Negler

Derfor bør du droppe neglebitingen

Er helseskadelig og øker risikoen for vorter på hendene.

KUTT UVANEN: Neglebiting er en uvane opp mot ti prosent av befolkningen sliter med. Dessverre er uvanen også helseskadelig, i tillegg til at den fører til økt risiko for vortevirus på hendene. Foto: Getty Images
KUTT UVANEN: Neglebiting er en uvane opp mot ti prosent av befolkningen sliter med. Dessverre er uvanen også helseskadelig, i tillegg til at den fører til økt risiko for vortevirus på hendene. Foto: Getty Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Neglebiting er en irriterende uvane mange sliter med. Hvorfor vi gjør det, er imidlertid et mysterium forskere har prøvd å besvare i mange år.

Det hersker flere teorier om hvorfor noen velger å gnage på hud og negler, og en av de mest populære er at neglebitingen er psykisk betinget – altså relatert til stress, nerver, konsentrasjon og lignende.

Men konklusjonen har latt vente på seg.

LES OGSÅ: Dette sier neglene om helsen din

Ti prosent biter

Tidligere undersøkelser har at om lag ti prosent av den voksne befolkning biter negler, og i likhet med de fleste andre uvaner er denne utrolig vanskelig å bli kvitt.

Dessverre har undersøkelser også vist at neglebiting kan være helseskadelig.

Det gir nemlig sprekker i neglene som kan føre til infeksjoner, du øker risikoen for sykdom som følge av den store mengden med bakterier og mikrober som befinner seg under neglene.

I tillegg kan det å bite negler gjøre deg mer utsatt for skader på tannkjøttet.

LES OGSÅ: Begår du denne negletabben?

Øker risiko for vorter

Dessverre er ikke neglebiting særlig vakkert å se på heller. I tillegg til at det kan få deg til å fremstå som stresset og nervøs, vil nok de fleste si seg enige i at nedtygde neglebånd og fingerhud ikke akkurat er attraktivt – særlig ikke hvis du i tillegg får vorter på hendene – noe du faktisk risikerer dersom du tygger på fingrene.

Ifølge Norsk Helseinformatikks nettsider (ekstern lenke) får man vorter som følge av en virusinfeksjon i huden. Infeksjonen angriper hudcellene og fører til at tykkelsen og grovheten på huden øker der viruset befinner seg.

Vorteviruset tilhører gruppen papilloma-virus (Humant Papillomavirus, HPV), og det finnes mer enn 150 forskjellige varianter av dette viruset.

Vorter smitter ved direkte kontakt eller via gjenstander, og det er svært vanlig at du smitter deg selv ved at du overfører vorteviruset fra et sted til et annet.

En av de vanligste måtene å gjøre dette på, er nettopp ved neglebiting – der du kan utvikle sår under neglen eller ved siden av neglen, med senere utvikling av vorte i såret.

Disse vortene kan senere spres til andre deler av kroppen (eller andre personer) gjennom deling av håndkle, barbersaker og negleklippere.

Mer info om hvordan du blir kvitt/unngår vorter finner du på Lommelegen.no (Lommelegen.no er i likhet med KK.no eid av Aller Internett).

LES OGSÅ: Slik unngår du tørre vinterhender

Gode råd mot neglebitingBiter du negler?
Dersom du biter negler er det med andre ord på tide å prøve å kutte uvanen.

Ja, dette er mye lettere sagt enn gjort, og de av oss som sliter med uvanen vet hvor vanskelig det faktisk kan være å slutte.

Du har kanskje prøvd «Go' Negl» som skal holde deg borte fra fristende fingertupper ved hjelp av vond smak? Hvis du ikke synes den kvalmende neglelakken smakte «vondt nok», kan du for eksempel prøve å klore på et såpestykke med jevne mellomrom – det er nemlig ikke spesielt godt å knaske på.

Enkelte synes også at det å sette på falske negler hjelper. Å tygge plast er nemlig langt vanskeligere enn å tygge på «the real thing».

Dersom dette heller ikke funker, kan det lønne seg å gå ta problemet ved roten – altså prøve å finne ut hvorfor du biter negler. Tenk over hvilke aktiviteter du liker å engasjere deg i, og gå heller i gang med noen av disse når du begynner å hive deg over fingertuppene.

Ja, dessverre
 
(68%)
Nei, jeg biter ikke negler
 
(20%)
Nja, av og til kanskje
 
(13%)

Flere gode råd for å unngå neglebiting finner du nedenfor:


(Kilde: DinSide.no – DinSide.no er i likhet med KK.no eid av Aller Internett).

 • Bruk en håndkrem som smaker vondt, så orker du ikke bite negler. Du får også kjøpt et spesielt middel på apoteket som har samme funksjon.

 • Ha alltid med deg en eske pastiller eller en pakke tyggegummi. De færreste biter negler samtidig som de spiser noe annet.

 • Putt hendene i lomma med det samme du tar deg selv i å bite negler, det bidrar til å gjøre deg med bevisst på uvanen.

 • Tenk ut et mantra som hyller fraværet av neglebiting. Skriv det ned, og gjenta det for deg selv flere ganger daglig. På denne måten blir du bevisst neglebitingen din også når du ikke gjør det, hvilket på sikt vil gjøre det lettere å la være.

  LES OGSÅ: Ikke dusj barfot på treningssenteret

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer