Vektnedgang

Derfor bør du droppe slankekuren

Se hva du heller bør gjøre for å forandre vekten for alltid.

KAMPEN MOT VEKTA: Med riktig strategi vinner du også i lengden! Foto: Erwin Wodicka
KAMPEN MOT VEKTA: Med riktig strategi vinner du også i lengden! Foto: Erwin Wodicka Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Har du noen ekstra kilo du gjerne skulle blitt kvitt før sommeren kommer og vi kaster klærne?Det er ikke dumt å begynne å tenke på dette nå, men vær klar over at det er en rekke feller å gå i som gjør at du kanskje ikke lykkes.En slankekur som går ut på at du gjenomfører store kalorikutt i håp om at det skal få kiloene til å renne av? Vel, det stemmer at vi legger på oss av at kaloriinntaket er større enn kaloriforbruket over tid. Men, kraftige kalorikutt gir også en rekke «bieffekter» som kan ødelegge for deg. Se bare her:Du blir sur av detEn streng diett der du ikke får lov å kose deg med mat du liker selv i begrensede mengder gjør deg i dårlig humør. Dermed blir slankingen lite lystbetont, og det blir vanskeligere å gjennomføre.Du blir slappereHvis slankekuren betyr at du kutter mange kalorier fra kosten, vil energinivået ditt falle. Du vil få lite overskudd, og dermed er sjansen liten for at du orker å være aktiv og trene eller bevege deg samtidig som du er på slanker'n.Du blir enda tyngre etter kurenHvis du kutter for mange kalorier vil kroppens forbrenning gå på sparebluss. Den tror at den er inne i en sultperiode, og dermed senkes forbrenningen. Det betyr at når kuren er over, og du går tilbake til å spise normalt igjen, vil de ekstra kaloriene kroppen plutselig får lagres som fett. Du risikerer jojo-vektJojo-slanking vil si at du går opp og ned i vekt gjentatte ganger, som et resultat av punktet over. Du slanker deg, går ned noen kilo, men så sniker kiloene seg på igjen etterpå. Flere studier indikerer at å gå opp og ned i vekt på denne måten kan øke risiko for problemer med galleblæren, høyt blodtrykk og dårlig kolesterol. En annen ting er at det er demotiverende og aldri så lite deprimerende at vekten stadig spretter opp igjen.- Med slankekurer slanker du deg bare tykkere. 8 av 10 går opp igjen. De fleste slankekurer fokuserer på at du skal gå raskt ned i vekt og lover deg slank kropp til sommeren. Men langtidseffekten, den varige vektnedgangen, snakker de lite om, sier Camilla Andersen, ernæringsfysiolog og gründer av kostholsveilederen SomeBody.no til KK.no.

Slik lykkes du med slankingen

Så hvordan skal du få til å gå ned i vekt og bli der, uten å måtte leve på en evig slankekur? Du vet sikkert svaret. Du må foreta varige kostholdsendringer, og komme deg opp av sofaen.Og siden du veier for mye, betyr det at du må spise mindre kalorier enn du vanligvis gjør. Da vil kroppen begynne å tære på de ekstra energilagrene den har. Men det betyr ikke at du skal kutte kaloriinntaket drastisk. Og du skal heller ikke forvente en rask vektnedgang. - Den største utfordringen for mange som skal ned i vekt er tålmodigheten, eller mangel på sådann. Vi vil gjerne gå ned så raskt som mulig. Men husk at du har brukt tid på å legge på deg, og det vil ta tid å ta dem av. Det er urealistisk å få kiloene av i en fei. Alle kurer som lover det, lurer deg bare. Etter endt kur vil kiloene komme tilbake. Dette vil gi deg en følelse av mislykkethet som du ikke burde gå inn i, sier Andersen.

Så mye skal du kutte av kalorier

Ifølge Andersen er fornuftig vektnedgang 0,5 til 1 kilo per uke. Da må du få til et kaloriunderskudd på 500-1000 kcal per dag.- Energibalanse er avgjørende, uansett hvilket kosthold du velger å følge for å gå ned i vekt. Til og med lavkarbo-kosthold handler om energibalanse og kan ikke vise til mer effektive langtidsresultater på vekten enn andre, mer tradisjonelle måter, sier Andersen.- Du må forbruke mer energi enn du spiser. Samtidig som du må passe på at kroppen får den næringen den trenger, og jo mindre du spiser, jo vanskeligere blir det å få i seg nok av alt kroppen trenger. Derfor burde vi fokusere mer på økt hverdagsbevegelse og trening for å skape et energiunderskudd, mer enn å kutte for mye i maten.Det skal ikke så mye til som du kanskje tror å få til dette, hvis du kombinerer kalorikutt med fysiske aktiviteter. En sjokolademuffins på 100 gram inneholder rundt 400 kalorier, mens en kaffelatte på lettmelk inneholder rundt 120 kalorier. Vips, så har du kuttet 500 kalorier. En 40 minutters joggetur svir av rundt 400 kalorier hos en person som veier 70 kilo. En 40 minutters rask spasertur forbrenner 260 kalorier.Med andre ord er det fullt mulig å få til et kutt på 500-1000 kalorier uten at det koster altfor mye.LES OGSÅ: På slanker'n? Trening alene er ikke nok

Kutt hverdagskosen

Andersens viktigste råd er å kutte ut hverdagskosen - maten og drikken vi unner oss, men som kroppen egentlig ikke har noe nytte av ernæringsmessig.- Vi skal for all del kose oss, men ikke hver dag. Og du skal ikke nekte deg det du er glad i selv om du skal ned i vekt. Det handler om mengder. Klart du kan spise både smågodt og kake, men vit at det fort utgjør mange kalorier og mye sukker. Når du skal unne seg et bakverk på kafe er jo størrelsen tatt ut av en hver sammenheng. Kanelboller, skolebrød og hveteboller blir bare større og større. Her er det mye å spare på å dele!Lurer du på hvor mange kalorier du trenger hver dag for å holde matchvekten? Du finner svaret her.LES OGSÅ: Så lite skal til for å stagge søtsuget

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer