Hudkrem

Derfor bør du droppe kuldekrem

Den kan nemlig øke faren for frostskader, mener ekspertene.

DROPP KULDEKREMEN: Kuldekremer kan gi en falsk trygghet og faktisk føre til frostskader. Bruk heller klær til å beskytte deg mot kulda, råder ekspertene. Foto: Colourbox
DROPP KULDEKREMEN: Kuldekremer kan gi en falsk trygghet og faktisk føre til frostskader. Bruk heller klær til å beskytte deg mot kulda, råder ekspertene. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Når nettene blir lange og kulda setter inn, og så videre … Ja, da sverger mange til kuldekrem for å beskytte den utsatte huden i ansiktet.Særlig i forbindelse med langvarige uteaktiviteter som langrennsturer eller timer i alpinbakken, velger vi ofte dette produktet for ekstra beskyttelse mot vær og vind. Mange av oss opplever å få tørr og sår hud om vinteren, og du bør skifte ut ansiktskremen din nå som vinteren er her. Da kan jo kuldekrem høres ut som en smart løsning, eller?LES OGSÅ: Skriker huden etter fuktighet?

Hva er egentlig kuldekrem?

Ekspertene fraråder faktisk bruk av kuldekrem i minusgradene, og anbefaler at du heller bruker klær til å beskytte deg mot vær og vind.En kuldekrem skal både fukte og beskytte huden i kaldt vær. Mens en vanlig fuktighetskrem ofte har et høyt innhold av vann, har en kuldekrem gjerne et høyt fettinnhold og lavt vanninnhold. En del av dem er også helt vannfrie.Hudlege Kjetil Guldbakke, som er en av ekspertene på Lommelegen.no er imidlertid skeptisk til bruk av kuldekrem. LES OGSÅ: Livredning for vintergusten hud

Kan føre til forfrysninger

– Bruk av ordet kuldekrem er omdiskutert, og enkelte mener det kan gi en økt risiko for kuldeskade, har Guldbakke tidligere uttalt til DinSide.no.En studie publisert i 1999 så på bruken av kuldekremer blant finske rekrutter. Den viste at det var høyere forekomst av kuldeskader blant de som hadde brukt såkalte beskyttende kremer, forteller Guldbakke.Hudleger fraråder bruk av kuldekrem, og årsaken er nettopp det at de er så fete. – Kuldekremer anbefaler vi ikke, sier hudlege Ole Martin Rørdam, som jobber på hudavdelingen ved St. Olavs Hospital og privat i Trondheim (Dermatologi.no – ekstern lenke), til KK.no, og oppfordrer deg rett og slett til å droppe kuldekremen. – Grunnen til det er at de er veldig fete, og dermed hindrer vann i å fordampe fra huden (som når du svetter). Det gjør at man faktisk blir mer utsatt for frostskader med kuldekrem. Ifølge Rørdam kan en fet kuldekrem også føre til at småhårene i ansiktet mister sin isolerende effekt. – Kuldekremer gjør at de små hårene som man har i ansiktet (kvinner og barn), blir klebet til huden og mister dermed sin isolerende effekt, sier han.

Beskytt deg heller med klær

For å unngå frostskader i ansiktet er det viktigst å dekke til og beskytte huden på de utsatte stedene. Den enkleste måten å gjøre dette på er å bruke godt med klær – ull og vindbeskyttende materialer er best. – Beskyttende salver kan gi en falsk følelse av trygghet, som fører til økt risiko for forfrysninger fordi man derved unnlater å beskytte seg på annen måte, har Guldbakke uttalt: – Den viktigste beskyttelsen mot kulde er med lue, skjerf og votter, eller å avstå fra skiturer i bitende kulde og vind.

Ta vare på huden i kulda

Dersom du får tørr hud på vinteren (tørr hud er gjerne mer utsatt for frostskader), er det en del ting du kan gjøre for å gi huden fukten den trenger, men samtidig beskytte den mot frostskader.Her er noen gode tips:
 • Gi deg selv mer tid. Bruk for eksempel en skikkelig god nattkrem som får trekke ordentlig inn i huden mens du sover, lenge før du skal ut i kulda.
 • Smør deg alltid i god tid før du skal ut. Da får kremen god tid til å trekke inn, og vannet i kremen får tid til å fordampe. Dersom du tar på deg den vanlige fuktighetskremen din (som ofte inneholder en del vann) rett før du stikker ut, risikerer du nemlig at kremen kan fryse på huden, noe som gjør at kulden kjøler ned huden raskere, hvilket kan føre til kuldeskader.
 • Prøv å droppe ansiktsvasken på morgenen. Da bevarer du det naturlige fettlaget i huden, som faktisk beskytter deg mot kulde. La heller kombinasjonen hudens egenbeskyttelse (fettstoffer) og klær ta seg av kuldebeskyttelsen.
 • For å unngå tørr og frostutsatt hud bør du også sørge for at du får i deg nok vann – og du skal drikke minst like mye som på en varm sommerdag.
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer