Bakterier

Derfor bør du droppe såpestykket

Kan være en smittekilde i seg selv.

DROPP SÅPESTYKKET: Ifølge ekspertene vil det stadig ligge igjen bakterier på såpestykket, som gjør at den kan bli en smittekilde i seg selv.  Foto: akulamatiau - Fotolia
DROPP SÅPESTYKKET: Ifølge ekspertene vil det stadig ligge igjen bakterier på såpestykket, som gjør at den kan bli en smittekilde i seg selv. Foto: akulamatiau - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vasker vel hendene etter toalettbesøket?

«Selvfølgelig» tenker du sikkert nå, men faktisk viser studier at hele 50 prosent dropper håndvasken etter at de har vært på toalettet.

Da er det ikke så rart at det er lurt å styre unna dørhåndtakene på offentlige toaletter.

For å unngå bakterier er selvfølgelig såpe sentralt, men det gjelder å velge riktig. Enkelte kan nemlig være en smittekilde fremfor bakteriedreper.

LES OGSÅ: Slik kan smertestillende skade deg

Dropp såpestykket til håndvasken

Det viser seg at det også er mange som slurver med håndvasken innen helsesektoren.

Ifølge Forskning.no er det bare omkring 40 prosent av helsearbeidere i Norge som vasker hendene i situasjoner der de virkelig burde gjøre det - som for eksempel før og etter pasientbesøk.

Hendene våre er som kjent en vanlig smittekilde, og god håndhygiene blir derfor ekstra viktig. For å bli kvitt bakteriene bør du imidlertid unngå såpestykker.

- Et såpestykke blir forurenset når vi tar på det med skitne hender. Hvis mange gjør det, kan såpestykket bli en smittekilde i seg selv, sier Nina Kristine Sorknes, seniorrådgiver ved avdeling for infeksjonsovervåkning ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.

VASK NØYE: I tillegg til at du bør huske på håndvasken, er det viktig å vaske riktig. Blant annet har en tidligere studie vist at mange glemmer den bakre delen av håndflaten når de vasker hendene.  Foto: Per Ervland
VASK NØYE: I tillegg til at du bør huske på håndvasken, er det viktig å vaske riktig. Blant annet har en tidligere studie vist at mange glemmer den bakre delen av håndflaten når de vasker hendene. Foto: Per Ervland Vis mer

Hvis det frister å se bort i fra advarselen hennes, kan det være at du endrer mening når du får vite akkurat hvilke type bakterier som typisk ligger på såpestykket.

- Det er snakk om mage- og tarmbakterier, stafylokokker og lignende, sier Sorknes.

- Vi har uendelig mange mikroorganismer på hendene. Når vi tar på et håndtak eller hilser på andre kan vi overføre smitte fra folk som kan ha oppkast eller diaré i familien. Når såpestykket ligger åpent, blir sølt vann på eller at det faller hudpartikler ned på det, fungerer såpestykket som et vekstmedium der bakterier kan vokse og gro.

Hun forklarer derfor at flytende såpe er det beste valget.

LES OGSÅ: Ostene alle trygt kan spise

Bruk nok antibakteriell gel

Et annet triks for å unngå bakterier er selvfølgelig å bruke antibakterielle midler.

De kommer i en rekke forskjellige varianter - både servietter og såper, men de fleste av oss kjenner nok best til de små flaskene med gel som du kan ha liggende i vesken.

Det er spesielt lurt å ta med seg på ferieturen, men kan være like lurt å ha i vesken her hjemme - for eksempel før du skal spise ute på restaurant, etter du har vært i bowlinghallen, eller faktisk også etter trening.

Men det gjelder å bruke nok.

- Den vanligste tabben er at vi bruker for lite, og at vi tar oss for liten tid til å gni det skikkelig inn, har Jogrim Aabakken, testleder for en undersøkelse på antibakterielle midler utført av Forbrukerrådet, tidligere uttalt til KK.no.

De fleste tar en liten dråpe og gnir den inn i et par sekunder - noe som har liten effekt.

TAR DU DEG GOD NOK TID? En dråpe og fem sekunder med gnikking er ikke nok for å få hendene rene med antibac.  Foto: Engen/Blystad
TAR DU DEG GOD NOK TID? En dråpe og fem sekunder med gnikking er ikke nok for å få hendene rene med antibac. Foto: Engen/Blystad Vis mer

- Du skal gni i minst 15 sekunder - helst rundt 30 sekunder. Dersom du har blitt tørr på hendene innen det har gått 15 sekunder, har du brukt for lite, sier Aabakken.

Og til tross for at mange produsenter reklamerer med at en «dråpe er nok», må du i de fleste tilfeller bruke omkring tre milliliter - tilsvarerende en teskje, for at geleen skal fungere optimalt.

LES OGSÅ: Overdreven bruk av desinfisering kan være skadelig

Hvor skadelig er egentlig bakterier?

Det er ingen hemmelighet at vi hele tiden er omringet av bakterier.

For eksempel er mobilen og tastaturet til PC-en din en kilde til like mye bakterier som du finner i toalettet. Selv om det helt klart er lurt å tørke over disse med desinfiserende av og til, har ikke bakterier bare negative egenskaper - og er faktisk nødvendig for oss.

- Alle har sin egen normalflora av bakterier på hendene. Normalfloraen er en del av menneskets naturlige immunforsvar, sier Nina Kristine Sorknes.

Dette er en av årsakene til at det å bite negler faktisk kan styrke immunforsvaret ditt.

Sorknes forklarer likevel at det ikke er sikkert at bakteriene dine er bra for andre. Enten du plukker opp bakteriene til noen andre, eller overfører bakterier, og deretter tar deg i munnen eller nesen, så kan det for eksempel forårsake diaré eller oppkast.

Husk også at vesken din kan være en kilde til mye bakterier.

VESKEN ER EN KILDE TIL BAKTERIER: Vi er alltid omringet av bakterier, og selv om enkele av dem er bra for oss, er det andre som kan være en smittkilde. Blant annet er vesken din proppfull av bakterier.  Foto: Tone Ruud Engen
VESKEN ER EN KILDE TIL BAKTERIER: Vi er alltid omringet av bakterier, og selv om enkele av dem er bra for oss, er det andre som kan være en smittkilde. Blant annet er vesken din proppfull av bakterier. Foto: Tone Ruud Engen Vis mer

– Håndvesker kommer regelmessig i kontakt med hendene våre og en rekke andre gjenstander, så risikoen for å overføre forskjellige bakterier til veska er relativt stor - spesielt med tanke på at de sjeldent rengjøres, har Peter Barratt, sjef for teknisk avdeling ved Initial Hygiene, tidligere uttalt til Daily Mail.

LES OGSÅ: Derfor blir du slapp etter middag

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer