Middag

Derfor bør du droppe biffen i dag

Ny studie avslører enda en ingrediens i kjøttet som er koblet til hjertesykdom.

KUTT NED PÅ RØDT KJØTT: En ny studie viser at en ingrediens i rødt kjøtt kalt l-karnitin, i stor grad påvirker risikoen din for hjertesykdom. Foto: Thinkstock
KUTT NED PÅ RØDT KJØTT: En ny studie viser at en ingrediens i rødt kjøtt kalt l-karnitin, i stor grad påvirker risikoen din for hjertesykdom. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hvis du kaster i deg ubegrensede mengder av både god mat, potetgull og noe smakfullt i glasset, er det ikke bare kaloriene som stiger i været.

Hva du spiser påvirker mye mer enn bare midjen din.

For eksempel er rødt kjøtt koblet til hjerte- og karsykdom, og en ny studie viser at det kan skyldes andre ingredienser enn det høye innholdet av mettet fett, skriver Huffington Post.

LES OGSÅ: Ha egg på menyen i dag

Denne ingrediensen øker risikoen

Lenge har det høye innholdet av mettet fett og kolesterol i rødt kjøtt fått skylden for at biffen kan øke risikoen for hjertesykdom.

Men nå mener forskere at den negative effekten det har på hjertet ditt, kan komme av en annen ingrediens i rødt kjøtt enn nettopp dette.

En ny studie viser at et næringsstoff kalt l-karnitin (eller karnitin), en aminosyre som finnes i rødt kjøtt og som ofte brukes i ulike kosttilskudd, kan spille en sentral rolle i utviklingen av hjertesykdommer.

Gjennom en rekke eksperimenter med både mennesker og mus, kunne forskerne demonstrere hvordan karnitin fra mat, i tillegg til det som kommer fra kosttilskudd, påvirker risikoen for kardiovaskulære sykdommer.

– Vi har nå en ny forståelse av hvorfor rødt kjøtt påvirker hjertehelsen, sier Dr. Stanley Hazen, overlege ved en klinikk i Cleveland, Ohio.

LES OGSÅ: Ikke tin kjøtt på kjøkkenbenken

IKKE OVERDRIV INNTAKET: I følge Hazen, lederen av studien, bør du kutte ned på hvor ofte du spiser rødt kjøtt, i tillegg til porsjonen din. Foto: Panther Media
IKKE OVERDRIV INNTAKET: I følge Hazen, lederen av studien, bør du kutte ned på hvor ofte du spiser rødt kjøtt, i tillegg til porsjonen din. Foto: Panther Media Vis mer

Øker risikoen for åreforkalkning

– Hvis du spiser mye rødt kjøtt, viser denne studien at det er god grunn til å kutte ned, forteller Hazen.

Han anbefaler at du kutter ned på antall måltider med rødt kjøtt, i tillegg til porsjonen.

For to år siden oppdaget Hazen og teamet hans at mikroorgansimer i tarmen kan forvandle stoffene som finnes i kolin, en type fett som er veldig vanlig i mat, til et bi-produkt kalt «TMAO», trimethylamine-N-oxide.

I denne studien så teamet nærmere på effektene av l-karnitin - som har svært lik oppbygning som kolin.

Forskerne testet blant annet effektene på mus ved å gi dem to ulike former fôr - den ene gruppen fikk grønnsaker, mens den andre fikk en kost tilsatt karnitin.

– Vi så at åreforkalkningen fordoblet seg hos musene som fikk tilskudd av karnitin, sier Hazen.

Dette skyldes dannelsen av bi-produktet «TMAO» - som i likhet med kolin - oppstår når kroppen bryter ned karnitin.

Karnitin finner du mye av i rødt kjøtt, men også i fisk, fjærkre, melk og andre meieriprodukter. Det finnes også i enkelte energidrikker og proteindrikker.

LES OGSÅ: Frøene du ikke bør spise for mye av

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Fører til mer kolesterol i blodårene

De så også nærmere på nivåene av karnitin i blodet til over 2600 menn og kvinner, og fant ut at det var stor sannsynlighet for at dette påvirket deltakerens risiko for hjertesykdom.

Resultatene viste en økt risiko for hjerteinfarkt og slag, i tillegg til større risiko for død innen tre år, hos deltakerne med høye nivåer av TMAO.

Ifølge Hazen vil et regelmessig inntak av karnitin forandre nedbrytingen av kolesterol på en slik måte at du blir mer utsatt for hjertesykdom. Inntak av karnitin fører til mer kolesterol i blodårene, og til at mindre blir eliminert fra kroppen.

Forskerne sammenlignet også effektene av kostholdet til 23 vegetarianere og 51 personer som vanligvis spiser kjøtt, og så at de som ikke spiste kjøtt hadde mye lavere nivåer av «TMAO».

LES OGSÅ: Brent kjelen eller pannen?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer