Dusjing

Derfor bør du droppe dusjen

Overdreven renslighet kan gjøre deg alvorlig syk.

ALZHEIMERS: Britiske forskere har funnet ut at overdreven renslighet kan øke sjansen for å få demens. Foto: carol_anne - Fotolia
ALZHEIMERS: Britiske forskere har funnet ut at overdreven renslighet kan øke sjansen for å få demens. Foto: carol_anne - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Ender det ofte med at du dusjer mer enn en gang om dagen? Før du går på jobben, så etter en treningsøkt på kvelden, eller kanskje etter en tur ut?

Vi blir stadig mer opptatt av å holde oss selv og omgivelsene våre rene, og salget av kosmetikk øker år for år.

Men overdreven renslighet kan få negative konsekvenser, en gruppe forskere ved Cambridge University har funnet ut at det kanskje kan få langt alvorligere følger enn vi tidligere har vært klar over.

De britiske forskerne har funnet ut at det kan være en sammenheng mellom overdreven renslighet og Alzheimers.

LES OGSÅ: Uvanen som styrker immunforsvaret

BAKTERIER: Selv om bakterier kan gjøre oss syke, så bør vi likevel utsette oss for en viss mengde. Foto: Valua Vitaly - Fotolia
BAKTERIER: Selv om bakterier kan gjøre oss syke, så bør vi likevel utsette oss for en viss mengde. Foto: Valua Vitaly - Fotolia Vis mer

Folkesykdommen Alzheimers

Hjernesykdommen Alzheimers er en form for demens som fører til kognitiv svikt. Det vanligste kjennetegnet er sviktende hukommelse, men også språkproblemer, vanskeligheter med å orientere seg og utføre daglige gjøremål er vanlige tegn ifølge Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Ettersom det blir stadig flere eldre i befolkningen, får også flere demens. Blant de over 75 år, har mellom 15 og 20 prosent demens. I Storbritannia står så mange som en av tre personer over 65 år i fare for å utvikle demens, skriver Daily Mail.

Og det mangler kunnskap om årsakene til at så mange blir syke. Fagmiljøer både i Norge og internasjonalt vet for lite om hva det er som fører til folkesykdommen.

– Demens er som en uløst gåte. Vi vet verken hvordan vi skal gi god behandling eller bremse sykdomsutvikling, har Knut Engedal, som er forskningsleder ved Nasjonalt kompetansesenter for aldring og helse tidligere sagt til Forskning.no.

LES OGSÅ: Én av tre har dette problemet

Overdreven renslighet

Forskerne ved Cambridge University som altså har studert sammenhengen mellom hygiene og Alzheimers, har studert forholdene i hele 192 land verden over.

Etter å ha tatt høyde for ulik levealder, ulikt kosthold og ulike helsevesen, fant forskerne ut at sjansen for å få den alvorlige sykdommen er nesten 10 prosent høyere i rike land enn i utviklingsland.

Studien, som er publisert i Evolution, Medicine and Public Health, viser at de som var mer utsatt for bakterier livet gjennom, hadde mindre sjanse for å utvikle Alzheimers.

Ifølge forrskerne kan det bety at vår tildels overdrevne renslighet øker sjansen for å få demens.

Forskerne fant ut at det kan se ut til at all dusjingen og vaskingen forstyrrer utviklingen av hvite blodlegemer. Og dette er sakens kjerne, et riktig antall hvite blodlegemer er nemlig essensielt for at kroppen skal klare å beskytte seg mot fremmede organismer som bakterier, sopp og virus.

LES OGSÅ: Ikke bruk for sterk såpe her

Litt bakterier er bra

De britiske forskerne fant også ut noe annet interessant. Det viste seg at de landene som hadde færrest tilfeller av infeksjonssykdommer, hadde 12 prosent flere Alzheimers-pasienter enn landene med mye infeksjonssykdommer.

– Teorien om hygiene er godt etablert, og vi kan nå legge Alzheimer til listen over sykdommer overdreven renslighet kan føre til, mener Molly Fox, forsker og leder for studien.

Hun mener den ubalansen i immunforsvaret som overdrevet rensligheten fører til, gjør oss dårligere rustet til å takle forskjellige typer sykdom.

– Våre funn viser at det i framtiden vil bli viktig å finne ut hvor mye bakterier det er mest gunstig at vi utsetter oss for, sier Molly Fox.

Tidligere forskning har antydet at overdreven renslighet kan føre til diabetes 1 og allergier som astma og eksem, skriver Forskning.no.

LES OGSÅ: Disse menneskene blir sjeldnere syke

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer