BRUKER DU INTIMSÅPE? Det gjør ingenting bra for underlivet ditt.
BRUKER DU INTIMSÅPE? Det gjør ingenting bra for underlivet ditt. Vis mer

Intimsåpe

Derfor bør du droppe intimvaskproduktene

Ødelegger bakteriefloraen i underlivet.

KK.NO: Du har kanskje hørt at det ikke er noe vits i å gå til innkjøp av intimsåpe? Mange gynekologer har tidligere uttalt at dette rett og slett er unødvendig.

Underlivet har nemlig et selvrensende system som skal holde deg både ren og frisk, og dermed trenger du ikke gå til innkjøp av såpe. 

- Det er bare tull. Det er bare noe industrien har funnet på, bekrefter Mette Haase Moen, professor og overlege ved kvinneklinikken på St. Olavs hospital til KK.no.

LES OGSÅ: Lukter det rart nedentil? 

Kan gi infeksjoner

Ifølge Haase Moen er det aller best å bare bruke vann når du rengjør underlivet.

Det er nemlig ikke bare det at intimsåpe er å kaste penger ut av vinduet. Den forstyrrer også den naturlige bakteriefloraen vi har i underlivet. 

- Det er helt unødvendig å bruke såpe i underlivet. Man blir ren nok ved å skylle seg med vann under dusjen, sier Britt-Ingjerd Nesheim, som er tidligere professor og gynekolog ved Oslo Universitetssykehus.

-  Og ikke spyl opp i skjeden med hånddusjen. Det gjelder å ikke forstyrre det fine miljøet av «snille» bakterier som holder oss friske, både på huden og i skjeden. Ikke plag dem med såpe, advarer hun. 

DROPP INTIMSÅPEN: Intimsåpen er helt unødvendig for å opprettholde et friskt underliv.  Foto: Sandor Kacso - Fotolia
DROPP INTIMSÅPEN: Intimsåpen er helt unødvendig for å opprettholde et friskt underliv. Foto: Sandor Kacso - Fotolia Vis mer

Forstyrrelser i bakteriefloraen kan blant annet føre til soppinfeksjon.

LES OGSÅ: Lukter det sterkt når du tisser? 

Bruk olivenolje

Du synes kanskje det er litt rart å skulle slutte helt å bruke såpe, men det er altså mye sunnere å droppe slike produkter «der nede». Du kan bruke litt såpe på utsiden, og i tillegg har gynekolog Peer Høvik tidligere foreslått å bruke olivenolje, men også det bare utenpå. 

– Det beste er rett og slett varmt vann, og så kan du bruke litt såpe til å vaske utvendig. Jeg vil også anbefale å bruke olivenolje til å stryke på huden etter vask, har Høvik tidligere sagt til KK.no.

– Dette gjør huden myk, lindrer og viser seg å være bra. Jeg har hørt at mange har hatt gode opplevelser med det.

Om du likevel må bruke såpe, velger du de mildeste. 

Såper som er nøytrale, uten parfyme og med lav pH er mindre skadelige enn andre, sier Nesheim. 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: