kan være med på å bekjempe overvekt. Så langt har imidlertid dette kun blitt testet på mus. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
De fleste vet at melk er bra for kroppen, og derfor er det ingen grunn til å ha dårlig samvittighet om du nyter ett glass eller to om dagen.

Det samme gjelder kanskje ikke helt for øl, men ny forskning tyder faktisk på at også denne drikken er bedre for helsa enn mange tor.

LES OGSÅ: Fettet du kan fråtse i

Stoff som motvirker overvekt

En ny studie gjennomført av forksere ved Ecole Polytechnique Fédérale i Lausanne, Sveits, har nemlig vist at både øl og melk inneholder et «mirakelmolekyl», eller vitamin, som kan bekjempe overvekt og diabetes, samt gi økt muskelstyrke.

Stoffet/vitaminet, som trolig finnes i andre matvarer også, kan til og med forlenge livet, skriver Daily Mail på sin helsenettside (ekstern lenke).

Vanskelig å finne

Den eneste haken med denne nye vitamintypen, som kalles nikotinamid ribosid (NR), er at den er bitteliten, vanskelig å finne og vanskelige å «lage».

Og ifølge Forskning.no (ekstern lenke) er det bare mus som foreløpig har fått nikotinamid ribosid.

Det fettforbrennende stoffet ga mus spenst og en slank linje, til tross for at de spiste fet kost.

Forskerne påstår likevel at resultatene er imponerende, og at forsøkene på mus viser potensialet til molekylet/vitaminet.

- NR ser ut til å spille en rolle når det gjelder å forhindre overvekt, sier Johan Auwerx ved Ecole Polytechnique Fédérale i forbindelse med studien.

Teamet hans så at mus som spiste en diett med mye fett og som fikk NR regelmessig la på seg mindre – faktisk hele 60 prosent mindre, enn mus som spiste det samme men uten tilskudd av NR.

Musene som fikk tilskudd viste heller ingen tegn til å utvikle diabetes, noe de andre musene gjorde. I tillegg var musene som fikk NR mer utholdende og i bedre form.

LES OGSÅ: Slik forbrenner du flere kalorier når du trener

Mengden kan ikke måles i melk

Så foreløpig vil dessverre hverken melk eller øldrikking alene gi den samme virkningen.

- På dette tidspunktet kan vi ikke en gang måle mengden NR i melk, så lite er det. Det er umulig å vite hvor mye du må drikke for å oppnå noen effekter, sier Auwerx.

Mest sannsynlig må det lages kosttilskudd som inneholder det nye stoffet., skriver Forskning.no.

Studien er publisert i tidsskriftet The Cell (ekstern lenke).

LES OGSÅ: Nå har et glass melk blitt sunnere

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer