Det hersker flere teorier om hvorfor noen velger å gnage på hud og negler, og en av de mest populære er at neglebitingen er psykisk betinget – altså relatert til stress, nerver, konsentrasjon og lignende.
Men konklusjonen har latt vente på seg.
LES OGSÅ: Dette sier neglene om helsen din
Ti prosent biter
Tidligere undersøkelser har at om lag ti prosent av den voksne befolkning biter negler, og i likhet med de fleste andre uvaner er denne utrolig vanskelig å bli kvitt.Dessverre har undersøkelser også vist at neglebiting kan være helseskadelig.
Det gir nemlig sprekker i neglene som kan føre til infeksjoner, du øker risikoen for sykdom som følge av den store mengden med bakterier og mikrober som befinner seg under neglene.
I tillegg kan det å bite negler gjøre deg mer utsatt for skader på tannkjøttet.
LES OGSÅ: Begår du denne negletabben?
Øker risiko for vorter
Dessverre er ikke neglebiting særlig vakkert å se på heller. I tillegg til at det kan få deg til å fremstå som stresset og nervøs, vil nok de fleste si seg enige i at nedtygde neglebånd og fingerhud ikke akkurat er attraktivt – særlig ikke hvis du i tillegg får vorter på hendene – noe du faktisk risikerer dersom du tygger på fingrene.Ifølge Norsk Helseinformatikks nettsider (ekstern lenke) får man vorter som følge av en virusinfeksjon i huden. Infeksjonen angriper hudcellene og fører til at tykkelsen og grovheten på huden øker der viruset befinner seg.
Vorteviruset tilhører gruppen papilloma-virus (Humant Papillomavirus, HPV), og det finnes mer enn 150 forskjellige varianter av dette viruset.
Vorter smitter ved direkte kontakt eller via gjenstander, og det er svært vanlig at du smitter deg selv ved at du overfører vorteviruset fra et sted til et annet.
En av de vanligste måtene å gjøre dette på, er nettopp ved neglebiting – der du kan utvikle sår under neglen eller ved siden av neglen, med senere utvikling av vorte i såret.
Disse vortene kan senere spres til andre deler av kroppen (eller andre personer) gjennom deling av håndkle, barbersaker og negleklippere.
Mer info om hvordan du blir kvitt/unngår vorter finner du på Lommelegen.no (Lommelegen.no er i likhet med KK.no eid av Aller Internett).
LES OGSÅ: Slik unngår du tørre vinterhender
Gode råd mot neglebiting
Biter du negler?
Dersom du biter negler er det med andre ord på tide å prøve å kutte uvanen.
Ja, dette er mye lettere sagt enn gjort, og de av oss som sliter med uvanen vet hvor vanskelig det faktisk kan være å slutte.
Du har kanskje prøvd «Go' Negl» som skal holde deg borte fra fristende fingertupper ved hjelp av vond smak? Hvis du ikke synes den kvalmende neglelakken smakte «vondt nok», kan du for eksempel prøve å klore på et såpestykke med jevne mellomrom – det er nemlig ikke spesielt godt å knaske på.
Enkelte synes også at det å sette på falske negler hjelper. Å tygge plast er nemlig langt vanskeligere enn å tygge på «the real thing».
Dersom dette heller ikke funker, kan det lønne seg å gå ta problemet ved roten – altså prøve å finne ut hvorfor du biter negler. Tenk over hvilke aktiviteter du liker å engasjere deg i, og gå heller i gang med noen av disse når du begynner å hive deg over fingertuppene.
Flere gode råd for å unngå neglebiting finner du nedenfor:
(Kilde: DinSide.no – DinSide.no er i likhet med KK.no eid av Aller Internett).
LES OGSÅ: Ikke dusj barfot på treningssenteret