Urin

Derfor bør du følge med på urinen

Endrer den farge eller lukt bør du være obs.

URIN: Vet du hvorfor fargen og lukten på urinen din noen ganger endrer seg? Dette bør du se etter. Foto: alexandre zveiger - Fotolia
URIN: Vet du hvorfor fargen og lukten på urinen din noen ganger endrer seg? Dette bør du se etter. Foto: alexandre zveiger - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Normalt sett skal urinen din være klar til lysegul i fargen, og heller ikke lukte spesielt sterkt. Men slik er det likevel ikke alltid.

Det betyr ikke at du bør bekymre deg selv om urinen din varierer mellom lysegul og mørk gul, dette kan nemlig variere litt i forhold til hvor mye du har drukket.

– Dersom du har et balansert væskeinntak vil urinen din variere mellom å være lysegul til gul. Har du ikke drukket nok og er dehydrert vil den være et sted mellom mørkegul og brun, og da bør du få i deg mer væske, har Kari L. J. Eidjar, fastlege ved Røalegene og medisinsk ansvarlig lege på Legevakt Vest på Røa, tidligere sagt til KK.no.

1,5 til 2 liter om dagen

Dette er uroterapeut Siri Harket enig i.

Hun er sykepleier med spesialkompetanse innen dysfunksjoner i de nedre urinveier, og forteller til KK.no at å drikke for lite kan gjøre at både lukten blir sterkere og fargen blir mørkere.

– Dersom du har fått i deg for lite drikke er det slett ikke uvanlig at dette kan gjøre urinen ganske konsentrert, siden dette gir for liten gjennomstrømning av væske gjennom nyrene, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer