Urin

Derfor bør du følge med på urinen

Endrer den farge eller lukt bør du være obs.

URIN: Vet du hvorfor fargen og lukten på urinen din noen ganger endrer seg? Dette bør du se etter. Foto: alexandre zveiger - Fotolia
URIN: Vet du hvorfor fargen og lukten på urinen din noen ganger endrer seg? Dette bør du se etter. Foto: alexandre zveiger - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Normalt sett skal urinen din være klar til lysegul i fargen, og heller ikke lukte spesielt sterkt. Men slik er det likevel ikke alltid.

Det betyr ikke at du bør bekymre deg selv om urinen din varierer mellom lysegul og mørk gul, dette kan nemlig variere litt i forhold til hvor mye du har drukket.

TØRST: Har du drukket for lite vann kan det fort vise seg i urinen din ved at den blir mer konsentrert, både i farge og lukt. Foto: Scanpix/NTB
TØRST: Har du drukket for lite vann kan det fort vise seg i urinen din ved at den blir mer konsentrert, både i farge og lukt. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

– Dersom du har et balansert væskeinntak vil urinen din variere mellom å være lysegul til gul. Har du ikke drukket nok og er dehydrert vil den være et sted mellom mørkegul og brun, og da bør du få i deg mer væske, har Kari L. J. Eidjar, fastlege ved Røalegene og medisinsk ansvarlig lege på Legevakt Vest på Røa, tidligere sagt til KK.no.

1,5 til 2 liter om dagen

Dette er uroterapeut Siri Harket enig i.

Hun er sykepleier med spesialkompetanse innen dysfunksjoner i de nedre urinveier, og forteller til KK.no at å drikke for lite kan gjøre at både lukten blir sterkere og fargen blir mørkere.

– Dersom du har fått i deg for lite drikke er det slett ikke uvanlig at dette kan gjøre urinen ganske konsentrert, siden dette gir for liten gjennomstrømning av væske gjennom nyrene, sier hun.

Dehydrering kan også føre med seg hodepine og tørste, samt føre til at du føler deg litt slapp og ukonsentrert. Heldigvis kan dette enkelt rettes opp ved hjelp av å drikke vann, og normalt trenger voksne mennesker rundt 1,5 til 2 liter om dagen.

LES OGSÅ: Tørketabben som kan gi underlivsplage

Tisser du en annen farge? 

– Dersom urinen endrer farge eller lukt kan dette fort skyldes en urinveisinfeksjon.

- Fargen kan bli rødlig dersom det er blod i den, den kan bli mørk og konsentrert, eller den kan bli grumsete. Lukten kan også bli litt spesiell, forteller hun.

Dette er selvsagt bare noen av symptomene som kan følge med en urinveisinfeksjon, og det er heller ikke uvanlig å oppleve at du må tisse ofte, og at det kan svi en del når du tisser. 

URINVEISINFEKSJON: Lukter urinen sterkt, det svir når du tisser, eller fargen har blitt grumsete? Da kan det lønne seg å sjekke for en urinveisinfeksjon. Foto: Plainpicture
URINVEISINFEKSJON: Lukter urinen sterkt, det svir når du tisser, eller fargen har blitt grumsete? Da kan det lønne seg å sjekke for en urinveisinfeksjon. Foto: Plainpicture Vis mer

– Det viktigste er alltid å først utelukke at det ikke er en urinveisinfeksjon. Jeg anbefaler derfor at du alltid oppsøker en lege for å levere en urinprøve dersom du opplever slike symptomer, legger hun til.

I enkelte tilfeller kan urinveisinfeksjonen gå over av seg selv, men som oftest er det nødvendig med en behandling. 

Overlege på Radiumhospitalet, Arne Westgaard, har tidligere fortalt til KK.no at en behandlet urinveisinfeksjon i verste fall kan gi alvorlig nyrebekkenbetennelse og blodforgiftning, eller skade på nyrene.

Illeluktende urin av asparges

Endringer i farge og lukt behøver likevel ikke å bety at det er noe som er galt. Noen frukter og grønnsaker har nemlig mørke pigmenter som kan farge urinen rosa eller oransje.

– Det vi spiser og drikker kan i noen tilfeller også påvirke urinen vår. Spiser du rødbeter kan dette for eksempel gi litt rødlig farge, forteller uroterapeuten.

LUKT AV SVOVEL: Enkelte matvarer kan også være årsaken til endring i lukt eller farge. Asparges er for eksempel kjent for å gi en sterk svovelaktig lukt. Foto: Scanpix/NTB
LUKT AV SVOVEL: Enkelte matvarer kan også være årsaken til endring i lukt eller farge. Asparges er for eksempel kjent for å gi en sterk svovelaktig lukt. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Det er riktignok ikke alltid man vil få rødere urin av å spise rødbeter, dette avhenger litt av innhøstingen og tilberedningen av rødbeten, men også din egen fordøyelse og om du for eksempel har jernmangel. Også matvarer som bjørnebær, gulrøtter og søtpotet kan påvirke fargen noe.

Det som kanskje kan være en smule verre er når det du har spist skaper en sterk og ubehagelig lukt når du tisser. Asparges er kjent for å gjøre nettopp det, men dette skjer som regel bare med rundt halvparten av oss.

Men av en eller annen grunn er det ikke alle av oss som klarer å oppfatte denne svovelaktige lukten, og det kan kanskje være like greit.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer