Særlig i forbindelse med langvarige uteaktiviteter som langrennsturer eller timer i alpinbakken, velger vi ofte dette produktet for ekstra beskyttelse mot vær og vind.
Mange av oss opplever å få tørr og sår hud om vinteren, og du bør skifte ut ansiktskremen din nå som vinteren er her.
Da kan jo kuldekrem høres ut som en smart løsning, eller?
LES OGSÅ: Skriker huden etter fuktighet?
Hva er egentlig kuldekrem?
Ekspertene fraråder faktisk bruk av kuldekrem i minusgradene, og anbefaler at du heller bruker klær til å beskytte deg mot vær og vind.En kuldekrem skal både fukte og beskytte huden i kaldt vær. Mens en vanlig fuktighetskrem ofte har et høyt innhold av vann, har en kuldekrem gjerne et høyt fettinnhold og lavt vanninnhold. En del av dem er også helt vannfrie.
Hudlege Kjetil Guldbakke, som er en av ekspertene på Lommelegen.no er imidlertid skeptisk til bruk av kuldekrem.
LES OGSÅ: Livredning for vintergusten hud
Kan føre til forfrysninger
– Bruk av ordet kuldekrem er omdiskutert, og enkelte mener det kan gi en økt risiko for kuldeskade, har Guldbakke tidligere uttalt til DinSide.no.En studie publisert i 1999 så på bruken av kuldekremer blant finske rekrutter. Den viste at det var høyere forekomst av kuldeskader blant de som hadde brukt såkalte beskyttende kremer, forteller Guldbakke.
Hudleger fraråder bruk av kuldekrem, og årsaken er nettopp det at de er så fete.
– Kuldekremer anbefaler vi ikke, sier hudlege Ole Martin Rørdam, som jobber på hudavdelingen ved St. Olavs Hospital og privat i Trondheim (Dermatologi.no – ekstern lenke), til KK.no, og oppfordrer deg rett og slett til å droppe kuldekremen.
– Grunnen til det er at de er veldig fete, og dermed hindrer vann i å fordampe fra huden (som når du svetter). Det gjør at man faktisk blir mer utsatt for frostskader med kuldekrem.
Ifølge Rørdam kan en fet kuldekrem også føre til at småhårene i ansiktet mister sin isolerende effekt.
– Kuldekremer gjør at de små hårene som man har i ansiktet (kvinner og barn), blir klebet til huden og mister dermed sin isolerende effekt, sier han.
Beskytt deg heller med klær
For å unngå frostskader i ansiktet er det viktigst å dekke til og beskytte huden på de utsatte stedene.Den enkleste måten å gjøre dette på er å bruke godt med klær – ull og vindbeskyttende materialer er best.
– Beskyttende salver kan gi en falsk følelse av trygghet, som fører til økt risiko for forfrysninger fordi man derved unnlater å beskytte seg på annen måte, har Guldbakke uttalt:
– Den viktigste beskyttelsen mot kulde er med lue, skjerf og votter, eller å avstå fra skiturer i bitende kulde og vind.
Ta vare på huden i kulda
Dersom du får tørr hud på vinteren (tørr hud er gjerne mer utsatt for frostskader), er det en del ting du kan gjøre for å gi huden fukten den trenger, men samtidig beskytte den mot frostskader.Her er noen gode tips: